Ravit eivät päästä Larea otteestaan

22.2.2017 - 15:27 | Ville Toivonen Artikkelit

Lars-Erik Stenberg on viime vuodet seurannut raveja lähinnä katsomon puolelta. Kuva: Ville Toivonen

Illan T65-kierroksen kakkoskohteen pelihevosiin kuuluu Athletic Style ohjastajanaan valmentaja Lars-Erik Stenberg. Vaikka ajokorttiluokitus näyttää ”Larelle” C-kategoriaa, sen ei pidä antaa hämätä. Vihtiläinen on pitkän linja menestyjä kaviourilla.

Aivan tuoreimmille raviharrastajille Stenberg voi olla vieras hahmo, mutta yhtään pidempään alaa harrastaneet tuntevat hänet monista menestyshevosista. Stenbergin tunnettiin ammattivalmentajana tarkkana kilpailuttajana, jonka hevoset kilpailivat aina hyvällä voittoprosentilla.

Tallin menestyshevosia olivat mm. Tammavaltikan voittaja BWT Princess, kuninkuuskisan viitonen Tinuri, Kymi GP:n sankari Ladakh Jiel ja varsalähdöissä upeasti menestynyt New Grove Coin. Uran huippuhetkeä kysyttäessä vastaus tulee kuitenkin salamana.

”Ylitse muiden oli Riding Sponsorin voitto Ranskassa. Se oli ensimmäinen Suomessa syntynyt ravuri, joka pystyi voittamaan siellä”, Lare muistuttaa. ”Rahallisesti se ei ollut uran suurin saavutus, mutta tunnepuolella ehdottomasti. Riding Sponsor oli muutenkin tärkeä hevonen, se tuli meille viiden kuukauden ikäisenä ja voitti meillä myös kaksi Suomen Mestaruutta.”

Stenbergin aktiiviura päättyi käytännössä kauteen 2010. Tuolloin 53 täyttänyt valmentaja kärsi niin pahoista selkävaivoista, että tallin alasajo oli ainoa mahdollisuus. Eläkepaperit hän sai seuraavan vuoden toukokuussa.

”Selässä on pahaa haurastumaa, ja pahimmillaan ei päässyt edes ovesta ulos ilman taluttajaa. Ei siinä kunnossa olisi voinut kuvitella esimerkiksi ajavansa hevosella, esimerkiksi kengittämisestä tietysti puhumattakaan”, Lare kertoo.

Nykyisin hänen vointinsa on rutkasti parempi, mutta edelleenkään päivät eivät ole samanlaisia.

”Selän kanssa on oppinut elämään. Kun tilannetta saatiin vähän helpotettua lääkkeillä, pystyin aloittamaan liikkumisen, ja sen myötä vointi on parantunut. Nykyään liikun vähintään kuudesti viikossa, käyn kuntosalilla ja kävelylenkeillä.”

”Edelleen kipu välillä säteilee selästä oikeaan jalkaan, ja silloin olo on tuskainen, mutta kaiken kaikkiaan vointi on nykyisin aika hyvä”, joulukuussa 60 täyttävä Lare selvittää.

Stenberg pitää nykyisessä kodissaan Vihdin Haimoossa kahta hevosta puolisonsa Jenny Ehrnstenin kanssa. Vermossa starttaava Athletic Style on Jennyn omistuksessa ja Laren valmennuksessa, pariskunnan toinen hevonen taas on Jennyn valmennuksessa.

”Hevoset ovat omassa pihassa ja tässä on myös rata, jolla pystytään treenaamaan. Sellaista mukavaa harrastamista”, Stenberg kuvailee. ”Tämä on sellainen laji, ettei se oikein päästä otteestaan.”

Illan toisessa 65-kohteessa tulessa oleva Athletic Style on vähintään mukava harrastehevonen; nelivuotiaalla ruunalla on kolmesta startistaan voitto, nelossija ja viime startistaan kolmonen ajalla 17,0ake. Sekä voittaessaan että viimeksi kolmanneksi tullessaan Athletic Style on juossut keulahevosen rinnalla.

”Viimeksi olisi pitänyt pakittaa tosi kauas, jos en olisi ajanut eteenpäin”, Stenberg huomauttaa. ”Lopussa hevosta ei pystynyt kunnolla päästämään, kun sillä ei ollut edessä optimaalinen balanssi, eikä se saanut riittävästi pitoa. Uskon, että nyt sitä voi pystyä ajamaan paremmin.”

”Katson tilanteen mukaan, miten ajetaan. Seiskaradalta ollaan vähän muidenkin armoilla, mutta jos porukka repeää, voidaan päästä parijonoon. Jos ei päästä, sitten ajetaan varmaan taas kuolemanpaikalle. Jos Athletic Style saa kohtalaisen juoksun, uskon, että se pystyy olemaan taas kärkikahinoissa.”

Athletic Style tuli Ehrnstenin ja Stenbergin talliin kaksivuotiskautensa loppukesästä. Hevonen oli tuolloin opetettu, mutta sitä ei oltu vielä varsinaisesti valmennettu.

”Se ostettiin emän suvun takia”, Stenberg mainitsee. Athletic Stylen emänemä Irish Kemp oli aikansa huipputamma ja kolmas emä Sashay Lobell jätti Irish Kempin lisäksi myös menestysori Jose Kempin.

”Aika näyttää, millainen hevonen Athletic Stylestä tulee, mutta ainakin se on tosi miellyttävä ja kiva hevonen ajaa myös kilpailuissa”, Lars-Erik Stenberg kuvailee.

Jaa artikkeli:

Artikkelit