Ohjastajan ajokielto purettiin – hevosen koelähtöön vienyt hylkäys jää voimaan

11.7.2018 - 11:51 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Jukka Tammi tunnetaan joviaalina ravimiehenä. Lahden tapauksen jälkeen hymy on ollut vähemmän herkässä. Kuva: Ville Toivonen

Girl’s Wish joutuu kolmannen hylkäyksen myötä koelähtöön, vaikka sen ohjastajan Anssi Nurmisen saama rangaistus todettiinkin aiheettomaksi.

Girl’s Wish kilpaili silloisen valmentajansa Anssi Nurmisen ajamana Suur-Hollola-perjantain (29.6.) lounasraveissa Lahdessa. Nelivuotias tamma oli laukannut kahdessa edellisessä startissaan voltista alussa hylkäykseen, joten sille haluttiin nimenomaan valita autolähtö, jollaisia lounasraveissa oli tarjolla.

Girl’s Wish oli Downtown Matchin voittamassa lähdössä maalissa neljäntenä, mutta se hylättiin jälkikäteen loppusuoran häiritsevästä kaistanvaihdosta. Ohjastaja Anssi Nurmiselle tuomittiin tilanteesta myös kolmen viikon (20.7.-9.8.).

Nurminen valitti asiasta Suomen Hippokseen. Ensin asian käsitellyt suurkilpailuvalvoja piti ajokiellon ennallaan, mutta Nurminen valitti asiasta edelleen Hippoksen muutoksenhakulautakunnalle, joka poisti ajokiellon ja sakon aiheettomana.

Ajokieltoja puretaan toisinaan, mutta Girl’s Wishin tapauksessa olosuhteet ovat hieman poikkeukselliset. Koska hevonen hylättiin kolmannen kerran putkeen, se määrättiin samalla koelähtöön.

Koska ohjastajan ajokiellon perusteet eivät täyttyneet, myöskään hevosen hylkäyksen perusteet eivät täyttyneet, joten hevosen hylkäys ja sen myötä koelähtöön joutuminen ovat perusteettomia. Toisin kuin ohjastajalla, hevosen omistajalla ei ole ravikilpailusääntöjen mukaan mahdollisuutta valittaa tehdyistä päätöksistä.

”En tiedä meneekö tämä tällä tavalla ihan oikein”, Girl’s Hopen omistaja Jukka Tammi ihmettelee. ”Rahallisesti asia ei ole lähtökohtaisesti iso, kun hevonen menetti 100 euroa palkintoja, mutta kyllähän tästä tulee monenlaisia kulujakin, kun pitää ajaa koelähtö ihan ilman syytä. Hylkäys ei kuitenkaan ollut hevosen eikä edes kuskin, vaan tuomariston aiheuttama.”

Tammi on ollut vuosikymmeniä mukana raviurheilussa, joten hän tuntee lajin lainalaisuudet. Tapaus ihmetyttää häntä monelta osin.

”Sitä ihmettelen, ettei omistajalla ole oikeutta hakea oikaisua asiaan, ja sitäkin, että tuomio oli kerralla noin kova. Hylkäys ja kolmen viikon ajokielto kuskille oli minusta aika paljon lätkäisty”, hän painottaa.

Tammen mukaan asiasta on koitunut taloudellisia menetyksiä myös Anssi Nurmiselle.

”Sen verran lämpenin asiasta, että hain hevosen kotiin heti samana päivänä kun se juoksi Lahdessa. Muuten se olisi jäänyt Anssille, eli hänellekin tuli ansionmenetyksiä tästä”, Tammi kertoo. ”Aion kyllä joka tapauksessa laittaa Hippokseen korvausanomusta asiasta. Ei tämä ihan näinkään voi mennä, ettei tuomaristolla ole mitään vastuuta.”

Suomen Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Tuomo Pekonen myöntää asian olevan omistajan kannalta valitettava.

”Tulojärjestyksiä ei muuteta jälkikäteen eikä hylkäyksiä poisteta”, hän pohjustaa. ”Se, milloin hevonen pitää määrätä koelähtöön, on taas eri asia. Jos ajatellaan, että hevosella olisi vaikka kolme murtautumishylkäystä putkeen, niin eihän sen paikka ole koelähdössä, jos hylkäykset ovat vain ohjastajan toiminnasta johtuneita. Sääntövaliokunta pitää tänään (keskiviikkona) kokouksen, ja asiaa varmasti käsitellään siellä, ainakin yleisellä tasolla.”

Linkki kyseiseen lähtöön Veikkausmedia.fi-sivustolla.

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

2 kommenttia aiheesta “Ohjastajan ajokielto purettiin – hevosen koelähtöön vienyt hylkäys jää voimaan

  1. Tämä oli alunperinkin jo niin puusilmäinen ratkaisu tuomareilta , ettei mitään tolkkua ! Kymmenkunta kaveria katsoi loppusuoran tapahtumat uusintana , eikä kukaan saanut Nurmisesta syyllistä . Oliskohan tuomareilta nöyrin anteeksipyyntö paikallaan ? Tammikin voisi kysellä Anssilta valmennuspaikkaa hevoselle 🙂

  2. Käytännössä omistajalla ei ole minkäänlaista oikeusturvaa puolellaan, vaan on täysin tuomariston tai toimihenkilöiden mielivallan alainen.
    Suomessa on sellainen järjestö olemassa kuin SHKL, mutta mitä se lafka on koskaan oikeasti tehnyt hevosen omistajan aseman parantamiseksi?
    Ei mitään.
    Lisenssimiesten ohjauksessa toiva Hippos asettaa velvoitteita ja sanktioita.
    Velvollisuuksia on , mutta ei oikeuksia.

Jätä kommentti