Grainfield Oliver Vermon liigan kärkeen

6.12.2017 - 19:14 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Grainfield Oliveria, Jukka Torvista ja Toni Siposta olivat onnittelemassa Sanna Kekko ja Aleksi Asp Vermon Ravikoulusta. Kuva: Anu Leppänen

VERMO. Ravikauden kääntyessä kohti loppuaan alkavat myös eri ratojen liigat ratketa. Grainfield Oliver otti kauden seitsemännen voittonsa Vermossa ja tarrasi samalla tiukasti pääradan liigan voittoon.

Ennen itsenäisyyspäivää Grainfield Oliver oli El Dirtymanin kanssa kuudessa Vermon voitossa, mutta useamman kakkossijansa turvin El Dirtyman oli liigan ykkösenä.

Tällä hetkellä liigavoitto on irtoamassa ilman maalikameraa, sillä Grainfield Oliver on yksin seitsemässä voitossa. Tälläkin kertaa Grainfield Oliverin voitto tuli tuttuun tapaan, keulasta ilman ongelmia. Jukka Torvinen antoi sisäpuolelta startanneiden ensin selvitellä keskinäiset välinsä, ja kun Victory Pilot oli niukasti torjunut Bazire Brodden kiihdytyksessä, suosikki sai marssia ensimmäisessä kaarteessa keulaan.

Jatkossa Torvinen sai rauhoittaa vauhdin mieleisekseen, ja kun 11,5-lopetus irtosi Grainfield Oliverilta väljästi, muut jäivät tappelemaan kakkosrahoista, jotka Victory Pilot pystyi puolustamaan itselleen.

”Korvat jäivät vetämättä, laput jäivät vetämättä. Se avasi kivasti ja lopetti kivasti”, valmentaja Toni Siponen iloitsi. ”Nykyään se saa usein vetää matkalla vähän aikaa rauhassa. Aikanaanhan sitä prässättiin vaikka kuinka paljon, mutta tällä on monta spurttia. Nopeus ja vauhtikestävyys ovat sillä hyvät, niillä se pärjää.”

Seitsemänvuotias Grainfield Oliver on ollut Siposen perheelle melkoinen aarre. Sen omistajaksi on merkitty Tonin äiti Riitta Siponen, mutta käytännön hevoshommaa pyörittävää Toni puolisonsa Soilen kanssa.

”Tämä ostettiin puolitoistavuotiaana Ypäjän huutokaupasta. Alkuun se oli jonkin aikaa Korven Ilkalla Ypäjällä, kävi sitten kääntymässä Kylliäisen Tommilla ja ruunattiin siellä ollessaan. Sitten se otettiin Korven Pekalle, kun asuttiin siihen aikaan Pekan naapurissa Huhmarissa. Pekalla se oli vuoden, ja voitti sinä aikana V86-lähdön Ruotsissakin.”

Nelivuotiskaudeksi Grainfield Oliver siirtyi Siposen omaan valmennukseen Pusulaan. Tallissa on tällä hetkellä kaksi ajohevosta ja kaksi siitostammaa.

”Tällä hetkellä ei tehdä muuta kuin tätä, valmennetaan ja huolletaan hevosia. Ostin ensimmäisen palasen hevosesta vuonna 1994, ja siitä se harrastus lähti. Sitä treenailin itsekin, mutta välissä on ollut vuosia, jolloin ei ole ollut hevosta.”

Molemmilla Siposilla on urheilutaustaa voimailusta.

”Se on hyvin samanlaista kuin tämä. Treenaaminen, lepääminen, huoltaminen, lepääminen… ne ovat hyvin samanlaisia, ja tämä vei mennessään heti, kun pääsin ensimmäistä kertaa hevosen ohjiin. En tiedä onko se hyvä vai huono asia, mutta sillä tiellä ollaan.”

Grainfield Oliverin kunto pitää. Kuva: Anu Leppänen

Grainfield Oliver on Siposten uran paras palanen, mutta senkin taipaleelle on mahtunut vastoinkäymisiäkin.

”Siltä on murtunut leukaluu ja puikkoluu, minkä lisäksi hampaissa on ollut isoja ongelmia. Puolitoista vuotta sitten sillä oli vielä hankosidevammaakin”, Siponen luetteli. ”Tätä pitää huoltaa tosi paljon. Yritetään tehdä sen kanssa paljon töitä ja välttää liian paljoa kilpailemista.”

Nyt Grainfield Oliverin voittosumma lähentelee 90000 euroa. Ruuna on aivan kovimpien Suomessa syntyneiden kintereillä.

”Suomen Mestaruudessa oltiin tänä vuonna mukana, mutta radalta 12 ei ollut mahdollisuuksia. Ja Suur-Hollolahan oli kauden päätavoite, mutta siinäkin oli huonoa tuuria. Oli seiskarata ja sitten suosikki Shadow Woodland sammui meidän eteen. Hevonen on kuitenkin ollut kohtalaisen hyvä läpi kauden.”

Kolmevuotias Silvester juoksi jo viidennen peräkkäisen voittonsa. Kuva: Anu Leppänen

Huutokauppaostos on myös Silvester, joka otti nyt viidennen peräkkäisen voittonsa. Kolmevuotias oli ahtaalla lähinnä alussa, kun Vaniere pyrki kiihdytyksessä edelle. Kun se laukkasi kupeelta, Silvester piti johtopaikan ja voitti tyylikkäästi. Olli Koivunen oli Jari T Lindemanin suojatin ohjissa.

Silvester oli huutokaupassa todellinen löytö, sillä se maksoi vain huutokaupan minimihinnan 1000 euroa. Grainfield Oliver huudettiin kehästä sisään 5500 eurolla, mutta siirtyi samassa tilaisuudessa Siposten omistukseen.

Vermon itsenäisyyspäivän kilvanajot alkoivat kansainvälisissä merkeissä, kun norjalaislähtöinen Kenneth Danielsen narutteli ykkösen Alegrialla. Nelivuotias tamma on kovaa kotimaista sukua, sillä sen isä on Brad de Veluwe ja emä huipputamma Aquaria. Kakkoseksi keulasta tullut Cyris Lane tosin pätee suvullaan vielä enemmän – isänä Muscle Hill ja emänä Sybaris Hanover, joka on myös mm. Ruotsin Derbyn tänä vuonna voittaneen Cyber Lanen emä.

Kenneth Danielsen narutteli voiton suvukkaalla Alegrialla. Kuva: Anu Leppänen

Suomenhevoset keskittyivät keskiviikkona Kuopioon, ja Vermossa oli vain yksi suomenhevoskoitos. Sen vei suosikki Bietro, joka kukisti maalisuoralla Valhallan vastarinnan varmasti. Olli Koivunen ajoi Rainer Österbackin ruunaa.

Bietro oli suomenhevoskisan ykkönen. Kuva: Anu Leppänen

Kolmoslähdössä ajettiin ensi metrit isoa lujaa, kun Convitato ja Fairstorm ottivat alussa yhteen. Vaikka vauhtia otettiin jo hyvä tovi pois, ensimmäinen puolikas oli silti 10,5-vauhtinen. Tämä oli tietysti liikaa 3200 euron ryhmässä, ja päätöspuolikkaalla kenttä kääntyi.

Ensin kärkeen eteni Leader Aria, mutta lopussa sekin sai antautua, kun Seppo Markkulan ajama Over And Out jyräsi ykköseksi. Kati Knuutila on laittanut kotikasvattinsa huolella valmiiksi, ja viisivuotiskaudella alkanut ura on käynnistynyt menestyksekkäästi. Kolmesta startista Over And Outilla on nyt kakkonen ja kaksi voittoa. Nyt syntyi uusi ennätys 15,2ake.

Over And Out otti uransa toisen voiton ajalla 15,2ake. Kuva: Anu Leppänen
Pinja Iltasen H.G. Loreen teki nelivuotiaiden tammojen B-ponien Suomen ennätyksen. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti