Pappa pärjää nyt ilman stressiä

5.5.2019 - 18:38 | Ville Toivonen Artikkelit Suomi

Risto Airaksinen pyörittää pientä, mutta iskukykyistä talliaan Hämeenkoskella. Kuva: Ville Toivonen

Risto Airaksisen hevoset kulkevat entiseen malliin, mutta ”Pappa” ei aio enää ottaa turhaa stressiä.

Marraskuussa 70 täyttävä Airaksinen kuuluu suomalaisen raviurheilun kestomenestyjiin. Uransa varrella varsinaisen poppaukon maineen saavuttanut Airaksinen on kuitenkin viime vuosina joutunut hölläämään tahtiaan, mutta ura kuitenkin jatkuu sydänoperaation jälkeen.

”Kyllähän oireita on varmaan ollut 10-15 vuotta, mutta ei niihin ole osannut reagoida”, Airaksinen tuumaa. ”On vaan ajatellut, että se kuuluu ikään, kun voimat vaan vähenevät ja vähenevät. Kun suonet sitten alkoivat tosissaan mennä tukkoon, silloinhan se hirtti oikeasti kiinni.”

Airaksinen patistaa kaikkia pitämään itsestään parempaa huolta.

”Ei me kaikki olla Korven Pekan tai Hietasen Markun kaltaisia teräsmiehiä”, hän painottaa. ”Nythän näistä asioista on puhuttu paljon, kun minua nuorempia kavereita on kuollut muka yhtäkkiä. Jos on oireita, pitää ne ottaa vakavasti.”

Airaksiselle laitettiin muutama vuosi sitten myös uudet polvinivelet. Poissaolojaksojen jälkeenkin hänelle oli selvää, että ura ravivalmentajana jatkuu.

”Tämä on niin mukavaa hommaa”, hän kehuu. ”Kun polvileikkauksen jälkeen pari kuukautta vaan köpötteli kylällä, kyllä sen huomasi, että sillä lailla tulisi vaan pöljäksi päästään. Kun on tottunut koko ikänsä olemaan liikkeellä  ja tekemään jotain, olisi pitänyt keksiä jotakin muuta harrastusta. Voisihan sitä pelata golffia tai ruveta metsästämään, mutta kun sellaiset asiat eivät ole koskaan kiinnostaneet minua.”

Nyt Airaksisella on valmennuksessaan kolme hevosta: talvella mainiosti kulkenut Wind Of Victory sekä vasta yhdet startit Airaksiselta juosseet Dancinginthedark ja Shadow Woodland. Ensimainittu aloitti uusista käsistä ylivoimavoitolla Kouvolassa, Shadow Woodland taas oli avauksessaan mainio kakkonen.

”Dancinginthedark yllätti hirveästi”, Airaksinen vakuuttaa. ”Se ei tuntunut treeneissä mitenkään erikoiselta, vaikka kyllä nöyrästi teki sen, mitä siltä vaadittiin. En ajanut sillä mitään testejä, vaan ajattelin sen menevän perusfysiikallaan.”

Dancinginthedarkin kohdalla Airaksinen painottaa hevosen mielialan vaikutusta suoritukseen.

”Se oli meille tullessaan kuukauden Paula Stenbergillä vesikävelemässä. Sillä lailla tavallaan nollattiin hevosen tilanne, ennen kuin alettiin taas treenata kärryistä. Sellainen hengähdys tekee hevosille monesti hyvää.”

Shadow Woodland on ansainnut urallaan yli 300 000 euroa ja kuulunut vuosia Suomessa syntyneiden kärkikaartiin.

”Kun sillä lähtee lenkillä, muistaa minkä takia tätä hommaa tekee”, valmentaja kehuu. ”On tuollaisessa suuri ero tavallisiin hevosiin. Ei raha ole tulleet voittosummaan tyhjästä, ja Holopaisen Eskikin oli oikein tyytyväinen hevoseen ekassa startissa. Sijoitus ja aika eivät olleet tärkeimpiä, vaan hevosen olemus ylipäätään.”

Kymmenvuotiaan Shadow Woodlandin tähtäin on Suur-Hollola-Ajossa.

”Ennen sitä on tarkoitus ajaa täysiä matkoja. Yritetään saada hevosen itseluottamusta takaisin, ja vältellään sellaisia kisoja, joissa sen hurjaa lähtönopeutta käytettäisiin. Mailin ryysäyksiin ei tässä vaiheessa olla menossa.”

Kolme valmennettavaa on Airaksisen mukaan varsin sopiva määrä.

”Katsotaan nyt kesällä mihin tilanne asettuu, kun alun perin sanoin, että kahta hevosta enempää en enää pidä”, hän nauraa. ”Periaatteessa kolme on aika lailla maksimimäärä, kun isommalla määrällä pitäisi olla joku töissä, eikä siihen enää oikein halua ruveta. Hevosella ajaminenhan on kaikkein helpointa, ja sitä voisi tehdä aamusta iltaan, mutta kaikenlaiseen muuhun menee paljon aikaa ja vaivaa.”

Pikkupojasta asti hevosten kanssa toiminut Airaksinen vaikuttaa tilanteeseensa hyvin tyytyväiseltä.

”Kun nostan itselleni samaan aikaan eläkettä, työtä tehdään lähinnä verottajalle, mutta tästä olen lapsesta asti unelmoinut”, Airaksinen painottaa. ”Juuri yksi päivä olin Shadow Woodlandin kanssa lenkillä, kun vastaan tuli vanhempi mies lapsenlapsensa kanssa. Hän sanoi, että on sulla mukava ammatti, kun saat tehdä töitä hevosten kanssa. Siinä hän oli ihan oikeassa.”

Hippoksen tilastot näyttävät takavuosina pitkään Ruotissakin vaikuttaneelle Risto Airaksiselle ohjastajana 1272 voittoa. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi