Ice Wine voitti viestijuoksun

5.1.2019 - 19:25 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Leo Mönttisen Ice Wine aloitti seitsemänvuotiskautensa arvovoitolla.

Leo Mänttisen valmentama Ice Wine on rautaisessa iskussa ja sille lankeaa vihjerivin varman rooli. Kuva: Ville Toivonen

VERMO. Vuoden ensimmäisen raviviikon kovinta vauhtia pidettiin pronssidivisioonan finaalissa. Avauskierros leikiteltiin peräti 1.11-vauhtia, ja kovassa alkurynnistyksessä mukana olleen Ice Winen voittoaika oli talvisiin oloihin huima 13,2ake.

Mika Forss latasi Leo Mönttisen tammalla kolmosradalta johtoon, mutta kilvanajo jatkui vielä pitkään. Excalibur It eteni ulkoa Ice Winen rinnalle, ja kun suosikki Wilhelm Nash painosti kolmannella, paikkojen jakaminen venyi.

Lopulta marssijärjestykseksi muotoutui Excalibur It keulassa, Ice Wine sen takana ja Wilhelm Nash johtavan rinnalla. Tämä kuitenkin maksoi paljon, sillä koko avauskierros mentiin 11,5-lukemiin.

Takapareista hyökännyt Piedmont eteni takasuoralla vauhdilla kärjen kimppuun ja voittajan ottein keulaan asti. Ice Wine kuitenkin pääsi loppukaarteen alussa Excalibur Itin takaa toiselle ja lähti imemään Piedmontin etumatkaa kiinni askel askeleelta. Lopulta tilanne kääntyi vielä melko varmastikin Ice Winen eduksi.

”Avauspuolikkaallehan yhdentoista vauhti on tuttua, mutta kun kuulin, että koko kiekka mentiin yhtätoista, ajattelin, että tämä lähtö oli tässä”, Leo Mönttinen myönsi. ”Kun hevoset tulivat tallikurvin kohdalle, tämä kyllä näytti sivuunkin terävältä ja hyvältä, vaikka oli ollut siinä avauksessa mukana.”

Pari vuotta Mönttisen omistuksessa ollut Ice Wine löysi kovan vireensä viime syksynä, mistä alkaen se on pärjännyt jatkuvasti hyvin. Hevonen on Mönttisen mukaan kehittynyt kaikilla osa-alueilla.

”Lähtönopeus on ainakin kehittynyt paljon”, hän summasi. ”Tämähän oli Ruotsissakin hyvän hevosen maineessa. Kysyin tästä hevosesta Jompelta, joka oli kysynyt Ulf Ohlssoniltakin, ja sai sieltä ihan hyvät kommentit.”

”Sen takia se mulla on, kun se on vähän omalaatuinen, erikoinen hevonen. Koko ajan se on kuitenkin mennyt parempaan, ja kun sen tavat tietää, sen kanssa on helpompi toimia.”

Mönttinen on menestynyt vuosien saatossa sekä lämminverisillä että suomenhevosilla, eikä hyvä lämminveritammakaan ole hänelle uusi tuttavuus. Lahtelaisen aikaisempia menestystammoja ovat olleet mm. Pia Pride S, Madame Jison ja Illulissat.

”En ole koskaan vierastanut tammoja, mutta en minä enää kasvattajaksi rupea. Se ei ole minun alaani, kun olen tällainen hätäinen savolainen”, Mönttinen nauroi.

Ice Wine mahtuu voittosummansa puolesta vielä pronssidivisioonaan, mutta mieluummin Mönttinen katselisi sille avoimia tammalähtöjä.

”Pronssit ovat tosi kovia. Näillä samoilla hevosilla pärjäisi kultadivareissakin”, hän painotti. ”Tammalähdöissä ei ole yleensä sellaista viestin ajoa, vaan vauhtia otetaan yleensä välissä poiskin.”

Star Martinin kiri puri Talvimaljassa. Kuva: Ville Toivonen

Päivän varsinainen nimikilpailu Talvimalja oli lopulta kolmen hevosen kirikamppailu. Suosikki T.Rex eteni takarivistä ajoissa johtopaikalle, mutta sai lopulta taipua kolmossijalle, kun sen perässä sisäradan jonossa juosseet Star Martini ja Bret Boko jyräsivät edelle. Tällä kertaa Antti Teivaisen rattailleen saaneelle Star Martinille voitto oli jo neljäs peräkkäinen.

Valmentaja Tapio Mäki-Tulokkaan talliin tuli kisasta ykkös- ja kolmossijat. Voitto meni eri hevoselle kuin moni odotti, mutta Star Martinin nykykunnon tietäen tolppa ei toki ollut yllätys.

”Se on tullut ihan huippukuntoon ja on jotenkin kilpailuhenkeä täynnä”, Mäki-Tulokas painotti. ”Se on iloinen, tykkää tehdä töitä ja kilpailla. Toivotaan vaan, että tällainen suoritustaso pysyisi Suur-Hollola-viikonloppuun asti.”

Star Martinilla on tarkoitus kilpailla talvella harvakseltaan, ja keskittyä todennäköisesti Etelä-Suomen radoille.

”Jos sille joutuu laittamaan pitkät hokit, se tarvitsee myös kainalosuojat, jotka ovat sille aika iso miinus”, Mäki-Tulokas huomautti.

Koskelan Akselia ja sen osaomistaja Eero Matikaista olivat lähdön sponsori Kultajousen edustajana onnittelemassa Hanna ja Niina-Jasmin Korpi. Kuva: Ville Toivonen

Kymppitonnin ykköspalkinto oli myös suomenhevosten kovassa tasoituksessa. Jukka-Pekka Kauhanen pääsi Koskelan Akselilla keulaan, ja puolusti paikkaansa, vaikka Tee Wee Paroni ja Polara loivat ulkopuolella painetta.

Koskelan Akselin veto riitti lopulta maaliin asti, vaikka Rokin Maxi kirikin loppumetreillä tuntumaan. Koskelan Akselille 16 kuukauteen, vaikka ruuna tienasi viime kaudelllakin lähes 30 000 euroa.

”En missään nimessä lähtenyt lyötynä matkaan”, Jukka-Pekka Kauhanen korosti voittajahaastattelussa. ”Tämä on ruunakunkkareiden kakkonen ja ennenkin lyönyt hyviä hevosia, mutta voitto on vähän kiertänyt hyvää ruunaa.”

Koskelan Akselin voittosumma meni jo viime startissa yli tähtidivisioonan rajan, joten jatkossa sille on luvassa käytännössä ainoastaan avoimia tehtäviä.

”Kilpaillaan valiodivareita tasaisesti. Akseli menee hyvin hokeista ja nauttii kylmästä ilmasta, sen verran jääkäri luonteeltaan”, Kauhanen kuvaili. ”Jos seuraava vuosi menee vielä nousijohteisesti, se pystyy haastamaan ihan kenet vaan.”

Viktor Kärppä oli huippudivisioonan ykkönen. Kuva: Ville Toivonen

Kierroksen suurista suosikeista onnistui Viktor Kärppä, joka kiri parijonosta ykköseksi. Esa Holopaisen suojatti on mennyt taukonsa jälkeen mainiosti, ja voitto oli sille toinen sen talven neljästä startista.

”Se menee nyt hokeistakin yllättävän hyvin, kun viime talvena meno oli hokkikengästä vähän takkuamista”, Holopainen kuvaili. ”Ehkä se on vaan kehittynyt ja vahvistunut sen verran, että menee nyt noillakin.”

Viktor Kärppä oli jo nelivuotiaana ikäluokkahevonen, mutta sen nousu kohti avoimia lähtöjä ei ole ollut aivan suoraviivainen. Hevosella on ollut omat ongelmansa, mutta kykyjä sillä on Holopaisen mukaan vielä nähtyä parempaankin.

”Tuntuu, ettei se mene yhtään tosissaan, ja saa nähdä, meneekö se koskaan oikein tosissaan”, Holopainen hymähti.

Viktor Kärpän isä Boker oli Holopaisen tallin monivuotinen tähtiravuri.

”Molemmat ovat hyväluontoisia, mutta ehkä Boker on ollut alun perin helpompi raviltaan. Kiva, että on ollut niin hyvää tuuria, että saatiin hyvä seuraaja Bokerille.”

Ajoissa johtavan rinnalle kiertänyt Mysteerio oli nousija- vastaan haastajadivisioonan ykkönen. R.R. Valssitar kiritti parhaiten Niko Jokelan ajamaa ja Veli-Matti Kangasluoman valmentamaa oritta. Kuva: Ville Toivonen
Love Youn tyttäret ottivat yhteen tammojen tasoituksessa. Iikka Nurmonen kiritti Timo Hulkkosen valmentaman Lovemoren lopussa ohi Beat Of Loven ja Hannu Torvisen. Kuva: Ville Toivonen
Celebration Song sai T75-avauksessa kiritilaa sisäradalta 11. hetkellä ja ehti kovalla kirillä ohi Reverend Dredin ja Popen. Olli Koivunen oli ensimmäistä kertaa Jouni Kivelän tamman ohjissa. Kuva: Ville Toivonen
Stonecapes Quantum on Vermon alkuvuoden menestyjä, sillä viisivuotias ruuna voitti viikon molemmissa raveissa. Juhani ja Kiia Tapani muodostavat valmennustiimin. Kuva: Ville Toivonen
Toisen starttinsa tauon jälkeen juossut Ian Boko tyylitteli keulapaikalta. Bret Bokon pikkuveljen taustalla on osin samoja omistajia kuin menestyksekkäällä isoveljelläänkin. Kuva: Ville Toivonen
Hirmusukuinen Ergo Am pystyi puolustamaan alussa johtopaikan ja piti varmaan voittoon ennen lähimmäs kirinyttä Pops’ Sunrisea. Mika Forss ajoi Markku Niemisen valmennettavaa. Kuva: Ville Toivonen
Jani Ruotsalaisen ajama Black Emperor leiskautti viimeisellä takasuoralla keulaan ja varmaan voittoon. Sanna Salonen valmentaa ja omistaa ruunaa, jonka kasvattaja on hänen edesmennyt isänsä Reijo Eskelinen. Kuva: Ville Toivonen
Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti