Maisteri Jutilan näytteestä löytynyt kielletty aine selvisi

13.8.2019 - 15:05 | Jari-Pekka Rättyä Uutiset Suomi

Ravikilpailuissa otetuista lääkeainenäytteistä kaksi on osoittautunut kesän aikana positiivisiksi: kahden hevosen ja yhden ponin. Kuvituskuva: Anu Leppänen

Vastuuvalmentaja Sanna-Kaisa Liukkonen kertoo Facebook-sivuillaan Maisteri Jutilan 29.5. antaman näytteen sisältäneen glausiinia.

Hevosurheilu uutisoi viime viikolla Maisteri Jutilan olevan kilpailukiellossa positiivisen lääkeainenäytteen johdosta, mutta sen sisältämän kielletyn aineen olevan vielä hämärän peitossa. Eilen vastuuvalmentaja Sanna-Kaisa Liukkonen postasi Facebookissa saaneensa Hippoksesta sähköpostitse tiedon, että kyseinen aine on glausiini.

Päivityksessään Liukkonen kertoo saaneensa googlettamalla selville, että glausiini luokitellaan huumausaineeksi, mutta ihmettelee, ettei sitä löydy Hippoksen lääkeaineluettelosta. Suomen Hippoksen eläinlääkärillä Martti Talalla on asiaan luonnollinen selitys.

”Vastaavanlaisia yhdisteitä lienee olemassa 300-500 tuhatta, ja lääkeaineluettelosta löytyy vain tavallisimmat hevosten lääkinnässä käytetyt aineet”, Tala valaisee.

Kielletystä aineesta on siis varmuudella kyse, mutta enempää Tala ei pysty keskeneräistä asiaa kommentoimaan.

”Yleisellä tasolla prosessi etenee tästä eteenpäin niin, että kun B-näytteen tulos saadaan ja kaikki selvitystyö on tehty, eläinkilpailujen antidopingtoimikunta antaa tapauksesta lausunnon ja Suomen Hippoksen hallitus määrittelee sen pohjalta mahdolliset rangaistukset”, Tala selvittää.

Sitä, että prosessi tuntuu vaativan aikaa, hän ei voi kuin pahoitella.

”Selvitystyö vie aikansa, ja laboratorion aikatauluihin meillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa.”

Yhtäaikaisesti selvitettävänä on kolme positiivista lääkeainetestiä: kahden hevosen ja yhden ponin. Martti Tala ei näe tapauksissa mitään yhteistä nimittäjää.

”Mun mielestä on puhtaasti sattumaa, että nämä osuivat samaan aikaan”, hän näkee.

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti