Viikon vieraan seuraava iso haaste: kansainvälinen hevostietopankki

5.11.2019 - 12:48 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit Suomi

Jukka Niskanen on työskennellyt Suomen Hippoksessa ensin tiedotuspäällikkönä, sitten kilpailutoimenjohtajana ja nykyään tietohallintopäällikkönä. "Näin pitkään ura samassa talossa olisi tuskin jatkunutkaan, ellei olisi saanut tehdä niin erilaisia ja mielenkiintoisia töitä." Kuva: Satu Pitkänen

Heppa-järjestelmä on kulkenut mukana läpi Jukka Niskasen koko 19-vuotisen Hippos-uran – ensin ajatuksen ja sitten konkretian tasolla. Vielä lähempänä hänen sydäntään ovat oikeat hepat.

Jukka Niskanen aloitti tiedotuspäällikön työt Suomen Hippoksessa joulukuussa 2000. Takana oli ATK-suunnittelijan ja ohjelmoijan töitä Nokialla ja TietoEnatorilla ja monipuolista raviharrastusta mm. petsarin, hevosenomistajan, ravitoimittajan ja ravituomarin rooleissa, mutta tiedotuspäälliköksi ryhtyminen oli hyppy tuntemattomaan.

”En ollut aikaisemmin vastaavanlaisia töitä tehnyt, ja edellinen tiedotuspäällikkö Mahlamäen Tinke oli jo lähtenyt Hippoksesta. Oli opeteltava ilman edeltäjän opastusta ja hypättävä liikkuvaan junaan”, Jukka Niskanen muistelee.

Hippoksen tietojärjestelmän uusimisen tarve kävi hänelle ATK-ammattilaisena nopeasti selväksi.

”Netti oli kyllä jo olemassa, mutta ravituloksia sieltä ei ainakaan reaaliaikaisesti saanut. Hippoksen vanha Tandem-järjestelmä oli muutenkin elinkaarensa lopussa.”

”Aloin heti puhua, että se pitää korvata kohta uudella, ja 2005 tehtiin päätös Heppa-järjestelmän perustamisesta.”

 

Alun perin oli ajatuksena, että Jukka Niskanen olisi ollut Heppa-projektissa mukana puolella työpanoksella. Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että se ei riittänyt, ja tiedotuspäällikön työ sai jäädä.

Uusi järjestelmä otettiin käyttöön helmikuussa 2008, mutta valmis se ei vielä ollut – eikä tule koskaan olemaankaan. Järjestelmän ylläpito ja kehitystyö eivät kuitenkaan vaatineet enää Niskasen täyttä työpanosta, ja Matti Lakkiston jäätyä eläkkeelle hänestä tuli kilpailutoimenjohtaja.

”Sekin oli omalla tavallaan tosi antoisaa, mutta myös rankkaa. Esimerkiksi tuomari- ja raviratojen toimintaan liittyen kehitettiin mielenkiintoisia juttuja, mutta samaan aikaan joutui koko ajan ja joka paikassa ottamaan vastaan palautetta ja kritiikkiä”, Niskanen muistelee.

Pari vuotta sitten hänen Hippos-urallaan kääntyi uusi lehti, kun hänestä tuli tietohallintopäällikkö. Sen jälkeen työ on painottunut taas Heppa-järjestelmän kehittämiseen.

”Se palveli hyvin Hipposta, ratoja ja hevosjalostusliittoja, mutta nyt painopiste on ollut ulkopuolisten käyttäjien palveluissa – valmentajien, kasvattajien, omistajien, tavallisten raviharrastajien ja niin edelleen. Älypuhelimiahan ei järjestelmää perustettaessa edes ollut”, Jukka Niskanen muistuttaa.

Tuloksena on julkaistu mm. Hepan mobiiliversio, sähköinen omistajanvaihdos ja omat tulos- ja seurantapalvelut Kuninkuusraveille ja Kavioliigalle. Viimeisimpänä ulos saatiin omaan talliin sähköinen hallintaoikeuden siirto. Seuraavaksi työn alle otetaan nyt erittäinkin ajankohtainen hevosten lääkekirjanpito.

”Siitä tulee olemaan hevosia kilpailuttaville tosi paljon hyötyä”, Niskanen uskoo.

Vuosien saatossa syntyneet tuttavuudet ja ystävyydet ovat nyt monella tapaa arvokkaita.

”Antaa merkityksen työlle, kun tuntee ihmiset, joille sitä tekee. Ja lisäksi voi totta kai kysyä näkemyksiä ja saa suoraa palautetta.”

Mobiiliheppa tarjoaa Heppa-järjestelmän käytetyimmät palvelut kuten lähtölistat, tulokset sekä hevos- ja henkilötiedot älypuhelimen näytölle sopivassa muodossa. Kuva: Suomen Hippos

 

Mobiiliheppa on Hepan käyttöliittymä Matti ja Maija Meikäläisille.

”Siitä pyrittiin tekemään mahdollisimman selkeä ja yksinkertainen – niin, että toimintoja ymmärtävät ensikertalaisetkin. Heppa-järjestelmään verrattuna siinä on rajallinen määrä ominaisuuksia.”

Lahden kuninkuusraveissa Mobiilihepan löysi tosin turhankin moni. Hurja kuormitus kaatoi koko Heppa-järjestelmän.

”Se oli hermoja raastava viikonloppu. Oli mainostettu uutta palvelua, joka kuitenkin kuorman alla kaatui”, Niskanen huokaa.

”Kuormitustestejä on hirmu vaikea tehdä sillä kuormalla, minkä älypuhelimet aiheuttavat. Lisäksi ne eivät putoa linjalta pois kuten tavalliset tietokoneet, kun järjestelmän buuttaa, vaan kaatoivat sen heti uudelleen kun se nousi pystyyn. Hädin tuskin saatiin tulokset syötettyä.”

”Ensi vuonna Seinäjoella palvelu toimii. Pari kuukautta tehtiin hommia, että saatiin pullonkaulat selville ja korjattua. Lisäksi on hyvät suunnitelmat ja varasuunnitelmat siltä varalta, että joku menisi sittenkin pieleen”, Niskanen selvittää.

Linkki Mobiiliheppaan

Lue myös: Suomen Hippoksen sähköisten palveluiden kehitystyö jatkuu

 

Tulevaisuudessa Jukka Niskasta odottavat vieläkin suuremmat haasteet.

”Mistä olen tosi innostunut, on kansainvälinen hevostietopankki. Sitä on yritetty luoda 15 vuotta, mutta aina on törmätty siihen, että tietojen yhdistämiseksi pitäisi luoda uusi tietokanta. Se olisi törkeän kallis, eikä silti koskaan täysin ajantasainen.”

”Nyt ollaan yhdessä Norjan ja Ranskan kanssa kehitetty uudenlaista ratkaisua. Siinä joka maan tietokannassa olisi rajapinta, josta hevosen id:llä hakemalla saa aina sen ajantasaiset tiedot.”

”Ensimmäiset testit kesällä menivät todella hyvin, ja niiden tulokset esiteltiin Vermon EM-ravien yhteydessä Euroopan raviliiton UET:n hallitukselle. Seuraavassa tammikuun kokouksessa se päättää, miten hanketta lähdetään viemään eteenpäin. Suomella tulee olemaan siinä iso rooli”, Niskanen uskoo.

Heppa-järjestelmää pidetään tällä hetkellä Euroopan edistyneimpänä hevostietojärjestelmänä, ja esimerkiksi kaikilla muilla raviurheilun saroilla Suomea edellä olevat ruotsalaiset ilmaisevat jatkuvasti kateellisuuttaan sen ominaisuuksia kohtaan.

Joka kuukausi yli 100 000 eri käyttäjää tekee Heppa-järjestelmään yhteensä yli 1,5 miljoonaa käyntiä.

 

Vaikka ravit täyttävät Jukka Niskasen työpäivät, laji on myös hänen rakkain harrastuksensa – kaikkien vuosien jälkeenkin. Hän käy käytännössä kaikki Vermon ravit, lähiratojen kesäravit ja kesän suurkilpailut.

Ensimmäisen osuuden kimppahevosesta hän osti vuonna 1995. ja niitä hän on omistanut lyhyitä katkoksia lukuun ottamatta siitä lähtien. Elämän hevonen sattui kohdalle kolme vuotta sitten.

”Oltiin hyvän lapsuudenkaverini Huttusen Jukan kanssa puhuttu jo pitkään, että pitäisi satsata vähän tavoitteellisempaan hevoseen. Keväällä 2015 rupesin tosissaan hommiin ja kävin yli 60 hevosta tavalla tai toisella läpi”, Niskanen alustaa.

Lopulta kohdalle osui Callela Lisbeth.

”Se oli vielä Nivolan Hannulla, joka käski kysymään siitä Niemisen Markulta. Muistin emä Louise Småbon ja tiesin, mitä se oli jättänyt, mutta hevosten rakenteista en ymmärrä mitään. Kun ammattimies oli kuitenkin nähnyt sen ja antoi suosituksensa, kaikki sujui sen jälkeen nopeasti.”

”Jo etukäteen oli päätetty, ettei tästä tehtäisi kovin suurta kimppaa, ja osuuksia tarjottiin vain muutamille läheisille kavereille. Mukaan tarjoutui heistä vain Matturin Mika, ja porukasta tuli kolmen kimppa.”

Hyvä niin. Nyt 5-vuotias tamma on juossut kohta 250 000 euroa, eikä loppu häämötä.

”Viimeksi St Legerissäkin Lissu teki laukan jälkeen tosi hyvän juoksun. Se jatkaa niin kilpailemista niin kauan kuin itse tykkää ja menee helposti ja hyvin. Kaikki mitä vielä tulee, on plussaa – niin paljon Lissu on meille antanut. Tällaista hevosta en olisi kuvitellut koskaan saavani, satsaukset ei ole olleet niin isoja”, Niskanen sanoo.

Callela Lisbeth on noussut hienoon syyskuuntoon, ja Markku Nieminen odottaa sen menestyvän hienosti vielä tulevinakin kausina. Kuva: Terhi Piispa-Helisten

 

Enemmän kuin rahallisesti huippuhevonen on antanut elämys- ja tunnetasolla.

”Olen nähnyt kaikki Lissun startit kahta lukuun ottamatta paikan päällä. Yhteinen, hyvä hevonen on totta kai myös syventänyt suhteita ja tiivistänyt yhteydenpitoa jo ennestään hyvien ystävien kesken.”

Uusiakin hevosia on ehditty hankkimaan: 2-vuotiaat Callela Xena ja Callela Ulrica. Molemmat luonnollisesti luottovalmentaja Markku Niemisen talliin.

”Xena lähti tosin talveksi lumileirille Lappiin. Siinä omistajia on kymmenkunta ja Ulricassa parikymmentä, paljon ihan uusiakin”, Jukka Niskanen kertoo.

Callela Lisbethin omistajaporukka ottaa ilon irti voitoista, muttei masennu tappioistakaan. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi