Tunnistusskandaalin varsat säilyvät Suomessa syntyneinä, kasvattajille sakkoja

28.3.2018 - 9:49 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Uudenmaan Upeimman ja Tammahambon viime vuonna voittanut Willow Pride on tunnistusskandaalin nimekkäimpiä hevosia. Se säilyttää myös jatkossa statuksensa Suomessa syntyneenä. Kuva: Anu Leppänen

Suomen Hippoksen hallitus on asettanut tunnistusskandaalin varsoille 2000 euron hevoskohtaisen sakon. Varsat säilyttävät statuksensa Suomessa syntyneinä.

Tunnistusskandaalissa on kyse varsoista, joita on sääntöjen vastaisesti tunnistettu ulkomailla, mutta asiakirjoihin on merkitty tunnistuspaikaksi suomalainen paikkakunta.

Hippoksen hallitus käsitteli asiaa viime viikolla ja julkisti päätöksensä keskiviikkoaamuna. Sen mukaan varsat tulevat säilyttämään Suomessa syntyneen statuksensa, ja kasvattajille määrätään 2000 euron hevoskohtainen sakko. Päätökseen kuuluu myös ”katumuskuukausi”, eli saman päätöksen piiriin kuuluvat kaikki huhtikuun loppuun mennessä mahdollisesti esiin tulevat uudet tapaukset.

”Suomen Hippos näkee tärkeäksi selvittää kaikki mahdolliset tunnistukseen liittyvät väärinkäytökset.  Hevosen tunnistamiseen liittyvän järjestelmän luotettavuus on merkityksellistä koko julkisen rekisteröintijärjestelmän kannalta. Edellä mainitulla ns. katumuskuukaudella ja hevosten FI-statuksen säilyttämisellä, kasvattajille tarjotaan mahdollisuus tunnustaa rikkeensä ja säilyttää samalla hevosen FI-status sekä kilpailuoikeus. Suomen Hippokselle mahdolliset uudet ilmoitukset antavat keinon puuttua väärinkäytöksiin ja estää tulevat ikävät tilanteet. Tämä näkökanta on ollut tärkeä puoli hallituksen päättäessä väärin tunnistettujen hevosten statuksen säilyttämisessä sekä kasvattajille määrätyn seuraamuksen mitoittamisesta”, Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Kari Eriksson sanoo Hippoksen tiedotteessa.

Väärin tunnistettuja hevosia ei myöskään tarvitse tunnistaa uudelleen, lukuunottamatta Ranskassa ”etätunnistettuja” varsoja. Niiltä vaaditaan uusi tunnistaminen Suomessa 27.4. mennessä. Näiden hevosten kohdalla eläinten tunnistamista koskevaa lainsäädäntöä on rikottu.

 

Hippoksen tiedotteen mukaan maa- ja metsätalousministeriö sekä Evira päättävät mahdollisista muista asiaan liittyvistä toimista ja seuraamuksista. Näihin kuuluvat ainakin väärin tunnistettujen hevosten oikeudesta kasvattajapalkintoihin päättäminen.

Tiedotteen mukaan ravikilpailusääntöjen perusteella palkintoja ei voida periä takaisin, jos hevosen osallistumisoikeutta koskevat epäselvyydet tulevat ilmi yli kuukauden kilpailun jälkeen. Epäselvyyksillä ei näin ollen tule olemaan takautuvasti vaikutusta jo maksettuihin palkintoihin.

Linkki Suomen Hippoksen tiedotteeseen asiasta.

 

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti