Tulinko on poissa, ähky uusiutui – ”Tyhjä olo on”

6.7.2019 - 12:31 | Kaijaleena Runsten Uutiset

Tulingon ennätykseksi jäi 22,1a viime vuoden kesäkuulta. Kuva on heinäkuulta Suurmestaruus-ajosta. Kuva: Jukka Vepsäläinen

Suomenhevosten kärkijoukoista poistui torstaina yksi – liian varhain. Tulinko lopetettiin Yliopiston hevossairaalassa, kun sen ähky uusiutui.

”Ähky uusi aamulla ja vietiin se uudelleen Helsinkiin. Tukos oli vielä pahempi kuin toukokuussa”, kertoo valmentaja ja osaomistaja Jussi Miettinen.

”Kun se ensimmäinen leikkaus oli niin vaikea, ei enää yritetty leikata.”

Omistajat ilmoittivat Tulingon menehtymisestä perjantaina kauniilla viestillä 9-vuotiaan oriin Facebook-sivulla: ”Aivan liian aikaisin jouduimme sinusta ystävämme luopumaan. Ähky uusiutui eilen täysin yllättäen, emmekä pystyneet sinua enää auttamaan. ”

Jussi Miettinen on lauantainakin ymmärrettävästi apea. ”Tyhjä olo on. Ensin näytti, että se toipuu jo hyvin ja sitten tuli äkkiä takapakki.”

Vielä viikolla näytti hyvältä. Jussi ja Tulinko treenasivat kävelemällä ilman kärryjä. ”Virtaa kavioissa olisi vaikka ja kuinka, mutta koska spurttailu on vielä kiellettyä, on parempi treenata hevosta ja valmentajaa samalla kertaa”, kertoi Facebook-päivitys.

 

Tulinko eli monella tapaa hyvän elämän. Sitä veikkailtiin ja odotettiin Kuninkuusraveihin jo viime vuonna, mutta taustajokko päätti vielä käyttää aikaa oriin rakentamiseen. Tavoite oli Lahdessa tänä vuonna, mutta kevään ähky romutti sen.

Sen ennätyksiksi jäivät 22,1aly ja 23,7ke ja voittosummaksi 117 265 euroa.

Miettinen omisti oriin yhdessä sisarensa miehen Mauri Vilenin kanssa. Tulingon kasvattaja Kalervo Mäkinen on myös tuttu mies pitkältä aikaa. Tulingon koti- ja syntymätallien välimatka on vain noin kahdeksan kilometriä.

”Paljon se antoi, mutta nyt tuntuu, että kesken jäi silti”, Jussi Miettinen nielaisee.

Kuninkuusraveihin osallistuminen on ollut haaveena koko iän, kun hevosia on ollut. Nyt oltiin niin lähellä.

Hevosetta talli ei onneksi jää. Radoille varttumassa on 2-vuotias fransilainen sekä vuotias ori, joka on Tulingon velipuoli. Sen isä on Costello, emä siis Mäkiselle useamman varsan tehnyt Maipin Inka.

”Kilpahevosta ei nyt ole. Täytyy katsella, kun pääsee tästä vähän ohi.”

Päällimäisenä Jussi Miettisen mielessä on kuitenkin sama, mihin Tulingon tarina päättyy Facebookissa: ”Kiitollisena kaikista niistä hetkistä, jotka meille vuosien varrella annoit! <3”

Ravinetti kertoi kesäkuun alkupäivinä Tulingon ensimmäisestä ähkykohtauksesta.

Lue myös: Hevoskirurgi Heidi Tapiolle parhaita hetkiä on ähkypotilaan toipuminen

 

 

Jaa artikkeli:

Uutiset

Jätä kommentti