Ilon Vilistys palkitsi 45 vuoden odotuksen

2.1.2019 - 21:22 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Ilon Vilistys palkitsi Matti Simolan vuosikymmeniä kestäneen raviurheilu-uran. Kuva: Anu Leppänen

VERMO. Suomen historian ensimmäinen T64-kierros jää pysyvästi mieleen ainakin Matti Simolalle, jolle Ilon Vilistys toi ensimmäisen voiton valtakunnallisissa peleissä.

Monia kutsutaan pitkän linjan raviurheilijoiksi, mutta hämeenlinnalainen Simola on sitä sanan varsinaisessa merkityksessä. Hän on ajanut kilpaa 1970-luvun puolivälistä asti, ja menestystäkin on tullut kohtuullisesti. Suomen Hippoksen tilastot näyttävät Simolalle nyt 375 starttia ja 29 voittoa. Ennen Ilon Vilistyksen T64-voittoa hän ei kuitenkaan ollut päässyt juhlimaan keskiviikon tai lauantain pääpeleissä.

”Pienempiä voittoja on tullut, mutta ei koskaan 65-, 75- tai 76-voittoja. Ei koskaan”, Simola painotti. ”Voi sanoa, että 45 vuotta tätä on odotettu.”

Ilon Vilistys on pyörinyt kilpaa juostessaan usein kärjen tuntumassa. Sen ura on kuitenkin ollut katkonainen: viime vuonna ori juoksi 11 starttia ja sitä edellisenä vuonna se kilpaili vain kahdesti.

”Tällä on ollut kaikenlaista harmia. Viime vuonna sillä oli takajalassa luussa jälki, ihan kuin olisi putkeen osunut, mutta en tiedä mistä se olisi tullut, kun ei ole putkitarhojakaan.”

Simolan paras hevonen on ollut tamma Iloste, joka voitti 1970-luvulla liki puolet 37 startistaan. Iloste on Ilon Vilistyksen emänisä Jalosteen emä.

”Samaa sukua on ollut meillä yli sata vuotta”, Matti Simola kertoi. ”Hevosia on kaikkiaan 13, mutta siinä on ratsuja ja muita joukossa. Ajohevosia on kolme, tämän lisäksi tämän veli Lakoste ja sitten nelivuotias tamma, jonka isä on näiden veli Kajaste.”

Simola on maanviljelijä, ja lisäksi häntä työllistää metsäkoneurakointi.

”Sitä tehdään talvisin, ja hevosia ei aina meinaa keretä treenata”, Simola huomautti.

Cyrius d’Ariane jyräsi vakuuttavasti ykköseksi. Kuva: Anu Leppänen

Suomen historian ensimmäinen T64-voittaja oli Timo Korvenheimon valmentama Cyrius d’Ariane. Tapio Perttunen ajoi viimeksi hyvällä loppuspurtilla Korvenheimolta debytoineen ranskalaisen nyt ensimmäisellä takasuoralla johtavan rinnalle, mistä ruuna rutisti varmaan voittoon. Valiant Dream oli kolmannesta sisältä toinen, kun voittotaistoon havitellut Nedda Miller laukkasi loppusuoran alussa.

Ruunan omistaa ranskalaishevosiin mieltynyt Teuvo Järvinen.

”Hän oli ostanut tämän Ranskasta, ja se oli hänen hevosenaan myös Ruotsissa”, Timo Korvenheimo selvitti. ”Meillä se on ollut muutaman kuukauden. Heti tuntui, että se on tosi jaksava, mutta ravi oli aika hukassa. Yllättävän nopeasti se kuitenkin yhtäkkiä alkoi löytyä. Sitä hoidettiin ja kiristettiin aina vaan treeniä, ja siitä se tuntuu tykkäävän.”

Cyrius d’Arianen voittosumma on vielä alle 20 000 euroa, ja sen voisi uskoa riittävän sarjoissaan vielä hyvän aikaa.

”Siinä on moottori kohdallaan ja vauhtiakin tuntuu olevan”, Korvenheimo kehui. ”Nyt oli positiivista, että se oli Tapsan mukaan vapaalta radalta laiska. En laittanut sille edes vedettäviä korvapalloja, kun oli niin hyvä fiilis, että se voittaa tänään muutenkin.”

Cyrius d’Arianen pitkän tähtäimen suunnitelmissa on vielä paluu sen synnyinmaahan Ranskaan.

”Kuulemma pitää olla 50 000 euron voittosumma, että sinne kannattaa viedä takaisin, eli kyllä sillä ajellaan täällä vielä aika pitkään”, Korvenheimo hymähti. ”Positiivista on ollut, että se on mennyt hokkikengässäkin hyvin, kun aiemmin se on pärjännyt ilman kenkiä.”

Korvenheimolla oli mainio ilta, sillä myös lauantaina T76:ssa juhlinut Hazelhen Hermes voitti heti uuden kauden alkajaisiksi 64:ssä. Viime kaudella peräti 42 starttia urakoinut ruuna sai Jarmo Saarelalta hyvät asemat toisesta ulkoa, mistä se kiri tiukassa maaliintulossa ykköseksi.

Ilta päättyi North Lexuksen komeaan taisteluvoittoon. Olli Koivunen kierrätti Harri Koivusen suojatin avauspuolikkaan jälkeen johtaneen Leon Cogerin rinnalle, mistä ruuna tsemppasi tiukassa taistossa ykköseksi. Lopulta tiukimmin haastoi johtavan takaa iskemään päässyt Spade Ace Frido, mutta ohi ei silläkään ollut asiaa. North Lexuksen voittoaika 13,7a on kahden päivän jälkeen kauden kärkiaika.

North Lexus kurkotti johtavan rinnalta ykköseksi, vaikka Spade Ace Frido kirikin lopussa korvalle. Kuva: Anu Leppänen

Vermon lähtöauto piiputti ennen viidettä lähtöä, joten illan neljä viimeistä ryhmäajoa muutettiin linjalähetyksiksi.

Uusi pelimuoto T64 aloitti runsaan 230 000 euron vaihdolla. Kuudella oikein sai 504,40 euroa ja viidellä oikein 11 euroa. Neljä oikein -tulokset jäivät ilman voitto-osuutta.

Tapio Perttunen voitti kaksi ensimmäistä T64-kohdetta. Toisen voiton toi Arsi Skytän valmentama Granite, jonka Heli Taipale talutti voittajaesittelyyn. Kuva: Anu Leppänen
Vermon ratavalmentaja Juhani Tapanin pieni kalusto kilpailee hyvällä menestyksellä. Nyt voittovuorossa oli pitkään surkeasta arpaonnesta kärsinyt Stonecapes Quantum. Kuva: Anu Leppänen
Uransa avannut Hot Lady Match ja Teemu Okkolin vetivät ravien avauslähtöä alusta loppuun. Knocking Match täydensi nelivuotiaiden Match-kasvattien kaksoisvoiton. Kuva: Anu Leppänen
Jarmo Saarelan ajama Annan aloitti kahdeksanvuotiskautensa nappaamalla uransa ensimmäisen voiton 25. kilpailussaan. Martti Hämäläinen valmentaa Annania. Kuva: Anu Leppänen
Bossy Alley jyräsi johtavan rinnalta ykköseksi. Hannu Korven suojatti on ollut kaksarisijoilla uransa kaikissa viidessä startissa. Bossy Alley on 11,3-aikaisen Feast Your Eyesin pikkuveli. Kuva: Anu Leppänen
Talvi yllätti lähtöautoilijan. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti