Verraton monté-debyytti oli viikon kohokohtia

29.4.2019 - 8:00 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit

Hevosella ei tarvitse olla aina kärryt perässä, että omistaja voi päästä juhlimaan sen voittoja. Arkistokuva: Anu Leppänen

Kultaloimipäivänä katseet kohdistuivat kolmeen suurkilpailuun, mutta jo ennen niitä nähtiin Porissa esitys valtakunnan ykköstasolta.

Lajina oli raviratsastus eli monté ja esittäjänä Iivo Niskasen ja Kari Lähdekorven Victory Bonsai. Valmennuksellisia taikatemppuja Harri Koivunen tuskin oli ehtinyt ruunalle viikossa tekemään, mutta jos tallinvaihdos tietää pitkään kärryt perässä alisuorittaneelle hevoselle lisää monté-lähtöjä, sitä voidaan pitää onnistuneena – niin vakuuttava monté-debyytti SM-karsinnassa oli.

Kovimmissa kärrylähdöissä nähtiin ilahduttavat paluut voittokantaan. T. Rex oli keulaan päästyään oma, hieno itsensä eikä antanut muille mitään mahdollisuuksia. Top Of The World viimeisteli kuntonsa Finlandia-ajoon kunniakkaalla kuolemanpaikkakolmosella, ja taustalla noteerattiin Niskanen-Lähdekorven osaomistaman Cameron Evon lupaava aloitus (neljäs sija umpipaketissa) Harri Koivusen tallista.

Pauli Raivion suomenhevostähtien alkukausi on ollut vuoristorataa, mutta Porissa Tähen Toivomus esitti taas parasta osaamistaan. 16,5-avaus lupaa vauhdikkaita avauksia kesän huippulähtöihin, kun Välähdyskin saadaan pian kehiin. Ensi askeleitaan valiodivisioonassa ottavan A.T. Veetin vahva kuolemanpaikkajuoksu antoi viitteitä siitä, ettei Teinin raviperheelle tullut välttämättä taukoa kuninkuuskilvasta, vaikka Veetin isoveljeä A.T. Viskua ei Lahdessa nähdäkään sen kilpailuoikeuden päätyttyä.

Tammaderbyn karsinnat keskiviikkona Vermossa voitettiin keulasta. Kaikki kunnia Callela Lisbethille kuusi kymmenystä nopeammasta voitosta ajalla 15,4, mutta suosikin paineet taisi saada 09,5-vauhtia toisessa karsinnassa lopettanut Club Nord Elit. Startti oli sille vasta kauden ensimmäinen, mutta olemus kertoi tamman olevan valmis kohtaamaan vanhemmatkin huipputammat koska tahansa.

Åbyn Olympiaraveissa Atupem suoriutui kansainvälisestä tulikokeestaan – jollei sellaiseksi laskettu jo Seinäjoki Racen voittoa – hienosti ollen kuudes. Mikäli kiriselkä olisi yhtään vetänyt, ori olisi saattanut otella jopa totosijoista. Herätys Kouvola, Kymi GP –kutsua nopeasti peliin ettei kotimaan täyden matkan ykköspyssy karkaa Osloon!

Propulsionille ei olisi kukaan voinut lauantaina millään juoksulla mitään, se kävi selväksi. Mutta riittääkö sen nopeus Elitloppetissa tänäkään vuonna voittoon asti, jää nähtäväksi. Kovan vastuksen pystyy antamaan mm. sen keskiviikkona Solvallassa kaudenavauksessaan mailin 09,6 hurjastellut tallikaveri Heavy Sound, jolle Elitloppet-kutsun täytyy olla vain ajan kysymys.

Jaa artikkeli:

Artikkelit