Itä-Suomen teräsruunan ura ohi – ”Täytyy antaa arvo hevoselle”

6.7.2018 - 9:26 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Minto's Romeon kilpailut on nyt kilpailtu. Kuva: Ville Toivonen

Minto’s Romeon huikea ura päättyi maanantaina.

Joensuun monté-lähdössä tullut kakkossija oli 12-vuotiaan Minto’s Romeon uran 125. totosija yhteensä 233 startista. Voittoja ruunalla on 41, kakkosia 55 ja kolmosiakin 29. Sen ennätys on 11,8a ja voittosumma 218 480 euroa.

Minto’s Romeolla olisi kilpailuoikeutta tämän vuoden loppuun asti, mutta omistaja-kasvattaja-valmentaja Minna Piironen päätti laittaa nyt pisteen sen uralle.

”Hevosessa ei ole mitään vikaa, mutta en halua ajaakaan sitä raakiksi”, Piironen kuvailee. ”Mieluummin lopetetaan nyt, kun hevonen on terve ja innokas kilpailemaan, eikä puristeta siitä kaikkea pihalle. Olen saanut tältä hevoselta niin paljon, että täytyy antaa arvo hevoselle.”

Minto’s Romeon (Zoogin) kilpailu-ura on nykyraviurheilussa täysin poikkeuksellinen. Se aloitti kilpailu-uransa jo kaksivuotiaana yhdellä startilla. Kolmevuotiaasta 11-vuotiaaksi se tienasi joka vuosi vähintään 15000 euroa, ja tänäkin vuonna sillä on yhdeksästä startistaan viisi totosijaa. Suurin saavutus oli kolmevuotiaiden Kasvattajakruunun voitto vajaat yhdeksän vuotta sitten.

”Ei tämä helppo päätös ollut, ja haikea homma tietysti, kun sen kanssa on reissattu niin paljon ympäriinsä”, Piironen painottaa. ”Minto’s Romeo oli mahtava kilpahevonen ja voipi sanoa, että se piti monta vuotta tätä touhua pystyssä. Ravi-innostuksesta lähti aika iso palanen pois, kun sen kanssa nyt lopetettiin.”

Tuore eläkeläinen siirtyi laitumelle aiemmin tänä vuonna uransa lopettaneen Minto’s Starmanin kanssa.

”Ne ovat tuossa kymmenen kilometrin päässä laitumella, mutta tuntuvat pojat ikävöivän kotiin”, Piironen nauraa. ”Romeokin on 12 vuotta asunut samassa pihassa ja tottunut hirmu säännöllisiin rutiineihin, mutta kaipa se laitumellekiin tottuu.”

Nurmeslainen Minna Piironen on saavuttanut omilla kasvateillaan uskomattoman hienoa menestystä. Tallin ajohevosiksi jäävät kuusivuotias Minto’s Don Juan ja viisivuotias Minto’s Daisy Star.

”Daisy Star on tallin nuorin hevonen ja ainoa tamma. Täytyy katsoa, loppuuko ravihomma näihin hevosiin, vai rupeaako sitä vielä astuttelemaan”, Piironen pyörittää.

Minto’s Romeo on Minna Piirosen elämän hevonen. Kuva: Ville Toivonen
Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti