N.P. Liitotähti nopein karsintavoittaja – virityksiä finaaliin?

10.9.2018 - 20:56 | Ville Toivonen Uutiset

Suomenhevostammojen karsintavoittajien taustajoukkoja yhteiskuvassa: N.P. Liitotähden ohjastaja-valmentaja Miika Tenhunen vasemmalla, Kömin Lennon ohjastaja Jouni Polso keskellä ja Lilyn omistaja-valmentaja Seppo Kankainen oikealla. Kuva: Ville Toivonen

LAPPEENRANTA. 5-vuotiaiden suomenhevostammojen pääkilpailun Villinmiehen Tammakilvan karsinnat ajettiin maanantaina. Nopeimman karsintavoittajan N.P. Liitotähden kunnonajoitus tuntuu osuneen kohdalleen, ja oljenkorsia on vielä käyttämättäkin.

Suomenhevosten Villinmiehen Tammakilvan kaikki kolme karsintalähtöä voitettiin keulapaikalta. Reippainta kyytiä paineli 29,7-ajan tehnyt N.P. Liitotähti, Kömin Lento puolestaan jäi voittoajassa kymmenyksen ja Lilylle voittoajaksi riitti 30,1.

Miika Tenhusen ajama ja valmentama N.P. Liitotähti oli suvereeni piikkipaikalta. Viimeisellä 500 metrillä se kiihdytti vauhdin peräti 1.23-lukemiin, minkä myötä takana seurannut suosikki Huima Lento pysyi turvallisen matkan päässä ja tasoerot olivat muutenkin selvät. Ellin Karamelli sinnitteli kolmanneksi ja viimeisen finaalipaikan nappasi tauolta tullut Mattilan Miina.

N.P. Liitotähti tuli Tenhuselle kaksivuotiaana opetukseen ja on ehtinyt näyttää erityisesti vauhtinsa.

”Tällä on aika hyvät vauhtivarat ja nyt kun hevonen on saatu terveemmäksi, se pääsee näyttämään parasta osaamistaan”, Miika Tenhunen iloitsi voittajahaastattelussa. ”Kesällä sillä oli mystistä virusta, mutta ei löydetty mitään selkeää syytä, miksi se oli vaisumpi. Pikkuisen terävämmin nyt viimeisteltiin tähän starttiin kun oli kauden päätähtäin. Meillä on vielä muutama oljenkorsi käyttämättä finaaliin. Kenkiä pystyisi riisumaan ja vaikka jenkkikärryjä perään, josko niistä löytyisi se tarvittava pykälä.”

N.P. Liitotähden omistavat ja ovat kasvattaneet lieksalaiset Anneli ja Raimo Nevalainen. Kasvattaja-etuliite N.P. tulee yrityksestä Nevalaisen Puutarha.

”Heillä on ollut ihan hyviä hevosia, mutta mitään isompaa ei ilmeisesti ole vielä voitettu. Toivottavasti sen aika on ensi viikolla”, Tenhunen naurahti.

Miika Tenhusen ajama ja valmentama N.P. Liitotähti teki suomenhevosten karsintojen nopeimman voittotuloksen 29,7/2100a. Kuva: Ville Toivonen

Ensimmäisessä karsinnassa mentiin maltillisinta tempoa. Arto Hammarin ajama Lily haki vaivatta johtopaikan ja sai säätää matkavauhdin mieleisekseen, kun toista rataa taivaltanut Markin Satu ei vaatinut vauhtia. Viimeisellä puolikkaalla Lily irrotti kevyen oloisesti 25-lopetuksen, jolla hallitsi helposti tapahtumia.

Ypäjä Keva hinautui johtavan takaa kakkoseksi ennen Sipisipiä, joka kiri toisesta ulkoa hyvin. Neljäntenä finaaliin taisteli Markin Satu.

”Tänään oli paljon varaa, mutta mentiin tietysti aika hiljaa”, Arto Hammar totesi voittajahaastattelussa. ”Tämä on ollut usein yllätyksellinen kisa ja kolme neljä kovaa tammaa siellä on. Finaalissa täytyy kaiken onnistua, jotta tämän voisi uusia.”

Lily on iittalalaisen Seppo Kankaisen valmentama, omistama ja myös kasvattama tamma. Tammakilvan karsintavoittajan emä Tutun Tyttö oli Kankaisen ensimmäisiä omia hevosia. Hän aloitti raviharrastuksen tosissaan vasta jäätyään eläkkeelle laitosmiehen hommista tehtaalta ja kunnalta.

”Tutun Tyttö oli samalla laitumella kuin Simon Jar, joka oli myös minulla”, Kankainen kertasi. ”Ihastuin tammaan silloin. Se tuli meille Luoman Markun kanssa kimppaan nelivuotiaana ja kilpaili meidän omistuksessa. Sitten Tytöltä meni jänne ja teki tämän varsan, ja nyt ollaan tässä pisteessä. Tänä keväänä Tutun Tyttö varsoi, mutta varsa valitettavasti kuoli. Se saattaa tulla parin kuukauden päästä starttiin, kun eihän se ole vasta kuin yksitoista.”

Viisivuotias Lily aloitti jo viime vuonna kolmella voitolla ja meni nyt suurkilpailufinaaliin uransa 12. kilpailussa. Siporin tytär kilpailee kovalla voittoprosentilla, sillä se on voittanut seitsemän kertaa ja jäänyt vain kerran ulos kolmen parhaan joukosta.

”Lily loukkaantui kolmivuotiaana, kun siltä meni takapolvesta nivelsiteet laitumella. Siinä oli vuoden hiljaiselo, mutta muuten on mennyt hyvin”, Kankainen iloitsi.

Arto Hammarin ajama Lily viiletti nopeasti keulaan, mistä hallitsi karsintalähtöään helposti. Kuva: Ville Toivonen

Kaukaa Alavieskasta saapunut Kömin Lento jatkoi keulavoittajien sarjaa. Sen vakio-ohjastaja Jouni Polso saapui Pohjanmaalta kimppakyydillä Niko Jokelan kanssa ja molemmat saivat ajokkinsa finaaliin, kun Kömin Lento oli ylivoimainen ja Jokelan ajama Corinna sinnitteli viimeiselle finaalipaikalle. Väliin kiilasivat totosijoille Limuska ja Satinkuti.

Kömin Lento tuli nykyiselle omistajalle ja kasvattajalle Tuomo Törmälehdolle kaksivuotiaana. Tamma ehti näyttää kykynsä jo viime vuonna, kun se selvitti tiensä Biofarm Cupin, Oulu Expressin ja Satakunta-ajon finaaleihin. Nelivuotiskaudella se ehti voittaakin kolme kertaa, mutta Lappeenrannasta tuli nyt vuoden avausvoitto.

”Tänne on koetettu tähdätä ja nyt näyttäisi olevan kaikki kunnossa”, Tuomo Törmälehto summasi. ”Tamma pääsi jo hyvin nuorena kahta minuuttia, mutta se on ollut tosi kakaramainen ja vähän hakemista on ollut tämä homma. Nyt näyttäisi taas paremmalta. Kierrän ympäri Suomea reissuhommissa kaukolämmön rakennustöissä, ja kotona on neljä hevosta. Yksi niistä on eläkeläisori, sitten on Kömin Lento sekä kaksivuotias ja kolmevuotias.”

Kömin Lento toi Jouni Polsolle uran 60. voiton. Jo viime vuonna ikäluokkalähtöjen finaaleissa nähty tamma on tuonut Polsolle viime kausien rahakkaimmat ykkössijat. Kuva: Ville Toivonen

Suomenhevosten Villinmiehen Tammakilvan finaali, lähtöradat:

1 Kömin Lento
2 N.P. Liitotähti
3 Lily
4 Huima Lento
5 Ypäjä Keva
6 Sipisipi
7 Corinna
8 Markin Satu
9 Limuska
10 Satinkuti
11 Ellin Karamelli
12 Mattilan Miina

Finaali ajetaan Lappeenrannan 76-raveissa lauantaina 22. syyskuuta ja voittajaa odottaa 30 000 euron ykkösrahat.

 

 

Jaa artikkeli:

Uutiset

Jätä kommentti