Viikon vieraan unelma täyttyi: varsa elämän hevosesta

7.5.2019 - 14:35 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit Suomi

"Joivi on ollut yhdistävä tekijä perheen sisälläkin. Isän kanssa on aina tehty kaikki yhdessä, mutta Joivin myötä myös siskot ja äiti ovat tulleet enemmän lajin pariin", Suvi Louhelainen kertoi Joivia viimeistä kertaa starttiin valjastaessaan. Kuva: Miika Lähdeniemi

Suomen Hippoksen tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Suvi Louhelainen sai maanantai-iltana tammavarsan Joivista ja Tähen Toivomuksesta.

Joivi tuli Louhelaisen perheelle vuoden ikäisenä ja valloitti kaikkien sydämet. Kilpaura huipentui kahteen kuningatarkilpailuun, joista ensimmäisessä Joivi sijoittui Joensuussa upeasti viidenneksi.

”Joivi on mun elämän hevonen. Se kehittyi ja kasvoi ja ylitti aina odotukset, ja varsinkin Joensuun kuningatarkilpa jätti syvän jäljen sydämeen.  Joivi opetti meitä isäni kanssa harrastajavalmentajina, mutta itse koen myös, että se kasvatti minua ihmisenä”, Suvi Louhelainen kiittää.

”Joivi yhdisti perhettä, sukua, naapurustoa ja muuta lähipiiriä ja toi raviurheilulle paljon uusia ystäviä. Ja erityisesti se yhdisti tietysti minua ja kohta 70 vuotta täyttävää isääni, jonka kanssa Joivia valmennettiin. Oli upea hetki saada kokea Joivin varsan syntymäkin yhdessä hänen kanssaan.”

”Päätös Joivin kilpauran päättämisestä ei ollut helppo, sillä valmentaminen ja kilpaileminen oli mun juttu. Mutta kun se päätös tehtiin ja nyt saatiin Joivista ensimmäinen suomenhevoskasvatti, harrastus kasvoi uudelle tasolle. Kasvattaminen vaatii vielä erilaista pitkäjänteisyyttä kuin valmentaminen”, Louhelainen tietää.

”Haluan silti uskoa, että kasvattaminen ja erityisesti suomenhevoskasvattaminen löytää kimpat ja uudet sukupolvet samalla lailla kuin suomenhevosten omistaminen on viime vuosina löytänyt. Raviurheilu on täynnä hienoja polkuja, ja kasvattaminen elämyksineen on yksi niistä.”

 

Työssään Suvi Louhelainen yrittää avata näitä polkuja suurelle yleisölle. Tärkeimmät työkalut ovat tällä hetkellä Raviliiga ja Kavioliiga.

”Kun urheilullista tasoa ajattelee, niin käynnissä oleva Raviliiga on jättionnistuminen. Puolet varsoista on jo aloittanut, parhaiten menestyneinä Mikkelin Jukurien Tingaling, Tapparan Marschall Match ja tietysti HIFK:n Mascate Match. Äitienpäivänä juoksee koelähdössä Forssassa myös mestari-HPK:n Callela Exclusive.”

”Ja vieläkin ehtii mukaan, vaikka valmiisiin starttihevosiin. Hieno kesä on edessä ja liigaa vielä puolitoista vuotta jäljellä”, Suvi Louhelainen vinkkaa äitienpäivän lähestyessä.

Kärppien Mercedes Matchin ja Ilveksen Rehabin kimpat alkavat olla kohta täynä, ja Tapparan Marschall Matchin kauppa käy myös kuumana sen voitokkaiden suoritusten ansiosta. Mascate Match on myyty loppuun.

”Oli valtava onni, että Mascate Matchin kaltainen superlupaus valikoitui liigavarsaksi. Sen ja Korven Pekan ympärillä on jotain taianomaista”, Suvi Louhelainen ihastelee.

”On ollut hienoa seurata, miten Mascate Match on otettu IFK:ssa vastaan. Tuhat omistajaa ja tuhannet sydämet heidän ympärillään pääsevät nyt jakamaan yhtä suurta raviurheilun tarinaa. Ja siitähän Raviliigassa on pohjimmiltaan kyse: sisäänheittotuotteesta raviurheilun maailmaan.”

”Yhteistyö muiden lajien kanssa on meille välttämätöntä. Erityisen hyvin ravit sopii jääkiekon rinnalle. Kun kiekkokausi hiljenee, meillä kuumin kausi alkaa.”

Lajirajoja on omalla panoksellaan rikkonut myös pesäpalloilija Juha Puhtimäki, joka perusti ensin kahden hevosen Pesiskimpan ja valmentaa ja ajaakin nykyään menestyksekkäästi omaa ravuriaan Johnny Flamea.

”Jättikiitos Juhalle kaikesta, mitä hän on raviurheilun eteen jo tehnyt ja tekee edelleen”, Suvi Louhelainen huokaa.

”Putte on raviurheilun lähettiläs, mutta sellaisia voidaan olla me kaikki raviharrastajat. Ollaan lajistamme rohkeasti ylpeitä ja muistetaan kertoa siitä lähipiirille, niin voitetaan sydämiä ihminen ihmiseltä.”

 

Saman asian eteen eli ravien tutuksi tekemiseksi ja raviharrastuksen aloittamiskynnyksen madaltamiseksi on valjastettu myös uusi Kavioliiga.

”Sen johtoajatuksena on tehdä laji helpommaksi lähestyä. Raviurheilua pidetään vaikeana lajina, mikä on tietyllä tavalla vahvuus. Mutta jotta lajille saadaan uusia harrastajia, asioita täytyy alkaa tehdä toisin”, Suvi Louhelainen alustaa.

”Kuninkuusraveihin huipentuvassa kesässä muine suurkilpailuineen on vetovoimaa, mutta miten saada laji kiinnostamaan uusia ihmisiä myös syksyllä ja talvella? Sen eteen tehdään nyt kovasti töitä yhdessä ratojen kanssa. Eikä vain tänä vuonna kun Kavioliiga aloittaa, vaan jatkossakin.”

”Kavioliiga on raviurheilun uusi pääsarja ja markkinointikonsepti, joka helpottaa brändin rakentamista ja vastaa valtakunnallisten kumppanuuksien tarpeeseen. Siinä meillä on ollut puutteita. Lisäksi se nostaa entistä systemaattisemmin esille urheilijoita, niin hevosia kuin ihmisiä, ja tarinoita niiden takana.”

”Jo nyt ollaan saatu lajin ulkopuolelta signaalia, että raviurheilu vaikuttaisi olevan uudistumassa ja herättää varovaista kiinnostusta. Meidän täytyy pystyä tarjoamaan siihen lisää tarttumispintaa”, Suvi Louhelainen sanoo.

Kavioliigan kohderyhmistä erottuu kaksi ylitse muiden: 18-29-vuotiaat urheilua ja urheiluvedonlyöntiä harrastavat miehet sekä 30-45-vuotiaat hevosista kiinnostuneet naiset.

”Ihmisille pitää pystyä tarjoamaan elämyksiä. Erityisesti heidät on vietävä lähelle hevosta, ja siihen meillä on lukuisia mahdollisuuksia. Se mikä erottaa meidät muista lajeista on hevonen”, Louhelainen painottaa.

 

Vuoden kolmas iso teema on tulevaisuustyö, joka jatkuu vielä syksyyn asti.

”On tärkeä kirkastaa lajin visio ja tavoitteet, että päästään tekemään yhdessä työtä niitä kohti”, Suvi Louhelainen perustelee.

”Tulevaisuustyö on otettu hyvin vastaan, ja työryhmissä ääneen ovat päässeet myös sellaiset raviurheilun harrastajat, jotka ovat aikaisemmin olleet enemmän taustalla.”

Suvi Louhelainen tervehtii ilolla myös Hippokseen viime aikoina tulleita uusia työntekijöitä.

”Itse olen eniten tekemisissä markkinointi- ja viestintätiimin kanssa, ja ainakin siinä on hienoa nuorta osaamista ja tekemisen meininkiä. Jos ennen pidin itseäni hipposlaiseksi nuorena, niin en pidä enää”, hän nauraa.

”Juuri nyt eletään tietysti vuoden hienointa aikaa. Finlandia-ajosta saatiin jo hieno startti kesälle, ja kohti seuraavia isoja tapahtumia mennään – seuraavana jo ensi viikonlopun Superlauantai.”

Alkuviikko Suvilta menee kuitenkin Joivin uuden varsan hyvinvoinnin varmistamisessa. Tähän asti kaikki on mennyt täysin nuottien mukaan.

”Ylös nouseminen, tissille meno, pikipaskat – kaikki kellontarkasti kuin oppikirjasta”, Louhelainen iloitsee.

Yksi pieni huolenaihekin häneltä tosin löytyy.

”Myyntiin varsa periaatteessa tehtiin, mutta vaarallisen suloiselta se tuolla karsinassa näyttää”, Suvi naurahtaa.

Joivin tässä puolen vuorokauden ikäisen tammavarsan isä on Tähen Toivomus. Seuraavaksi Joivi siemennetään varsakiimaan Sörkän Sällillä. Kuva: Suvi Louhelainen
Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi