Rovaniemen kuninkuusravitunnelmia – katso kuvakooste!

31.7.2018 - 17:17 | Anu Leppänen Artikkelit

Ravikuninkaalliset vuosimallia 2018: Orimattilan Costello ja Kurikan Akaasia.

Kuvat Anu Leppänen, ellei toisin mainita. Kuvatekstit Miika Lähdeniemi.

Risto Tupamäki ajoi ensimmäisen ravikuninkuutensa. Tupamäellä ja Ville Herttuan perheellä riitti runsaasti onnittelijoita. ”Muun muassa Puikkosen Pertti kävi onnittelemassa. Muistan elävästi, kuinka onnittelin Peteä aidan yli Lappeenrannan kunkkareissa 2009. Ei silloin olisi ikinä uskonut, että osat joskus vaihtuvat”, Herttua muisteli.
Costellon hoitamisesta ravipaikalla vastaa Ville Herttuan puoliso Tia Malinen. ”Välillä kysyin Tialta luvan mennä seuraamaan kuningatarkilpailun lähtöjä ja on tässä muutakin pyöritystä ollut”, Herttua kuvaili kuninkuusraviviikonloppua.
Ravikuninkaan toinen omistaja Tommi Herttua nosti yhtä monista voittopokaaleista.
Akaasian kahden edellisvuoden kokonaiskisan kakkossijat vaihtuivat ravikuningattaren titteliin. Pokaalien kanssa polvistuneena oleva Ari Oja-Nisula on Akaasian omistaja, valmentaja ja kasvattaja. Hänen poikansa Iisakki osallistuu myös valmennustyöhön.

 

 

Seitsemällä vuosikymmenellä kilpaa ajaneen Markku Hietasen ura sai arvoisensa kruunun, kun Akaasia toi ”Faarille” ensimmäisen ravikuningattaruuden.
Oman hevosen ensimmäinen seppele kuninkuusraveissa on tunteikas paikka.
”Pidetään pikku juhlat ja tehdään heinää”, Markku Hietanen suunnitteli kuninkuusravien jälkeiselle viikolle.
Risto Tupamäki on yksi seitsemästä ohjastajasta, joka on kyennyt voittamaan kuninkuusravien molemmat pääkilpailut. Tupamäki ohjasti Ujan ravikuningattareksi Kuopiossa 1998.
Kuningatarkilpailu oli yhtä Pohjanmaan juhlaa. Oja-Nisulan serkusten hevosten Akaasian ja Sävel-Taian kolmanneksi sijoittui Ryti-Tyttö. Kuva: Jukka Vepsäläinen
Ari Moilanen kiittää Köppistä päätösmatkan voiton jälkeen. ”Köpän” kuninkuusravijäähyväiset olivat tunteikkaat sekä taustajoukoille että yleisölle.
Kati-Maija Korhonen sen tiivisti: Köppinen on paras.
Kirsikka Korhonen riensi onnittelemaan Ari Moilasta, joka liikuttui kyyneliin voittajahaastattelussa. ”Köppinen merkitsee minulle todella paljon”, Moilanen korosti.
Päätösmatkan voittaja Sävel-Taika oli kuningatarkilpailun väriläiskä ja kokonaiskilpailun kakkonen. Mukaan pääseminen oli hilkulla, sillä tamma lunasti paikkansa vain kaksi viikkoa aikaisemmin Vermon 3100 metrin lähdöstä. Siihen lähtöön Sävel-Taika pääsi mukaan pisteiden perusteella viimeisenä. Ohjastajavalmentaja Olavi Oja-Nisulan elämänkumppani Kirsi Vierikko ihastelee tammaa.
Ari riensi onnittelemaan serkkuaan Olavi Oja-Nisulaa sen jälkeen, kun Sävel-Taika oli kirinyt kuningatarkilpailun 3100 metrin kisan voittoon. Arin vanhemmat ovat jo edesmenneitä, mutta Olavin isällä Sakari Oja-Nisulalla, 87, on edelleen valmennuksessaan Hipatsu, joka on voittanut tänä vuonna kaksi kertaa. Kuva: Ville Toivonen
Kuninkuuskilvan mailin voittaneella Välähdyksellä riitti tuttuun tyyliin virtaa lähdön jälkeenkin.
Kahtena edellisvuonna Ville Korjus ohjasti Välähdystä kuninkuuskilpailussa itse, mutta tänä vuonna Harri Kotilainen sai kunnian toimia ohjastajana.
Välähdys oli avausmatkalla toinen ja maililla ykkönen, mutta päätösmatkan taipuminen pudotti sen kokonaiskilpailussa neljänneksi. Kuva: Jukka Vepsäläinen
Rovaniemen pääkilpailussa nähtiin kuusi eri osalähdön voittajaa. Kuningatarkilpailun maililla vahvin oli Ryti-Tyttö, joka oli lopulta kokonaiskilpailussa kolmas.
Aino Vaaraniemi, Jonny Länsimäki ja Jade-tytär juhlivat Jonnyn, 23, uran suurinta voittoa.
”Lähtö meni meidän osalta hienosti. Oli meille onni, että lähtö otettiin takaisin, sillä minun hevoseni olisi laukannut ensimmäisellä yrityksellä. Keulapaikalta kaikki oli helppoa. Iso etu oli myös se, että meidän ulkopuolella oli hevonen, joka antoi Kivarin Raindancelle vastusta”, Riku M Lindgren summasi juoksun vaiheita.
”Olen ollut vuoden alusta Iisalmessa Jukka-Pekka Kauhasella Dahlia-tallilla töissä, ja olen viihtynyt oikein hyvin. On ollut mukavan erilaista ajella aiempaa enemmän suomenhevosilla”, Lindgren kertoi.
Nelivuotiaana ikäluokkaansa hallinnut Vixus palasi upeasti tositoimiin Pikkukunkussa, jonka se voitti alkulaukan jälkeen. Seuraavaksi Talli Tosivixujen lahjakkuus tähtää Derbyyn. Vixenin fanipaidassa mukana kasvattaja Anna-Kaisa Tenhunen.
3100 metrin lähdössä nähtiin kotivoitto, kun Kari Alapekkalan ajama ja Vesa-Pekka Kellokummun valmentama Onboard Broline kiri yllätysvoittoon.
Santtu Raitala antoi taputukset vakioajokilleen Siirin Ällille, joka oli valmentajansa Antti Ojanperän yksi menestyshevosista.
Siirin Ällin omistaja Tapani Kravun (kuvassa vasemmalla lähimpänä hevosta) kotiradalla Ylivieskassa järjestetään elokuun toisena viikonloppuna ruunakunkkarit, jonne myös Siirin Älli tähtää.
Santun äiti Eija Kinnunen riemuitsi poikansa voitosta äänekkään kuninkuusraviyleisön edessä.
Santtu puolestaan ilakoi Antti Ojanperän ja Jutta Ihalaisen tyttären Jaden kanssa.
William Pine piti pintansa Tapio Perttusen ja Pekka Pasisen iloksi.
Markku Niemisen ja Johanna Kyläkosken silmäterä Still Loving You onnistui vihdoin. Talvella Suomeen palannut otti Rovaniemellä kauden avausvoiton sille ominaisella tyylillä eli riisumalla muut aseista tasaisen kovalla matkavauhdilla.
Nelivuotias Cash No Limit tekaisi kovat voittolukemat 12,5/2100a. Ojanperän tallista kilpaili viikonlopun aikana kymmenen hevosta, jotka keräsivät yhteensä 34 600 euron tilin. Antti Ojanperä johtaa Suomen valmentajaliigaa ennen Tapio Mäki-Tulokasta ja Markku Niemistä.
Kuninkuusravisunnuntain viimeisen lähdön vei kotiradan Tarun Tykki, joka on Santeri Oikaraisen valmennettava.
Dynamit III ja Noron Sissi kamppailivat tiukasti voitosta. Tällä kertaa Dynamit III oli vahvempi.
Dynamitia juhlimassa  myös omistaja ja ponia aikaisemmin paljon ohjastanut Nicole Haglund (ponia lähimpänä vasemmalla).
Eveliina Hietanen aloitti päivän voittojuhlat ja isoisä Markku jatkoi myöhemmin Akaasian kanssa.
Eveliina Hietanen sai tuulettaa saman päivän aikana kahta Suomen mestaruutta. Ernst Rivaldo rutisti kovalla kirillä ohi Miniatyrin.
Eveliina Hietasella ja Mira Kaappolalla oli samaan aikaan sekä onnellinen että haikea tunnelma. 15-vuotias ori on tuonut lukemattomia onnen hetkiä huikealla urallaan.

Yleisölle esittäytyi vanhoista kuninkaallisista vuoden 2002 ravikuningatar Turotuuli, mukanaan Anna-Liisa ja Kalevi Salmela.
Kuvassa ravikuningas Costello lähdössä kotimatkalle urakan jälkeen. Herttuan perhe tosin koukkasi myös paluumatkalla Ylihärmän kautta.

 

Pekka Kairtamo otti Matti Rajaharjulta kapulan vastaan ensi vuoden kuninkuusravirata Lahden edustajana. Oikealla mukana myös Jokimaan raviradan toimitusjohtaja Tomi Himanka. Kuva: Jukka Vepsäläinen
Viikonlopun yleisömääräksi ilmoitettiin 51 180 henkilöä.

Ravinetin poimintoja kuninkuusraviviikonlopulta (avaa linkki):

Kuninkuusravilauantain kuvagalleria

Ari ja Olavi Oja-Nisula yhteishaastattelussa (video)

Ville Herttuan ja Heikki Torvisen jälkipelit (video)

Kuningatarkilpailun osallistujien jälkipelejä täällä ja kuninkuuskisan osallistujien kommentteja täällä

Tapio Perttusen ja lasten yhteishaastattelu (video)

Artikkelit-sivulta löytyy useita lähikuvajuttuja kuninkuusravihevosista

Juttuun lisätty kuva William Pinesta 1.8.2018 klo 11.20

Jaa artikkeli:

Artikkelit