Raviviikon huteja ja osumia: peruutukset ja Costello

4.3.2019 - 18:01 | Riku Niittynen Artikkelit

Ranch Kelly on ollut totutun hyvä alkukauden starteissaan, vaikka Vermon viime lauantain startti tuotti "vain" kakkosen. Nyt terästamma pitää ainakin jokusen viikon huilin. Kuva: Anu Leppänen

Ravinetti tarjoaa tästä maanantaista alkaen viikkokatsauksen nimeltä raviviikon huteja ja osumia.

Katsauksessa keskitytään ennen kaikkea tulevaan eli tarjotaan lähitulevaisuus viikkokalenterin muodossa. Sen lisäksi käydään myös kriittisellä sihdillä läpi kuluneen viikon kultahiput ja kompastuskivet. Tänä maanantaina huomion kiinnittää tietysti ravikuningas Costellon häikäisevä paluu radoille Kouvolassa sekä jatkaminen ensi lauantain 75:ssä Joensuussa. Tarttumatta eivät jää liioin viime viikon ravien peruutukset.

Kerrotaan kuitenkin ensin tulevan viikon huippukohdat:

  • Maanantai 4.3.Magic Monday Forssa/Kuopio. Kovia ja kiinnostavia hevosia molemmilla paikkakunnilla, Kuopiossa mm. Rupeltaja ja Minto’s Don Juan koittavat jatkaa voittokulkuaan. Jälkimmäisen ykkönen olisi mahdollisesti voitto numero 1000 Henri Bollströmille, joskin se saattaa tulla illalla aikaisemminkin. Forssassa jännää on mm. Yeezuz jatkaa taas kotimaan kamaralla ja Lexus Dream on ”kaikkien pankki”.
  • Tiistai: Teivossa nähdään talven komeetta vailla vertaa, Roberto DiverOssi Nurmosen valmennettava on vuoden eniten ykkösiä ottanut kotimaassa ravuri viidellä tikullaan yhdessä Johnny FlamenGive Me Matchin ja Villiäijän kanssa. Näistä Johnny koittaa jatkaa voittokulkua puolestaan lauantaina Joensuussa. Solvallan T64:ssä olisi loppuillasta jackpot jaossa.
  • Keskiviikko: Vermossa on tarjolla komea T64-jackpot. Tämän kuun jackpotjaossa on yli 201000 euroa bonusrahaa, ja täysosuma voisi olla jopa 350000:n arvoinen. Jääkiekkotähtien Antti Pihlströmin ja kumppaneiden omistama kolmevuotislupaus She Rains on ehdokas haastavan kierroksen pankiksi. Eli pottia siis saattaa tosiaan pukata!
  • Torstai: Lahden Jokimaalla ravataan.
  • Perjantai: Turku ajaa illalla ja Seinäjoki lounasravit.
  • Lauantai: T75 ajetaan Joensuussa, ja selvästi kiinnostavinta on, jatkaako kuningas Costello ylivoimaista menoaan?
  • Sunnuntai: Cagnes Sur Merin radalla Ranskan Rivieralla lähellä Nizzaa ratkaistaan vuodesta 1958 ajettu vauhtikisa Grand Criterium de Vitesse englantilaisen mailin eli 1609 metrin matkalla. Timo Nurmoksen valmentama Readly Express pitää yllä pohjoismaista ravikunniaa. Voittotaisto 170000 euron ykköspalkinnosta käytäneen alustavien listojen perusteella sen ja viime vuoden voittajana kisan ennätysajan 08,9 menneen Bold Eaglen kesken. Ravit alkavat kello 14 Suomen aikaa ja kolmantena lähtönä ajettava pääkisa menee kello 15:n jälkeen. Kotimaan ravipaikkakuntina ovat Mikkeli (alkaen klo 13) ja Oulu (16).

Kolme asiaa viikolta yhdeksän:

  1. Costello oli niin hieno kauden avajaisiksi, että kysymys saattaa kuulua, kuka tuloo toiseksi? Oriin valmentaja Ville Herttua pitää jalat maassa, kuten tunnettua: ”Talvi oli nyt hyvää treeniaikaa, se loppui vain vähän kesken. Hevonen on ollut yllättävän notkeakin, mutta vähän avausstartista jäi myös sellainen kuva, ettei kaverin hevonen ollut ehkä ihan parhaimmillaan. Lähdetään nyt sitten Joensuuhunkin, kun siellä on luvassa hyvät olosuhteet ja kun en ole siellä hevosen kanssa käynytkään. Melkein muut maakuntaradat on käyty kilpailumielessä läpi. Mitenkään hampaat irvessä ei olla tässä vaiheessa kautta, vaan tähdätään sinne loppukesään. Taitaa jäädä Elitkampen tänäkin vuonna väliin, vaikka joskus sinne huvittaisi kyllä mennä. Nyt tammojen palveleminen taitaa olla etusijalla siinä vaiheessa kautta.”
  2. Ranch Kelly tuli toiseksi, mutta esitys oli 12-avaustuhansineen ilman vetoapua kuitenkin tutun hyvä Vermossa. Anne Luttinen kertoo kuitenkin, että ihan kaikki ei ollut niin kuin pitää: ”Kelly löi kärryihin, mitä se ei ikinä ole tehnyt, ja se myös polkaisi vasemman etujalan kannalle ikävästi, mikä aiheutti kahden tikin laittamiseen siihen haavaan. Jalka vaikuttaa nyt maanantaina ihan ok:lta, mutta rokotetaan tamma ja vedetään henkeä tuonne kuun loppupuolelle saakka näillä näkymin. Tamman astuttaminenkin tänä keväänä tai kesänä on tietysti vähän mielessä. Toki kotimaan suurkilpailutkin ovat kiinnostavia, mutta Kellyn ehdoilla mennään. Muutimme Kellyn startin jälkeen uuteen kotiinsa, ja täällä uudella paikalla menee hyvin. Tamma tuntuu viihtyvän.”
  3. Ravien peruutukset viime viikolla Vermossa ja Killerjärvellä aiheuttivat tietysti reaktiota ympäri raviurheilevaa maatamme. Killerjärvellä tiedottaminen olisi voinut onnistua paremminkin, mutta Vermolle täytyy antaa pisteet. Epäonnena asiassa oli, ettei Etelä-Suomesta löytynyt korvaavaa rataa, vaikka oltiin ajoissa liikkeellä. Muilla radoilla oli samat ongelmat. Ruotsissakin on ollut kevään aikana siirtoja ja peruutuksia, eikä ratamestarien työ ole näinä aikoina kadehdittavaa. Roudan pettäessä on ilman muuta pakko mennä hevosten turvallisuus edellä. Vermon rata oli keskiviikkona vaarallinen, mutta onneksi pakkanen pelasti lauantain 75-ravit. Peruutuksista voi olla montaa mieltä, kuten julkisuudesta on voinut huomata. Meikäläisen hevosenomistajauralla on jo kahden lupauksen liito katkennut huonoon rataolosuhteeseen, ja minulla on vain yksi kanta tähän asiaan. Suomen raviurheilulla, minusta puhumattakaan, ei ole varaa riskeerata hevosia. Eikä raha tietenkään ole edes ensimmäinen asia, jota kuuluu miettiä, eikä edes listan kärkipäässä. Plussaa tässä tilanteessa oli, etteivät raviurheilun tulovirrat nykymallin mukaan vaarantuneet, vaan voitiin rauhassa tehdä ainoa oikea ratkaisu eli perua/siirtää ravit. Tässä nykyinen peliyhtiömalli osoitti toimivuutensa.

 

Jaa artikkeli:

Artikkelit