Kari-Markku Karjalaisesta tuli suomenhevoskasvattaja – ”kun kukaan ei halunnut omaansa myydä”

12.7.2019 - 21:00 | Riku Niittynen Uutiset Suomi

"Olen yrittänyt jalostaa urheilijatyyppisiä hevosia. Rodun parhaat sekä meidänkin varsat näyttävät nyt paljon urheilullisemmilta kuin alussa", Kari-Markku Karjalainen arvioi noin 30 vuoden kehitystä. Kuva: Rinna Tammimetsä

Raveista koululaisena Käpylän radalla kiinnostuneesta Kari-Markku Karjalaisesta ei näyttänyt tulevan suomenhevosmiestä. Ensimmäiset hevoset tulivat Teivon huutokaupasta 1980-luvun alussa, ja ne olivat lämminverisiä.

”Lähdin paikalle ihan matkakaverina. Hevoset olivat ensin sukulaisten tallissa, ja pian meidän silloisen tilan latoon rakennettiin sitten neljä karsinaa”, muistelee alkua viime vuosikymmenien merkittäviin suomenhevoskasvattajiin kuuluva Kari-Markku Karjalainen.

Huutokaupasta lähtivät mukaan Al Capone -niminen ori ja arpajaisten voittona saatu Green Major.

Sen jälkeen virisi ajatus ostaa suomenhevonenkin, ”koska niissä tuntui kivalta se, että harrastaa voisi hyvinkin monta vuotta samalla hevosella”.

Niitä ei vain ollut juuri myytävänä. ”Oikein kukaan ei halunnut luopua omastaan (perheenjäsenestään). Sitten tuumasin, että noitahan pitää alkaa kasvattaa, niin on ainakin joku, joka myy suomenhevosiakin.”

Vuosien vieriessä hevosia on tosiaankin kasvatettu.

Karjalaisen perheen hevosten ja kasvattien joukossa on ollut ravikuningas, derbyvoittaja sekä useita siitosoreja. On oltu rakentamassa rodun merkittävimpiä sukulinjoja, kuten Marilynin ja Marillan linjoja, parhaimmillaan jo seitsemännessä polvessa.

Lue koko Kunkkarikatalookin juttu MT:n verkkosivulta

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti