Pasi Aikion suuri päivä – ”Leikissä kunnolla mukana”

31.8.2018 - 11:07 | Miika Lähdeniemi Artikkelit

Pasi Aikio ja silmäteränsä Who's Who. Kuva: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Suomalaistaustaisen Pasi Aikion valmentama Who’s Who on suurin suosikki Ruotsin Derbyssä. Valmentaja huokuu luottamusta suojattiinsa ja uskoo myös Örjan Kihlströmin olevan ajoiskussa sunnuntaina.

Viikonloppu on yhtä Derbyä sekä Suomessa että Ruotsissa. Länsinaapurin nelivuotisparhaimmisto kilpailee sunnuntaina Jägersrossa ajettavassa Derbyssä peräti kahden miljoonan kruunun ykköspalkinnosta. Premiechansing-järjestelmässä mukana olevilla on mahdollisuus peräti neljän miljoonan kruunun ykkösrahoihin maineen ja kunnian lisäksi.

Karsinnoissa nähtiin yllättäviä käänteitä, kun mm. Villiam ja Very Kronos laukkasivat mahdollisuutensa. Finaalin suureksi suosikiksi nouseekin Who’s Who, jonka valmentaja Pasi Aikio ei peittele kovaa luottamusta hevoseensa.

”Viime vuonnakin oltiin yhdellä hevosella Derby-finaalissa, mutta silloin tilanne oli ihan eri”, Pasi Aikio alustaa. ”Oltiin tyytyväisiä jo finaaliin pääsystä ja ajateltiin, että oikein myötätuulessa voitaisiin ehkä saada rahaa. Nyt ollaan leikissä kunnolla mukana ja ilman muuta tällainen kilpailu jännittää.”

Who’s Who voitti karsintalähtönsä johtavan rinnalta ajalla 12,5/2640a ja näytti jälleen erään parhaan ominaisuutensa eli kilpailupään. Taistelutahdostaan oli tunnettu myös oriin isä Maharajah, joka voitti ikäluokkansa Derbyn vuonna 2009. Who’s Who on myös olemukseltaan ja juoksutyyliltään poikkeuksellisen paljon isänsä näköinen, minkä ravikatsojat ovat pistäneet merkille heti uran alusta lähtien.

”Kaikkihan siitä puhuu, että niillä on sama tyyli mennä kilparadalla. Minä en ole sitä niin paljoa ajatellut, mutta sitä olen paljonkin, että molemmilla on sama pää. Molemmilla on kunnon sisu, ne menevät ihan loppuun saakka ja haluavat voittaa. Sen näkee myös Who’s Whosta, että se haluaa olla ensimmäinen”, Aikio kuvailee.

Isä Maharajah voitti jo kolmivuotiaana Kriteriumin ja täyden matkan E3-finaalin, mutta Who’s Who ei ollut varsinainen kolmivuotistähti. Se aloitti uransa kolmivuotiskauden syyskuussa, mutta keskittyi syksyn ja talven ajan tavallisempiin lähtöihin.

”Sen kyvyt kyllä huomattiin, mutta hevosella oli liian vähän lähtöjä mitään Kriteriumia varten. En halunnut ottaa riskiä ja kilpailla siellä enemmän startanneita vastaan, koska niillä oli kuitenkin se kovuus. Siinä pilaa nopeasti tällaisen nuoren hevosen, josta huomaa, että se tekee kaikkensa. Nopeasti ottaa pois sen halun, jos ajaa liian väsyneeksi. Who’s Who sai kilpailla talven ja kevään sen takia, kun 3-vuotiskausi myöhästyi. Siinä oli pikku sairastelua ja muita murheita vuorotellen keväästä saakka”, Aikio taustoittaa.

Örjan Kihlströmin ajama Who’s Who marssi Derbyn karsintavoittoon vakuuttavalla tyylillä. Kuva: Jeannie Karlsson / Sulkysport

Huhtikuussa Who’s Who voitti Solvallassa 75-finaalin. Se paineli 250 000 kruunun arvoiseen voittoon 12,3-ajalla ja erityisesti sellaisella tyylillä, että Aikion tiimi alkoi saada näytettä hevosen todellisista kyvyistä.

”Silloin otettiin etukengät ensimmäistä kertaa pois ja hevonen oli ihan mahtava sinä päivänä”, Aikio muistelee. ”Vaikka se meni kovaa, se ei ollut moksiskaan maalissa. Silloin aloin ajatella, että tämän kanssa voidaan mennä vielä pitkälle.”

Samalla balanssilla ilman etukenkiä Who’s Who selvitti seuraavaksi tiensä Kungapokalenin finaaliin, jossa se oli Mika Forssin ajamana neljäs täyden matkan tuloksella 11,4. Suurkilpailunelosen myötä Aikion Derby-haaveista tuli suunnitelma, johon kuului kunnon treenitauon pitäminen Kungapokalenin jälkeen.

”Who’s Who oli silloin neljäs kuolemanpaikalta ja näytti, että pystyy kilpailemaan ihan ikäluokan parhaimpia vastaan ja pystyy olemaan leikissä mukana. Silloin otettiin treenikengät pois ja hevonen sai palautua talven ja kevään jälkeen. Se sai olla ihan rauhassa hetken aikaa ja treenattiin sillä mielellä, että Derbyyn tähdätään.”

”Kungapokaleniin valitsin kuskiksi Forssin, kun Örjan halusi ajaa Redenin hevosta, joka voittikin lähdön. Otin kuskiksi sellaisen, joka ei ole välttämättä jokaisen paras kaveri ja uskaltaa kilpailla niiden kanssa. Mika on hyvä kuski, osaa kaikki hevoset ja muut kuskitkin. Täällä on vähän niin, että kaikki tuntevat toisensa ja monet ovat kavereita keskenään. Kun tulee tositilanne, uskaltaa tehdä päätöksiä kun ei ole kaveri vierellä.”

Syyskauden Who’s Who aloitti vasta elokuulla ja ehti juosta ennen Derby-karsintoja yhden lähdön, jossa oli viides. Karsintalähdössä tuli vakuuttava voitto ja kunnonajoitus tuntuu osuneen kohdalleen.

”Kaikki on mennyt ihan nappiin”, Aikio iloitsee. ”Karsinnassa sopi meille hyvin, että alku oli aika kovaa. Meidän hevoselle on vain hyvä, kun on kova matkavauhti. Siitä näki, että Örjan saa hevoselta hyvin vastauksia pyyntöihin. Who’s Who alkoi heti syödä sisäpuolen vastustajaa ja olin tosi tyytyväinen sen suoritukseen. Who’s Who on tosi viisas hevonen. Sillä on hyvä kilpailupää, mutta sillä ei mene mihinkään turhaan voimia. Se tekee niin kuin kuski haluaa.”

Jennie Ekin hoitama Who’s Who lenkillä kotimaisemissa Ekerössä Derbyn alla. Kuva: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Pasi Aikio on syntynyt ja asunut ikänsä Ruotsissa, mutta puhuu hyvää suomea. Hänen vanhempansa ovat lähtöisin Karigasniemeltä, missä Aikio vietti nuoruudessaan paljon aikaa. Hän työskenteli Forssassa Allan Korvella, mutta sen jälkeen työnantajat ovat löytyneet lähinnä Ruotsin puolelta.

”Nuoruudessa juoksin Olle Lindqvistin tallilla ja tein extratöitä, mutta Olle Hedin taisi olla ensimmäinen varsinainen työpaikka. Sitten olin Allan Korvella, Erik Svenssonilla, Tommy Hannella ja Torbjörn Janssonilla. Korven Heikin tykönä olin Italiassa nelisen kuukautta”, Aikio kertaa.

”Perheen ansiosta kieli on pysynyt ja siitä on ollut paljon hyötyä. Suomalaisethan ovat muutenkin arvostettuja, koska meillä on totuttu tekemään kunnolla töitä eikä valiteta turhia, jos pitää tehdä paljon.”

Menhammarin siittolaan Aikio, 47, meni töihin noin neljä vuotta sitten. Hän ehti olla rivityöntekijänä vuoden verran, kunnes Stefan Hultman sairastui vakavasti ja Aikio otti vetovastuun tallin kilpahevosista. Aikiosta tuli Hultmanin sairasloman myötä päävalmentaja hyvinkin nopeasti.

”Kaikki meni niin nopeasti, ettei sitä vastuuta ehtinyt niin paljoa ajatella. Tietenkin Stefania ajatteli kaikista eniten. Hommathan jatkuivat normaalisti, sillä hevoset eivät kysele, tuleeko Stefan vai ei. Ei se ollut kuin jatkaa vain töitä”, Aikio kuittaa.

Menhammarissa hevoset ovat hyväsukuisia ja pääpaino on nuorissa tulevaisuuden lupauksissa.

”Meillä on kolmisenkymmentä hevosta ja vanhempia hevosia ei ole kovin montaa, Uppohoppa taitaa olla vanhimmasta päästä. Suvut ovat kohdallaan eivätkä kaikki varsat ole vielä näyttäneet, missä mennään. Täällä tietysti osa varsoista karsiutuu, jos ne eivät ole riittävän hyviä kilpailutouhuun.”

Pasi Aikio huokuu luottamusta valmennettavaansa Derbyn alla. Kuva: Ville Toivonen

Sunnuntain Derby-finaali on Aikion uran suurimpia päiviä. Who’s Who on jo kirinyt voittosummassa tallikaveri Uppohoppan ohitse, ja nelivuotislahjakkuudesta on tulossa tallin kirkkain tähti. Derbyssä tehtävää helpottaa se, että kaikki ikäluokan kuumimmat nimet eivät päässeet finaaliin.

”Moni hyvä hevonen meni pois karsintalähdöistä ja totta kai se auttaa meitä. Tyyli karsinnassa oli todella hyvä ja sen perusteella, miltä hevonen on jälkikäteen tuntunut, se startti on vielä vienyt hevosta eteenpäin. Mennään hyvillä mielin loppukilpailuun.”

Finaalin suursuosikkia on määrä ohjastaa karsintalähdön tavoin Örjan Kihlström, joka on kuitenkin kärsinyt viime aikoina selkävaivoista. Hän on jättänyt tällä viikolla kaikki ohjastustehtävät väliin, mutta kommentoi jo alkuviikosta Ruotsin mediassa, että aikoo olla sunnuntaina ajokunnossa vaikka väkisin.

”En ole nyt muutamaan päivään puhunut Örjanin kanssa, mutta viimeksi kun puhuttiin, hän kuulosti olevan tulossa. Hänhän luovutti ajokkinsa viikon aikana ja hoitaa varmaan itsensä kondikseen viikonlopuksi”, Aikio olettaa.

Who’s Who jatkaa finaalissa tutulla balanssilla ilman etukenkiä. Aikion vankasta uskosta kertoo myös vastaus kysymykseen mahdollisista varustemuutoksista:

”Who’s Who ei ainakaan tunnu siltä, että sen tarvitsisi nyt löytää lisää vaihteita.”

Jaa artikkeli:

Artikkelit