Kalmarissa tekeillä kunnon 75-potti

25.1.2019 - 15:36 | Riku Niittynen Vihjeet Ulkomaat

Erik Adielsson on Kalmarin T75-kierroksen avainkuskeja ja ajaa muun muassa Ravinetin ideahevosta Tengil Facea. Kuva: Anu Leppänen

Vaikka tänä lauantaina Ruotsin T75:ssä ei ole minkään valtakunnan jackpoteja tarjolla, voi Kalmarin kierros tuottaa todellisen jättipotin.

Olosuhteet Kalmarissa lienevät kohdillaan, kun luvassa on pikkupakkasta koko viikonlopuksi, eikä mitään sateitakaan ole tiedossa. Lähdöt vain ovat niin haastavia, ettei T75-lunastuksia saavien tarvitse välttämättä tyytyä pikkurahoihin.

Jopa pankkien pankki Illuminati (T75-1) on vaarassa. Sen juoksusta voi seiskaradalta tulla vaikea. Upea ruuna on ilman muuta ansiosta suosikki, mutta se on muiden pankkien puutteessa ihan liikaa pelattu, ja lähdöstä löytyy useita vähän pelattuja yllätysvetoja tämän vuoksi. Joka tapauksessa Minnestads Ecuador teki aivan älyttömän kirin hänniltä viimeksi ja näytti vireen olevan kohdallaan. Toisaalta Zelante Ek näytti 2017 kaksivuotiaana sellaista luokkaa, että vaikka viime vuosi oli pettymys, uudesta tallista debytoivana sen ei kuuluisi olla nolla prosenttia.

Paras pankkiehdokas löytyy ehkä kakkoskohteesta – ainakin edullisin peliprosentteihinsa nähden. Majestic Wine on upea ilmestys, joka on päässyt kilpailemaan vielä vähänlaisesti. Ruuna on ollut erityisen hieno talven kisoissaan, ja ilman hylkäystä neljä starttia sitten ruunalla olisi jo neljä voittoa putkeen. Tuolloinkin se oli ensimmäisenä maalissa, mutta laukalla, joka alkoi juuri ennen linjaa, kun voitto oli jo kotona, silloinkin jo loppukaarteen laukan jälkeen! Majestic Wine avaa kovaa ja se on todennäköisin keulahevonen. Toisaalta ruuna vaikuttaa niin lahjakkaalta, että se voi onnistua muutenkin. Voi olla että ratkaisevaa onkin, että hevonen pysyy rauhallisena, eikä alkuun ehkä kannata ladata liikaa. Toisaalta se voi ottaa keulan parastaan yrittämättäkin.

Kultadivisioonassa voisi olla ideavarman paikka: Jairo (T75-3) tuskin pitää keulaa, ja se on ehkä jopa väärä suosikki – ohipeli? Speedy Foxy Vicane avaa lujaa, saattaa saada keulan ja saa joka tapauksessa mainion paikan. Se on edelleen iskussa: viimeksi oli voimia lopussakin pussissa Dante Bokon voittaessa. Tamma on huiman edullinen pelihevonen alustavalla (19%) osuudellaan, vaikka kisa on toki pyöreäkin.

Vastaava oikein hyvältä idealta jopa varmaksi tai apuvarmaksi maistuva on tammalähdön Ritz Guiness (T75-4). Se on nyt erityisen sopivassa porukassa, ja täälläkin vire kestää. Tamma tuli viimeksi toivottomista asemista 11,5 viimeiset 800 metriä Vlad Del Roncon karattua jo voittoon. Nytkin voi käydä niin, mutta tässä kuski ottanee vahingosta viisastuneena aktiivisemman otteen. Vastus ei päätä huimaa 75:stä huolimatta, ja alkuun taulussa paistava 21% on paljon menestysmahdollisuutta alempi lukema. Jos Ritz Guinessiin ei uskalla luottaa, voi edessä olla todella monen merkin ”tuhlaaminen” tähän kohteeseen.

Vielä yksi vastaava ideayritys on tarjolla: Tengil Face (T75-6) voisi nopeana avajana voltista ykkösradalta johtaa koko matkan. Ja nopea on myös Adrian Kolgjinin valmennettavan rattaille  istuva Erik Adielsson – joidenkin arvioiden mukaan Ruotsin nopein lähtijä ravikuskeista. Sen se teki viimeksi samalla 2640 metrin keskipitkällä matkalla autostartilla, ja näytti aiempaa pirteämmältä. Vastassa on mm. kovavireiset Dooleys U.N.G. ja The Real Star, mutta näillä on paljon huonommat lähtöpaikat, joissa kummassakin on isoja riskejä. Asetelmien vaikutusta aliarvioidaan edelleen ravipeleissä, vaikka niiden merkitys on tiedostettukin.

Ravinetin iso vihjesysteemi Kalmarin T75:een:

7, 9, 2 (8,6)

3 Majestic Wine (5,11)

4, 6, 7, 8 (1,2)

12 Ritz Guiness (1,2)

5, 4, 1, 12 (6,9)

1, 8, 5 (13,14)

2, 5, 6, 1, 3 (9,8)

720 riviä – 36 euroa.

Yllämainittujen varmojen ja apuvarmojen ohella kierrokselta löytyy siis kosolti tosi maksavaa ”kivaa” peliainesta. Kultadivisioonassa Timone Ek on niin kova hevonen, että vaikka se viimeksi oli vaisu, ei peliosuus kahdeksan ”pinnaa” tee oikeutta. Ori saattaa parantaa totuttuaan Jerry Riordanin tallin kuvioihin, ja sitä ei ole syytä unohtaa – ei liioin saman verran pelattua tammojen Euroopan mestaria (epäonnisen Ranch Kellyn edellä). Vire on kohdallaan viime startin perusteella, kun tamma Double Exposuren takana tuli lopun tosi lujaa.

Ritz Guinessin tammalähdön yllätysveto voisi olla Miss Mythos, joka ei ole maailmankaataja, mutta vire on viime startin perusteella hyvä. Ykkösradalta saa helposti hyvän reissun, mikä voi myös ratkaista.

Quattro Töll (T75-5) on tauluaan parempi. Se avaa lujaa ja voi olla jopa keulahevonen. Yksi vaihtoehto on luovuttaa piikki suosikille Kaiser Hålerydille ja yrittää lopussa ohi nappijuoksulla. Jos taas kisassa tulee ylivauhtia edellämainittujen ja esimerkiksi Vis Dell’Olmon kesken, voi Niras Bumblebee yllättää pahalta paikaltaan. Ruuna on iskussa, mutta viime startit ovat olleet epäonnisia ja nytkin surkea lähtörata. Viimeksi tuli lähtölaukka – sitä ennen hevonen jäi pussiin. Noita edelsi avoimen nelivuotislähdön kirivoitto yllättäjänä hirmuporukassa, joten kapasiteetti riittää.

Päätöskohteessa Global Trust tuskin pystyy pitämään suosikkina keulaa sisäradalta, ja kirihevoset Baron Gift sekä Dizzy River esimerkiksi vaikuttavat kiinnostavammilta pelikohteilta. Master Crowe puolestaan saattaa olla keulahevonen, ja siinä tapauksessa Petri Puron ori on lähellä. Se on noussut liki  huippukuntoa.

Lue Petri Puron kommentit tästä linkistä.

Ravinetin iso vihjesysteemi Kalmarin T75:een:

7, 9, 2 (8,6)

3 Majestic Wine (5,11)

4, 6, 7, 8 (1,2)

12, 1 (2,3)

5, 4, 1, 12 (6,9)

1 Tengil Face (8,5)

2, 6, 3 (5,1)

288 riviä – 14,40 euroa.

Tengil Face saa kunnian olla ideahevonen myös Päivän Duoon (lähdöt 10 ja 11). Se on maksava, ja kannattaa pitää huolta, että jos se voittaisi, kakkoskohteesta löytyisi myös osuma Duoon, joten laitetaan sinne hieman levempää rastitusta. Otetaan peliin rankingin viisi parasta, jotka ovat myös lähes parhailla paikoilla.

Kohde 1: 1 Tengil Face

Kohde 2: 2, 6, 3, 5, 1

Viisi yhdistelmää tasapanostuksella.

Jaa artikkeli:

Vihjeet Ulkomaat