Satuhevonen On Track Piraten valloittaa Seinäjoen

11.4.2019 - 17:59 | Riku Niittynen Uutiset Suomi

On Track Piraten, 11, valloittaa toistaiseksi 145 starttia käsittäneellä urallaan lauantaina uuden maan ja uuden raviareenan, kun se saapuu Seinäjoelle. Sen valmentaja Hans R Strömberg (kuvassa kärryillä) ei melkein usko todeksi ruunan tarinaa itsekään. Kuva: Anu Leppänen

Monet maat ja mantereetkin kiertänyt vertaansa vailla olevan uran tehnyt On Track Piraten on jo matkalla Suomeen. Tällä loppuviikolla se valloittaa uudet lakeudet.

Rättvikiläisvalmentaja Hans R Strömbergin, 66elämän hevonen On Track Piraten on kilpaillut yhdeksällä kaudella, valloittanut Pariisin ja Hampuri sekä menestynyt MM-lähdössä New Yorkissakin kahdesti. Se on Ruotsin mestari ja V75-lähtöjen voitokkain lämminverinen kautta aikojen 32 ykkösellään ”lauantailähdöissä”. Seuraavaksi vuorossa on Pohjanmaa ja Seinäjoki Race.

”Oikeastaan tämän kaiken ei pitäisi olla mahdollista”, Hans Strömberg toteaa.

Tämä on satu, melkein ei todellisuutta.

”On Track Piraten ei ole saanut vamman vammaa urallaan, mikä on harvinaista mille tahansa urheilijalle. Niin kauan, kuin sitä huvittaa kilpailla raveissa, jatkamme. Sen hyvään terveyteen on ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin se on todella hyvärakenteinen, jalkoihin ei kohdistu ylimääräisiä vääntöjä. Toiseksi se on ruuna. Orihevonen ei tietenkään olisi jatkanut noin pitkään monestakin syystä. Se oli jo ruuna, kun tuli minulle kaksivuotiaana syyskuussa. Se on ruunana aivan mahdottoman kiltti, mutta uskon kyllä, että oriina olisi ollut erilaista. Se oli ollut vähän hankala ja lisäksi se on tosi iso, 170 senttinen säkä.”

Ruotsissa kilpailuiän yläraja nousi tuoreeltaan 12:sta 14:ään, joten uran jatkuminen vielä jonkin aikaa on mahdollista. Ruuna pesi Kultadivsioonan porukan hiljan Färjestadissa johtavan ulkopuolelta kymmenien metrien erolla, joten virekin viittaa siihen, ettei ura ole illassa.

”Se oli vähän liiankin hyvää ollakseen totta. Keli ehkä suosi meitä, ja muilla ei tainnut olla paras päivänsä. Minusta se ei ollut juurikaan huonompi viimeksi Solvallassa, mutta kaikki ei sujunut yhtä esteettä. Vallassakin Piraten tuli 10 viimeisen tuhannen kolmatta rataa, joten ei se huono ollut. Kyllä minä sen motivaatiota yritän varjellakin, ja siksikin ajan välillä itse, kuten nyt. Tulokset ovat olleet hyviä niinkin, ja viime aikojen kuskilla Rikard Skoglundilla oli paljon ajettavia Uumajan 75:ssä. En halunnut riistää häneltä sitä yhden hevosen vuoksi. Tottakai yritän miettiä myös kilpaluohjelmaa hieman siten, ettei polteta hevosta loppuun ja toisaalta koitetaan olla joutumatta johtavan rinnalle kovin montaa kertaa peräkkäin.”

Hans R Strömberg olettaa On Track Piratenin olevan vähintään yhtä hyvän Seinäjoellakin, muttei lupaa voittoa.

”Takarivistä homman pitää sujua, muuten voi jäädä luu käteen. Tasaisen kovalla vauhdilla ja vetävällä liikenteellä olemme hyvinkin vaarallisia, mutta sen se vaatii. Nyt mennään kohti kesäaikoja, jotka eivät ole otollisimpia Piratenille. Se ei ole niin räjähtävän nopea, kuin jotkut hevoset huipulla, vaan se pystyy enemmänkin jatkamaan vauhtiaan pitkään. Lämpimimpään aikaan vauhdit ovat älyttömiä, ja esimerkiksi tällaisilta paikoilta ei voiteta lähtöjä, kun keulapää jatkaa maaliin saakka rajua vauhtia.”

”Hevonen on kyllä treenienkin perusteella yhtä hyvä kuin ennenkin. Se lähti jo matkalle, minä tulen vasta myöhään perjantaina. Ei sen reissaamisesta tarvitse olla huolissaan, sen se kyllä osaa, harjoitusta on paljon.”

Mitä ässiä Strömberg on säästänyt kauden toistaiseksi isoimpaan lähtöön?

Kyllä isoin ässä on hevonen.

”Sillä on näistä lähdöistä enemmän kovuutta, kuin melkein muilla yhteensä. Varustus on sama, ilman kenkiä, ruotsalaiset jenkkimallin kärryt ja avovehkeet. Niillä se on mennyt minusta parhaiten. Kuten sanottua, ei me tuolta automaattisesti voiteta, mutta jos On Track Piraten on jotain opettanut pelaajille uransa aikana, niin ainakin sen, ettei sitä voi jättää ikinä laskuista.”

Tästä pääset On Track Piratenin vertaansa vailla olevan uran startteihin.

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti