Eriksson: ”Asioiden selvittäminen on tärkeintä”

28.3.2018 - 11:58 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Kari Eriksson (kuvassa) nousi Hippoksen puheenjohtajaksi aiemman puheenjohtajan Antti Lehtisalon erottua paikalta. Lehtisalon kasvatteja on väärin tunnistettujen varsojen joukossa. Kuva: Juhani Länsiluoto

Suomen Hippoksen puheenjohtaja Kari Eriksson perustelee tunnistusskandaalista asetettuja rangaistuksia.

Hippos tiedotti keskiviikkoaamuna asettaneensa väärin tunnistettujen hevosten kasvattajille 2000 euron hevoskohtaisen sakon. Hevoset säilyttävät statuksensa Suomessa syntyneinä. Linkki aiempaan uutiseen.

Puheenjohtaja Kari Erikssonin mukaan hevosten statuksen säilyttämiseen päädyttiin asian kokonaisarvion perusteella. Hän korostaa asian perusteellisen selvittämisen olevan Hippokselle tärkeintä.

”Sen takia haluttiin asettaa kohtuullinen rangaistus ja ns. katumuskuukausi, jotta kaikki tapaukset varmasti tulisivat tietoon”, Eriksson painottaa. ”Nyt käymme sääntöjä ja jalostusohjesääntöä läpi ja pyrimme varmistamaan, että tällaisia tilanteita ei enää jatkossa voi päästä syntymään. Tässä on kuitenkin kyse viranomaistoiminnasta, jonka virheellisyyttä osa ihmisistä on voinut käyttää hyväkseen.”

Hippos olisi voinut halutessaan siirtää hevoset myös FIU-hevosiksi, jolloin ne eivät olisi oikeutettuja Suomessa syntyneiden kilpailuihin tai kasvattajapalkintoihin.

”Hevosten siirtäminen FIU-hevosiksi oli tapetilla loppumetreille asti, mutta mietimme myös kohtuullisuuspuolta”, Eriksson taustoittaa. ”Viranomaistaho on mahdollistanut väärin tunnistamisen ja Hippos on merkinnyt hevoset rekisteriin. Tässä on myös kolmansia osapuolia, eli paljon sellaisia omistajia, jotka ovat hankkineet näitä hevosia tietämättöminä väärinkäytöksistä.”

Ihmetystä on herättänyt se, että Hippoksen ensimmäisessä asiaa koskevassa tiedotteessa nimenomaan mainittiin, ettei Hippoksella ole sääntöjensä perusteella ole mahdollisuutta asettaa sanktioita kasvattajille. Nyt näin kuitenkin toimittiin.

”Ensimmäinen tiedote oli epäonnistunut”, Eriksson harmittelee. ”Todettiin, ettei jalostusvaliokunnalla ole mahdollisuutta asettaa sanktioita, mutta se meni tiedotteeseen muodossa, ettei Hippoksella ylipäätään olisi mahdollisuutta sanktioihin. Lisäksi tiedotteesta sai käsityksen, että asia olisi ollut loppuun käsitelty.”

Hippoksen keskiviikkoisen tiedotteen mukaan maa- ja metsätalousministeriö sekä Evira päättävät mahdollisista muista asiaan liittyvistä toimista ja seuraamuksista. Esimerkiksi kasvattajapalkintojen kohtalo kuuluu MMM:lle.

Linkki Hippoksen tiedotteeseen asiasta.

 

 

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

2 kommenttia aiheesta “Eriksson: ”Asioiden selvittäminen on tärkeintä”

  1. Häpeällinen nahkapäätös.
    Yleisen oikeuskäytännön mukaisesti vilpillisesti saatu taloudellinen hyöty on palautettava, eli kavattajapalkkiot perittävä takaisin. Sääntöjä rikkoneet tunnistajat toimitsija- sekä kilpailukieltoon ja sääntöjä rikkoneet kasvattajat kilpailukieltoon määräajaksi. Vilpillisesti tunnistetut hevoset FIU rekisteriin sekä kasvattajat, että säänöjen vastaisesti toimineet tunnistajat yhteisvastuullisesti korvausvelvollisia hevosen omistajalle. Omistajalle, jos eri kuin kasvattaja, ei tietenkään saa kohdistaa sanktioita eikä saa kärsiä taloudellisia menetyksiä.
    Hippoksen toiminnan uskottavuudesta on kyse.

  2. Hippoksen päätöshän tarkoittaa käytännössä sitä, että siitostamman saa viedä vaikka jenkkeihin ja sen varsat saa Suomen rekisteriin Suomessa syntyneiksi esim. valokuvien perusteella. Varsan vartuttua kilpailuikään sen voi tuoda Suomeen ja se saa osallistua kaikkiin Suomessa syntyneille tarkoitettuihin lähtöihin. Myös ennakkomaksullisiin ikäkausikilpailuihin. Sellainen rekisteröinti maksaa 2000 €.

Jätä kommentti