Etelä-Pohjanmaan hevosjalostusliitto: Potkutuomiosta valittaminen ratkeaa keskiviikkona

4.2.2019 - 16:14 | Jarkko Nissinen Uutiset Suomi

Etelä-Pohjanmaan hevosjalostusliitto pyörittää Seinäjoen ravirataa, ja liiton toiminnanjohtaja on samalla myös raviradan vetäjä. Järjestely on nykyisin ainut laatuaan. Arkistokuva: Anu Leppänen

Etelä-Pohjanmaan hevosjalostusliiton hallitus päättää keskiviikkona valittaako se käräjäoikeuden tuomiosta ex-toiminnanjohtaja Pertti Immosen irtisanomiseen liittyen.

Asiasta kertoi Ravinetille hevosjalostusliiton asianajaja Tapani Takala. Hän ei halunnut ottaa asiaan kantaa, vaan valituksesta hovioikeuteen päättää liiton hallitus.

“Keskiviikkona katsotaan mitä tehdään”, hallituksen puheenjohtajana aloittanut Esa Nuottivaara vahvisti.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina hevosjalostusliiton korvaamaan Immoselle noin 37 000 euroa perusteettomasta irtisanomisista. Lisäksi on maksettava 11 000 Immosen oikeudenkäyntikuluja sekä työttömyysturvarahastolle noin 12 000 euroa. Yhteissumma on yli 60 000 euroa.

Työsuhteen purkaminen liittyy varsojen tunnistusjupakkaan. Toiminnanjohtaja oli luvannut kantaa vastuun alaisen käydessä tunnistamassa varsoja Suomen Hippos ry:n sääntöjen vastaisesti Suomen rajojen ulkopuolella Ruotsissa.

Varsojen kasvattaja oli ollut asiassa aloitteellinen vedoten muuallakin toimittavan vastaavasti. Oikeuden mukaan kaikki tiesivät menettelyn olevan vastoin sääntöjä.

Käräjäoikeus katsoi, että vaikka toiminnanjohtaja edisti asiaa taivuttelemalla tunnistajaa, niin päätöksen oli tehnyt tunnistaja kantaen myös vastuun tästä. Tunnistamisen suorittanut työntekijä sai tapauksesta työnantajalta varoituksen ja työskentelee edelleen hevosjalostusliiton palveluksessa.

Oikeus totesi, että toiminnanjohtaja oli menetellyt väärin, muttei ollut saanut taloudellista hyötyä. Aiempi rikkeetön työura painoi myös vaakakupissa, eikä työsuhteen välitön purkaminen saanut käräjäoikeuden hyväksyntää.

Työsopimuslaki erottaa toisistaan työsuhteen heti päättävän purkamisen ja irtisanomisajan työtä jatkavan irtisanomisen. Työsopimuksen purkaminen on irtisanomista järeämpi vaihtoehto. Työsopimuksen purkuun on oltava vakavammat perusteet kuin irtisanomiseen. Irtisanomissyyn on lakitermein oltava ”painava ja asiallinen”, kun taas järeämmän purkuperusteen ”erittäin painava”.

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Yksi kommentti aiheesta “Etelä-Pohjanmaan hevosjalostusliitto: Potkutuomiosta valittaminen ratkeaa keskiviikkona

Jätä kommentti