Suvereeneja voittajia sekä kruunaa ja klaavaa

10.9.2018 - 22:27 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Derbyssä neljänneksi sijoittunut Gloria Web oli karsintojen nopein voittaja. Ari Moilanen ajoi Timo Nurmoksen valmennettavaa, jonka rattailla hän jatkaa myös finaalissa. Kuva: Ville Toivonen

LAPPEENRANTA. Lämminveristen Villinmiehen Tammakilpailun karsinnoissa voittajat olivat selkeät, mutta niiden takana käytiin äärimmäisen tiukkoja taisteluja finaalipaikoista. Jopa niin tiukka, että tasapääjuoksun myötä yksi finaalipaikoista arvottiin.

Suuria yllätyksiä karsinnoissa ei nähty. Ensimmäisessä karsinnassa Willow Pride hyödynsi lähtönopeuttaan pitäen vaivatta keulapaikan. Sen jälkeen rinnalla toista rataa taivaltanut Grainfield Adele tyytyi Willow Priden vauhtiin.

Lopussa Willow Pride jätti muut kauas taakseen ja oli karsintojen ylivoimaisimpia voittajia. Grainfield Adele taisteli urheasti kakkoseksi ja sen kanssa samaan rintamaan punnertaneet May Rose ja Hard To Trick olivat tasapäin kolmansia. Maalikamerakaan ei löytänyt eroa kovan suorituksen alkulaukan jälkeen tehneen May Rosen ja neljännestä ulkoa hyvin kirineen Hard To Trickin välille, joten finaalipaikka jouduttiin arpomaan. Parempi tuuri oli Martti Pellikalla, jonka valmentama Hard To Trick vei finaalipaikan.

Valmentaja Markku Nieminen oli tyytyväinen Willow Priden päästyä vaihteeksi helpolla. Tamman rattailla oli tuttuun tapaan Antti Teivainen.

”Willow Pridella oli etukäteen sopiva tehtävä ja hyvä paikka. Sitä ei tarvinnut nyt ajaa ihan poikki”, Nieminen kuvaili.

Finaalin lähtökiihdytyksestä voi odottaa tulista, sillä mukana on useampi starttiraketti.

”Kyllä mekin siihen osallistutaan”, Nieminen vakuutti. ”Willow Pride tulee edestä ja takaa, mutta siitä lähdetään, että edestä ajetaan. Jos luovuttaa keulat, luovuttaa.”

Antti Teivainen lasketteli Willow Pridella ylivoimavoittoon. Kuva: Ville Toivonen

Derby-finalisti Club Nord Elit osoittautui loppukirissä selvästi parhaaksi. Tapio Perttunen ajoi sen kanssa rauhallisesti toisessa ulkona, heitti Käthyn takaa reissuun viimeisellä takasuoralla ja maalisuoralla Club Nord Elit punnersi varmoin ottein ykköseksi. Sen vanavedessä pitkän ulkoratakirin tehnyt Rose’s Tara oli hyvä kakkonen ennen Didi Hossia, joka juoksi keulassa ja piti äärimmäisen niukasti viimeiselle finaalipaikalle. Käthyn mahdollisuudet menivät laukkaan viimeisessä kaarteessa.

Club Nord Elit on finaalissa erittäin mielenkiintoinen hevonen. Reijo Suomalaisen suojatti ei ole pitkään aikaan ollut hyvillä lähtöpaikoilla, mutta finaalissa sillä on nelosrata, jolta se pääsee käyttämään huimaa lähtönopeuttaan.

Club Nord Elit kiri ykköseksi toisesta ulkoa. Kuva: Ville Toivonen

Lily’s Star kukisti ikäluokan kärkitammoihin kuuluvan Callela Lisbethin kolmannessa karsinnassa. Seppo Markkulan vakioajokki sai vetää keulassa toisen puolikkaan hiljaa, kun Callela Lisbeth tarkkaili tilannetta toisessa ulkona. Kun Callela Lisbeth lähti viimeisen takasuoran alussa kiriin, Lily’s Star lähti samassa kiihdyttämään tempoa.

Olli Lähtisen valmennettava oli menopäällä, lopetti 10,5-kyytiä ja jätti haastajansa kauas taakseen. Callela Lisbeth oli selvien tasoerojen lähdössä toinen ennen Katie Alea, joka löysi sisäradan jonosta tilaa maalisuoran alussa ja lopetti terävästi.

Lily’s Star riisui Callela Lisbethin aseista lopettamalla keulasta kymppiä. Kuva: Ville Toivonen

Nopeimman voittonoteerauksen 13,8 teki Gloria Web. Tiivis starttailu ja reissaaminen Suomesta Ruotsiin ei tunnu tuoretta derbykolmosta haittavan, sillä tamma lasketteli aivan ylivoimaiseen voittoon keulasta. Ari Moilasen ajama Gloria Web lisäsi päätöskierroksella höyryä ja kun tamma lopetti viimeiset 500 metriä kymppiä, muilla ei ollut jalanjakoa.

Lähimpänä sisäradalla juossut Proserprine oli selvä kakkonen ennen perässään juossutta Sahara Hot Mamaa. Derbyfinaalissa nähty Stonecapes Queila laukkasi maalisuoralla kesken kolmossijataistelun.

Timo Nurmoksen valmentama Gloria Web tuli Lappeenrantaan sunnuntaina ja jatkaa kohti Ruotsia heti tiistaiaamuna.

”Etukäteen se oli hyvin hyvin latautunut, mutta startissa kaikki meni hyvin. En tiedä olinko huolestunut, kun jännitän aina ennen lähtöjä niin paljon”, hoitaja Ebba Janius nauroi voiton jälkeen. ”Hevonen startissa oikein hyvältä. Se oli yhtä hyvä kuin aikaisemmissakin starteissaan.”

Gloria Web oli Lappeenrannan pimenevän illan kirkkaimpia tähtiä. Kuva: Ville Toivonen

Finaalin kuskikuviot ovat vielä varsin auki. Mika Forss ohjastaa Lappeenrannan finaalipäivänä Saksassa, joten sekä Callela Lisbeth että Tapio Mäki-Tulokkaan tallin kaksikko Didi Hoss – Grainfield Adele on vailla kuskia. Ari Moilanen jatkaa Gloria Webin ohjissa myös finaalissa.

Callela Lisbeth sai karsintajuoksustaan valmentajalta puhtaat paperit, vaikka ei voittoon yltänytkään.

”Callela Lisbeth jäi toiseksi, mutta tuli pitkän matkaa kymppiä, Lily’s Star vaan oli keulasta oikein hyvä”, Markku Nieminen tunnusti. ”Aika on ehkä vieläkin Lisbethin puolella, ja finaaliin otetaan varmaan ekaa kertaa kengät pois. Sillä ei ole nyt mitään hävittävää, sillä on vain voitettavaa.”

Nieminen ja Mika Forss pohtivat hyvän tovin ottavatko radan viisi vai kymmenen, johon lopulta päätyivät.

”Laskettiin, että tuolta pääsee helpommin toiselle radalle.”

Illan iloisiin finalisteihin kuului Sahara Hot Maman valmentaja Jani Hautaviita.

”Pienessä mielessäni vähän toivoin finaalipaikkaa, jos kaikki menee nappiin. Ajattelin, että se voi siihen pystyä, mutta karsintahan oli ainakin paperilla kaikkein kovin”, hän huomautti.

Myös Proserpinen joukoissa tunnelma oli korkealla.

”Edessä on lyhyt kotimatka”, kurikkalaisvalmentaja Kari Lehtonen nauroi. ”Hevonen oli hyvä ja se teki sellaisen suorituksen kuin toivoimme.”

Kaksi finalistia saanut Tapio Mäki-Tulokas oli iltaan kohtuullisen tyytyväinen.

”Kolmaskin finalisti olisi voinut tulla, mutta Miss Maverickille tuli lähtölaukka. Tyytyväinen pitää kuitenkin olla, kun kaksi hevosta saatiin jatkoon”, Topi summasi.

”Didi Hoss oli kokolapuilla liian aggressiivinen ennen lähtöä. Se meinasi lähteä oikein viemään Mikaa. Varmaan se ja reipas avaus kuluttivat voimia pois lopusta. Club Nord Elitelle ei olisi voinut mitään, mutta kakkonen se olisi ehkä voinut olla.”

”Grainfield Adele taas oli yllättävänkin sitkeä johtavan rinnalta. Kiva on tulla uudestaankin tänne, ja toivotaan, että saadaan jommalla kummalla korotettua rahaa.”

Karsintojen epäonnisimpia oli May Rose. Valmentaja Ville Mäkelän mukaan sen laukka oli jossakin määrin pelättävissä etukäteenkin.

”Se ei kestä mitään häiriöitä ekalla puolikkaalla, ja ykkösradalta oli tietysti pakko pyrkiä ulos”, Mäkelä kertasi. ”Ulos kääntämisestä se vielä selvisi ravilla, mutta toinen hevonen tuli eteen, tämä otti pari jarrutusaskelta ja se oli siinä. Vastustaja ei tullut mitenkään liian ahtaasti, mutta tämä ei kestänyt sitä tilannetta.”

Lämminveristen Villinmiehen Tammakilpailun finaali, lähtöradat:

1 Lily’s Star

2 Gloria Web

3 Willow Pride

4 Club Nord Elit

5 Grainfield Adele

6 Sahara Hot Mama

7 Katie Ale

8 Hard To Trick

9 Proserpine

10 Callela Lisbeth

11 Rose’s Tara

12 Didi Hoss

Finaali ajetaan Lappeenrannan 76-raveissa lauantaina 22. syyskuuta. Ensimmäinen palkinto on 52500 euroa.

 

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti