Propulsionin omistajalle 1,5 miljardin kruunun mätkyt

12.4.2019 - 19:26 | Riku Niittynen Uutiset Ulkomaat

Bengt Ågerup Vincennesissä valmistautumassa Propulsionin Prix d'Amerique -starttiin tammikuussa 2018. Kuva: Anu Leppänen

Propulsionin omistaja, Stall Zet -tallinimen taakse kätkeytyvä lääketehtailija miljardööri Bengt Ågerup sai tällä viikolla huonoja uutisia: kamarioikeus tuomitsi hänet maksamaan takautuvasti veroja Ruotsiin 1,5 miljardia kruunua.

Ågerup on asunut pitkään ulkomailla, ensin Pariisissa ja vuodesta 2012 Sveitsissä. Hänen väitetään toimineen Ruotsissa niin paljon, että olisi verovelvollinen syntymämaahansa Q-Med yrityksensä kauppasummasta. Hän myi 1987 perustamansa yrityksen 2011 jättisummasta, joiden rahojen verotuskelpoisuudesta Ruotsin oikeusasteissa nyt kiistellään. Kamarioikeus on Ruotsin toinen oikeusaste, johon voidaan valittaa alimman oikeusasteen päätöksistä. Ågerup muutti ensin 1994 Pariisiin ja myöhemmin siis Sveitsiin. Verojen yhteissumma on euroissa 150 miljoonaa.

”Ilmeisesti rahoista vaaditaan huimaa korkoa, sillä summa tuntuu muuten tähtitieteelliseltä”, kommentoi Ågerupin asianajaja Anna Romell Stenmark Travronden -ravilehden nettisivuilla.

”Arvioni mukaan viittaus toimimisesta Ruotsissa ei liity Ågerupin toimintaan raviurheilun parissa.”

Expressen-lehti oli aiemmin haastatellut Brixton Medicalsin toimitusjohtajaa Daniel Redéniä veroasiasta liittyen Ågerupin hevostoimintaan. Redén tunnetaan Stall Zetin hevosten valmentajana, ja Brixton Medicals omistaa Stall Zetin.

”Bengt kyllä perusti Brixton Medicals -yrityksen, mutta en sanoisi, että hevoset nykyään ovat Bengtin hevosia”, kommentoi Redén.

Tästä pääset Travrondenin uutiseen.

Jaa artikkeli:

Uutiset Ulkomaat

Jätä kommentti