Evartilla vakavia suolisto-ongelmia – ”Nopea toiminta pelasti”

10.8.2018 - 12:23 | Miika Lähdeniemi Uutiset

Kuvassa Evartti kiri toukokuussa Jorma Kontion ajamana 76-voittoon Oulussa. Torstaina ori joutui akuuttiin hengenvaaraan. Kuva: Anu Leppänen

Ykkössarjan suomenhevosori Evartille jouduttiin tekemään vaativa ähkyleikkaus, ja kriittiset ajat jatkuvat vielä useamman päivän.

Antti Ojanperän valmentamalle Evartille tehtiin torstaina Teivon klinikalla polvirustojen tähystysleikkaus, mutta sen jälkeen hevoselle tuli isompia ongelmia. Suolistoon oli tullut leikkausvaiheessa asentovirhe, jonka takia eläinlääkärit joutuivat tekemään Evartille vaativan ähkyleikkauksen.

Valmennustiimiin kuuluvan Jutta Ihalaisen mukaan Evartin tilanne on vielä vakava, vaikka ensimmäisestä yöstä on selvitty.

”Tilanteeseen nähden hevonen on ihan ok, mutta noin ison operaation jälkeen kriittinen vaihe kestää monta päivää”, Ihalainen kertoo. ”Hetki kerrallaan mennään. Leikkaus tehtiin iltapäivällä ja vasta illalla hevonen oli noussut pystyyn. Rantasen Meeri soitti aamulla, että Evartti oli selvinnyt yöstä.”

”Asentovirheen sai aikaiseksi joku asia ja sen myötä suolet pyörähtivät. Eläinlääkärit joutuivat aukaisemaan koko vatsan ja käymään kaikki suolet läpi. Se oli positiivista, ettei jouduttu katkaisemaan suolia kun oltiin valmiiksi klinikalla eikä keretty lähteä ajamaan kotiin päin. Evartin kunto romahti muutamissa minuuteissa. Nopea toiminta pelasti sen.”

Evartin kanssa edetään nyt hetki kerrallaan.

”Ensin pitäisi pysyä hengissä ja aika nollista on lähdettävä, jos hevonen tästä selviää. Mennään nyt päivä kerrallaan. Koska koko maha piti aukaista, toipuminen alkaa ensin kolmen kuukauden karsinalevolla. Teivon klinikalla on tehty tuhansia leikkauksia ja sielläkin sanottiin, että tämä on tosi harvinaista.”

”Tämä oli taas muistutus siitäkin, että mitä vain voi tapahtua kelle tahansa. Päivystävä klinikka voisi olla muuallakin kuin Viikissä”, Ihalainen miettii.

Jaa artikkeli:

Uutiset

Jätä kommentti