Jorma Kontio kolmatta kertaa Solvallan champion – ”Viimeiseen päivään asti sai ajaa”

28.12.2018 - 19:56 | Miika Lähdeniemi Uutiset

Jorma Kontio ajoi tänä vuonna kolmatta kertaa urallaan Solvallan ajajaliigan voittajaksi. Kuva: Anu Leppänen

Kontio varmisti Ruotsin pääradan ajajaliigan voiton tapaninpäivän 75-finaaliraveissa. Ensi vuodelle ”Jompella” on odotuksia erityisesti Villiamista ja Nurmoksen tallin nuoremmista tähdistä.

Pohjoismaiden kaikkien aikojen voitokkain raviohjastaja Jorma Kontio, 65, saavutti tänä vuonna Solvallan ajajaliigan voiton kolmatta kertaa. Kontio oli Ruotsin pääradan champion myös vuosina 2012 ja 2013. Tänä vuonna hän ajoi Solvallassa kaikkiaan 92 voittoa, mikä oli kolme ykkössijaa enemmän kuin toiseksi tulleella Örjan Kihlströmillä.

Kontio ja Kihlström kävivät tiukkaa taistoa viimeisiin ravipäiviin saakka, ja Tapaninpäivänä Kihlström ajoi vielä kaksi voittoa.

”Viimeiseen päivään asti sai ajaa ennen kuin tiesi, miten käy”, Kontio naurahtaa. ”Loppuun asti oli tasaista, mutta onneksi ero oli lopulta näin päin. Onhan se hienoa voittaa pääradan ajajaliiga, se on saanut paljon huomiota täällä. Voittoprosentti on ollut isoin, mitä viimeiseen viiteen vuoteen. Hyviä hevosia on saanut ajaa koko ajan ja olen ollut tosi tyytyväinen.”

Yhteensä Kontio on ajanut tänä vuonna 236 voittoa ja rahallisesti menossa on ennätyskausi, sillä hän on ajanut palkintorahoja yli 31,7 miljoonaa kruunua. Ruotsin valtakunnan ajajaliigassa Kontio on toisena, ja radan championiksi hän on tänä vuonna ohjastanut Solvallan lisäksi Lindesbergissä, Rättvikissä ja Örebrossa. Ruotsin kuskimarkkinoiden selvä ykkönen on Ulf Ohlsson, jolla on tässä vaiheessa 345 voittoa ja kuuden raviradan ajajaliigan voitto plakkarissa.

Jorma Kontion vuoden isoin voitto oli Timo Nurmoksen tallin Villiamilla ajettu UET Grand Prix’n ykkössija lokakuussa Vincennesissä. Villiamiin hänellä on kovat odotukset myös ensi vuonna.

”Mukavaa, kun Villiam onnistui Eurooppaderbyssä ja näytti, millainen hevonen se on”, Kontio korostaa. ”Derby meni pieleen laukan myötä ja kun epäonnea oli muutamassa lähdössä, sitä jo jotkut alkoivat vähän epäillä. Villiamista on paljon odotuksia ensi vuoteen. Se ei ole vielä näyttänyt kaikkea osaamistaan. Toivottavasti kaikki loksahtaa oikein kohdalleen ja hevonen saa näyttää luokkansa.”

Lisäksi Kontio nostaa esille niinikään Nurmoksen valmentaman Cab Lanen. Se voitti Kriterium-karsintansa, mutta jäi finaalissa seitsemänneksi eikä ole kilpaillut sen jälkeen.

”Sillä osui kaviopaise finaaliin ja se oli takaisku, mutta hevonen varmasti parantaa nelivuotiskaudelle. Cab Lane on sellainen isomoottorinen hevonen, sehän on samasta emästä kuin Derby-voittaja Cyber Lane. Muitakin hyviä kolmi- ja nelivuotiaita Timolla on, mutta nämä tulevat päällimmäisenä mieleen. Suomalaisittain kiinnostava on myös Hachiko de Veluwe ja Journey Stablen hevoset, siellä on mielenkiintoinen kalusto.”

Kontion ravivuosi on sujunut ilman suurempia kolhuja, mutta viime lauantain 75-raveissa oli läheltä piti -tilanne. Kontio ajoi voiton Global Undecidedillä, vaikka toinen ohja tipahti hevosen jalkoihin loppukaarteessa.

”Ohjasperät tipahtivat hevosen jalkoihin niin, että ne tempaisivat toisen ohjan kädestä. Perät jäivät jalkoihin sen verran kiinni, että ohja lähti kädestä. Hevonen oli onneksi kiltti ja pysähtyi heti maalin jälkeen fiksusti.”

Kontion ja Nurmoksen yhteistyö tuotti tänä vuonna tulosta myös Suomen puolella, kun Hachiko de Veluwe kävi voittamassa Suuren Suomalaisen Derbyn. Kuva: Anu Leppänen

Kontio ohjastaa tänä vuonna vielä kaksissa 75-raveissa. Uudenvuodenaaton Axevallan ohjastettavat eivät ole ennestään vakioajokkeja, mutta lauantaina Rommessa kilpailevat Nurmoksen tallin hevoset ovat tuttuja. Niistä kaikki kolme on lähtöjensä suosikkeja, ja Global Trust (75-1) on kierroksen toiseksi pelatuin hevonen Propulsionin (75-3) jälkeen.

Global Trust on voittanut loppukaudella neljästä kisastaan kolme, mutta viimeksi 75-finaalissa se laukkasi.

”Se on joskus aiemminkin tehny sitä, mutta välissä ruuna oli kolmeen lähtöön hyvä ja ravivarma. Viimeksi se rulli laukalle ennen ekaa kurvia ja luulen, että siinä oli jotakin pientä vaivaa. Muuten se on ollut tämän vuoden lähtöihinsä tosi hyvä. Keskeltä rataa on hyvä lähteä ja normaalisti Global Trust on lähtenyt hyvin matkaan. Sillä on hyvät mahdollisuudet”, Kontio summaa 68 prosenttia pelatusta 75-suosikista.

Kimbee Crown (T75-4)  on lähdössään niukka suosikki, mutta sen kohdalla Kontio on epäileväisempi.

”Nelosrata voltista ei suosi hevosta eikä kuskia”, Kontio naurahtaa. ”Varmasti Kimbee Crownin pitää olla suosikkeja, mutta siinä on kyllä iso kysymysmerkki, miten se pääsee liikkeelle. Meneväisen oloiselle hevoselle voltti ja nelosrata ei ole paras yhdistelmä. Jos se menee ravia ja tekee normaalilähdön, sitten sillä on mahdollisuudet.”

Päätöskohteessa kilpailevalle Volocity De Vielle (T75-7)  on tullut viime aikoina vuorotellen voittoja ja epäonnistumisia laukan muodossa.

”Viimeksi Bergsåkerissa oli tosi huono keli kaikin puolin eikä mikään suosinut, mutta hevonenkaan ei halunnut mennä. Se oli alkumatkasta takajoukoissa ja kun hevonen pelkää hiekkaa ja muuta, ajattelin ajaa kuolemanpaikalle. Hevosessa ei kuitenkaan ollut normaalia vetoa. Edellisessä startissa se oli tosi hyvä. Volocity De Vie on muuten kiltti ajaa ja kiva hevonen, mutta jostain syystä se pelkää hiekkaa ja voi laukata yllättäen muiden takana. Sille on laitettu siksi himmentäjä turvan päälle. Hyvänä päivänään se pystyy korkealle ja tällä kertaa matka ainakin sopii. Keskeltä rataa on hyvä kiihdyttää Rommessa”, Kontio kommentoi.

Jaa artikkeli:

Uutiset

Jätä kommentti