Akaasia
Omistaja Ari Oja-Nisula, Kurikka
Kasvattaja Ari Oja-Nisula
Valmentaja Ari Oja-Nisula
Ohjastaja Markku Hietanen
Hoitaja Iisakki Oja-Nisula
Akaasia on noussut viimeisen reilun vuoden aikana tammojen ehdottomaan parhaimmistoon ja se lasketaankin kuningatar Saaga S:n kovimmaksi haastajaksi. Viime vuonna Turussa Akaasia voitti sunnuntain molemmat osamatkat ja oli kokonaiskisan kakkonen 0,2 sekuntia Saaga S:lle hävinneenä. Vermon kuningatarkisaan Akaasia tulee viiden voiton putkessa.
Akaasia tulee Kurikasta ja tamman taustat ovat vahvasti pohjalaiset. Sen isä on kaksinkertainen ravikuningas Apassi Ilmajoelta, emänisä Dallas Lapualta ja emälinja on ilmajokelaisen Saranpään perheen jalostamaa.
Laihialaisohjastaja Markku Hietanen, 71, on ajanut kilpaa seitsemällä vuosikymmenellä. Hietanen on ollut Akaasian lisäksi Sukkulalla kahdesti toinen kuningatarkilpailussa. Markun poika Hannu Hietanen osallistuu kuninkuuskilpailuun itse valmentamallaan Elias Intomielellä.
Carmela
Omistaja Ravitalli Suuronen Oy, Juva
Kasvattaja Ravitalli Suuronen Oy
Valmentaja Seppo Suuronen
Ohjastaja Antti Teivainen
Hoitaja Sari Pärssinen
Carmela on kuningatarkisan ensikertalainen, mutta varteenotettava vastustaja jokaiselle. Tamma on parantanut ennätystään startti startilta ja osoittanut kuntonsa olevan kohdallaan.
Suvultaan Carmela on huippuluokkaa. Isä Viesker voitti viisi kuninkuutta putkeen ja emä Cordiitta voitti Kriteriumin. Emänemä Kilun Petran jälkeläisiä on myös huippuori Kilun Peedro, kolmas emä Kilutar taas on emänä mm. ravikuningatar Vintarille ja 19,6-ennätyksiselle Rickille.
Carmelan takana on aimo annos kuninkuusraviosaamista. Sen kasvattaja-omistaja-valmentaja Seppo Suuronen on valmentanut Patrikin neljästi ja Villihotin kerran kuninkaaksi. Ravitalli Suuronen on lisäksi kasvattanut viime vuoden kuninkaan Vitterin.
Kymmenvuotias Carmela osallistuu kuningatarkilpailuun ensimmäistä ja viimeistä kertaa: tamma on siemennetty ja todettu kantavaksi, joten tämä kilpailukausi jää sen uran viimeiseksi. Carmelan varsan isä on edesmennyt huippuori Liising, jonka pakastespermaa Carmelalle käytettiin.
Eicku
Omistaja Anders Söderholm, Sipoo
Kasvattaja Anders Söderholm
Valmentaja Sauli Lähdeniemi
Ohjastaja Hannu Kamppuri
Hoitaja Helena Järvinen
Eicku on nopea ja varma kilpailija, joka laukkaa harvoin ja on lähes aina rahasijoilla. Eickun voikin odottaa olevan lähellä kärkeä ainakin kahdella ensimmäisellä matkalla, pitkän matkan sujuminen on aina arvoitus kuninkuussarjojen ensikertalaisille.
Eicku aloitti uransa viisivuotiaana ja vauhtiin se pääsi seuraavalla kaudella, jolloin se voitti neljästi. Eicku on kuulunut parin viime vuoden ajan tammalähtöjen vakiokaartiin, ja sen viimeisin näyttö on nelossija Lahden tammalähdöstä ennätyksellään 22,7a.
Eickun valmentaja Sauli Lähdeniemi on toista kertaa mukana kuninkuussarjoissa. Ensimmäinen kerta oli kymmenen vuotta sitten, jolloin Eickun isä Turon Loppi oli Lähdeniemen valmentama kuninkuuskilpailun viides.
Fortunatar
Omistaja Mikko & Pekka Hämäläinen, Juva
Kasvattaja Mikko Hämäläinen, Juva
Valmentaja Pekka Hämäläinen
Ohjastaja Pekka Vilpponen
Hoitaja Pekka Hämäläinen
Fortunatar on kuningatarkisan värittäjiä, joka ottaa ensimmäisiä askeliaan avoimella tasolla. Paikkansa kisassa Fortunatar sai hyvillä viime suorituksillaan: Mikkelin avoimessa tammakisassa se oli ennätyksellään kuudes, ja sitä ennen Juvan paikallisraveissa se piti kivikovan Diktaattorin takanaan. Fortunatar meni jo nuorempana mukavasti, mutta ongelmien takia sen urasta tuli katkonainen: kausina 2014 ja 2015 se juoksi yhteensä vain kolme starttia. Viime kaudella Fortunatar kilpaili jo kahdeksan kertaa, ja tällä kaudella se on ottanut selvän askeleen eteenpäin.
Costellon ohjissa tänä vuonna oleva Risto Tupamäki ajoi Fortunattaren isän Sikkon kuninkuuskisan kuudenneksi ja isänisä Ero-Rallin kokonaiskisan neljänneksi. Siitoksessa
Mikko ja Pekka Hämäläinen ovat uusia nimiä tällä tasolla, mutta tiimissä on kunkkarikokemusta. Pekka Vilpponen ajoi Rikhartin kuninkaaksi 1995.
Juliette Lax
Omistaja Juliette Talli, Helsinki
Kasvattaja Stall Lax, Loviisa
Valmentaja Jussi Suominen
Ohjastaja Ari Moilanen
Hoitaja Tanja Mäkeläinen
Juliette Lax on seitsemänvuotiaana kisan nuorimpia osallistujia. Vain 30 startillaan se on myös kuningatarkisan rutinoitumattomin osallistuja. Juliette Lax on kuitenkin jo vakiinnuttanut paikkansa tammahuipulla ja on menestynyt erityisen hyvin Vermossa. Puolet Juliette Laxin uran 12 voitosta on nimenomaan kuninkuusraviareenalta.
Vaikka Jussi Suomisen tallissa Loviisassa asuukin, Juliette Lax on mitä vermolaisin edustaja kuningatarkilpailussa, ovathan sen osaomistajat Päivi ja Kari ”Hiski” Nevasalmi Vermon kanta-asiakkaita jo vuosikymmenten ajalta.
Juliette Laxin isä Valtraus kuoli kuusivuotiaana ja ehti sitä ennen voittaa 14 kertaa 15 yrittämällä. Siitoksessa se jätti vain yhden ikäluokan.
Kasvattaja Stall Laxin takana oli jo edesmennyt loviisalainen Stig Hansson. Hänen kasvattejaan olivat myös kuninkuuskisaan osallistuneet Arafat, Fabian ja Romeo Lax. Niistä Romeo Lax oli Juliette Laxin emän Juliana Laxin veli.
Loisto-Piirto
Omistaja Piirtotalli, Pori-Helsinki-Oulainen
Kasvattaja Eija & Markku Onkalo, Oulainen
Valmentaja Jouni Miettinen
Ohjastaja Arto Hammar
Hoitaja Taina Miekka
Loisto-Piirto osoitti kuntonsa olevan kohdallaan olemalla Akaasian jälkeen kakkonen Porin avoimessa tammakisassa. Kaikkien matkojen pitäisi käydä Loisto-Piirrolle, sillä se on voittanut myös 3100 metrillä.
Loisto-Piirto on kilpaillut paljon ja hyvin säännöllisesti. Viimeinen kuukausi, jolloin se ei ole juossut kilpaa, on joulukuu 2016, ja sitä edellinen startiton kuukausi onkin joulukuu 2014. Tallikaverillaan Rapin Aatoksella astutettu Loisto-Piirto nousi mukaan kuningatarkilpailuun varahevosena Pörnä-Tytön jäätyä pois kisasta.
Valmentaja-osaomistaja Jouni Miettinen tunnetaan innokkaana suomenhevosmiehenä. Miettinen laskee Loisto-Piirron olevan hänen kahdeksas valmennettavansa kuningatarkilpailussa.
R.R. Ruskariina
Omistaja Risto Keskinen, Ikaalinen
Kasvattaja Reijo Ranne, Kankaanpää
Valmentaja Reijo Ranne
Ohjastaja Seppo Markkula
Hoitaja Risto Pesonen
R.R. Ruskariina on ollut kuningatarkilpailussa aikaisemmin kahdesti, tuloksina kokonaiskisan kymmenes ja seitsemäs tila. Sen kuninkuusravihistorian toistaiseksi parasta antia on ollut avausmatkan kolmossija kaksi vuotta sitten Joensuussa. Tänä vuonna R.R. Ruskariinan kunto on löytynyt sopivasti kuningatarkisan alla. Viime startissaan Mikkelissä se hävisi ennätysajallaan vain Pyörylän Paronille ja sitä ennen R.R. Ruskariina oli kolmas Porin avoimessa tammalähdössä.
Varsavuosinaan mm. Kriteriumin kolmoseksi sijoittunut R.R. Ruskariina on erittäin tuotteliaalta emälinjalta. Kuningatarkisassa sukulaisista on ollut Ruskariinan kolmas emä Railo, jolla Seppo Hannula voitti tammojen avausmatkan Lappeenrannassa 1977.
R.R. Ruskariinan kasvattaja-valmentaja Reijo Ranne on tunnettu oriinpitäjä ja hevoskasvattaja. Ranne on kasvattanut jo lähes 270 hevosta, joista R.R. Ruskariina on ansioitunein. Omistaja Risto Pesosen uran aikaisempi menestyshevonen oli Raino, joka ennätyksellään 20,7a oli aikanaan toiseksi nopein suomenhevonen kautta aikojen.
Saaga S
Omistaja Ilkka Pyysalo, Taipalsaari
Kasvattaja Susanna & Juha & Juhani Keskimaunu, Espoo-Tornio
Valmentaja Ilkka Pyysalo
Ohjastaja Matti Nisonen
Hoitaja Milla Pyysalo
Saaga S on kahden viime vuoden ravikuningatar ja tammalähtöjen selkeä hallitsija. Joensuussa 2015 se voitti kuningatarkisan puhtaasti kolmella lähtövoitolla, viime vuonna tuloksena oli voitto, kaksi kakkossijaa ja kokonaiskisan voitto 0,2 sekunnin erolla. Saaga S oli lähellä seppelettä jo 2014, mutta tuolloin se menetti mahdollisuutensa laukattuaan mailin loppumetreillä hylkäykseen. Tuolloin Saaga S voitti avausmatkan ja oli maratonilla toinen.
Tällä kaudella Saaga S on voittanut vasta kerran, mutta on osoittanut vahvan kuntonsa moneen kertaan, ja taistelee varmasti taas tiukasti seppeleestä. Saaga S:n kasvattajista Juha Keskimaunu työskentelee Vermon ratamestarina.
Saaga S:n ohjastaja Matti Nisonen on tunnettu raviurheilija jo kolmannessa polvessa. Matin isä Olavi Nisonen on mm. voittanut Derbyn Hovi-Arilla, Olavin isä Suune taas oli parhaimmillaan kuninkuuskisan neljäs oriillaan Hätävara.
Taruntuuli
Omistaja Journey Stable, Hollola
Kasvattaja Anna-Liisa & Kalevi Salmela, Rovaniemi
Valmentaja Esa Holopainen
Ohjastaja Juha Utala
Hoitaja Taru Holopainen
Seitsemänvuotias Taruntuuli on Juliette Laxin ja Vieskerin Virvan kanssa kisan nuorin osallistuja. Taruntuuli on kuitenkin jo tehnyt läpimurron tammahuipulle voittamalla mm. A.V. Marttilan Tammasarjan. Suur-Hollola-Ajossa se oli viides. Varsavuosinaan Taruntuuli voitti mm. Oulu Expressin ja Villinmiehen Tammakilpailun. Juha Utala tuuraa rattailla polvivammasta toipuvaa Esa Holopaista.
Taruntuulen tausta on poikkeava, sillä se oli varsana Ruotsissa valmennuksessa Jan-Olov Perssonilla. Taruntuulen emä Turotuuli seppelöitiin ravikuningattareksi Kaustisella 2002. Kaikkiaan Turotuuli oli mukana kuningatarkisassa viidesti. Sen varsoista ovat hyvin pärjänneet myös Tarunlento ja Tuulenpoju.
Omistajatalli Journey Stablen takana oleva Taipaleen perhe kohtasi keväällä suuren surun, kun perheen isä Heikki Taipale menehtyi yllättäen. Journey Stable on viime vuosien kovimpia suomalaissatsauksia raviurheiluun, ja Taruntuuli oli tallin ainoa suomenhevonen.
Topmar
Omistaja Outi & Eero Kajula, Rovaniemi
Kasvattaja Kari Niemelä, Yivieska
Valmentaja Outi Kajula
Ohjastaja Jarmo Saarela
Hoitaja Outi Kajula
Rovaniemeläinen Topmar teki viimeisen läpimurtonsa tammaeliittiin viimeisissä starteissaan heinäkuun alussa. Etelän kiertueellaan Topmar kilpaili kahdesti ja teki selvää jälkeä: ensin se voitti huipputammat avoimessa tammalähdössä Suur-Hollola-raveissa maililla, ja muutama päivä myöhemmin se voitti tammojen 3100 metrin katsastuslähdön Vermossa. Muutenkin kunto on tapissaan, sillä kuudesta viime startistaan Topmarilla on kolme voittoa ja kaksi kakkossijaa.
Topmar tekee hyväntekeväisyystyötä, sillä sen yhteistyökumppanit lahjoittavat rahaa nuorisotyöhön enintään kymmenelle eri raviradalle, jolla Topmar tällä kaudella kilpailee. Samalla Kajulan perhe on lahjoittanut osan sen ansioista hyväntekeväisyyteen.
Topmarin ja Taruntuulen isä Auraus oli aikansa parhaita kilpahevosia, joka parhaimmillaan sijoittui kuninkuuskisan kakkoseksi. Vuosi sitten kuolleesta Aurauksesta jäi yhteensä runsaat 200 varsaa.
Vieskerin Virva
Omistaja Talli Vanhahonko, Honkajoki
Kasvattaja Jukka Vanhahonko, Honkajoki
Valmentaja Sanna Päivike
Ohjastaja Mika Forss
Hoitaja Sanna Päivike
Kisan kolmas seitsemänvuotias tamma Vieskerin Virva ottaa vasta ensiaskeliaan avoimella tammatasolla, mutta se voi olla kokonaiskisassa miten korkealla tahansa. Vieskerin Virva on osoittanut menevänsä pitkän matkan hyvin, ja jos kestävä tamma selvittää kuningatarkisan haasteet hyvin, se voi parantaa asemaan pitkällä matkalla rutkasti. Vieskerin Virva oli aikaisemmin varsin epävarma, mutta on varmistunut tällä kaudella selvästi.
Vieskerin Virva ei ole vielä koskaan kilpaillut lyhyellä matkalla, ja hyvä sijoitus maililla edellyttääkin siltä selvää ennätysparannusta. Vieskerin Virvan uran toistaiseksi merkittävin saavutus on tammojen Suomen ennätys pitkän matkan voltista.
Isä Viesker oli huippu paitsi radalla, myös siitoksessa. Nyt eläkkeelle jääneellä oriilla on noin 1500 jälkeläistä, joista kuninkaallisia ovat ravikuningatar B. Helmiina ja ravikuningas Vitter.
Virin Camilla
Omistaja Scuderia Camerata, Siilinjärvi-Helsinki
Kasvattaja Heikki Smolander, Tuusniemi
Valmentaja Reino Miettinen
Ohjastaja Hannu Torvinen
Hoitaja Arja Miettinen
Virin Camilla debytoi kuningatarkisassa viime vuonna, jolloin se saavutti osamatkoilla sijat viisi, kolme ja seitsemän ja sijoittui kokonaiskisassa komeasti kolmanneksi. Tänä vuonna se on löytänyt huippuvireensä kesän mittaan, ja se on tehnyt viime starteissaan ennätyksensä molemmilla lähetystavoilla.
Virin Camilla oli jo varsavuosinaan ikäluokan parhaimmistoa. Nelivuotiaana se oli toinen Oulu Expressissä ja viisivuotiaana Villinmiehen Tammakilpailussa. Ikäluokkansa Derbyssä se oli kisan parhaana tammana viides.
Virin Camillan emän Muiston Virin veli Tinuri oli parhaimmillaan kuninkuuskisan viides. Samaa sisarussarjaa on myös Kössin Virkku, jonka kautta kulkevasta haarasta ovat tulleet mm. huippuori Frans sekä kuninkuuskisaan osallistuva Vixen. Kaikkiaan Smolanderin suvun Tuusniemellä vaalima emälinja on yksi maan parhaista.