Viikon vieras: ”Helpompi aloittaa nyt kuin perunkirjoituksista”

16.7.2019 - 9:40 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit

Aika on nyt kypsä. Hannu-Pekka Korpi on valmis aloittamaan itsenäisenä valmentajana, jos kysyntää tulee. Kuva: Anu Leppänen

Hannu-Pekka Korpi, 37, on tehnyt ratkaisunsa. Jos hevosia tarjotaan valmennukseen, hän on valmis kokeilemaan siipiään itsenäisenä treenarina.

Yhdessä maan legendaarisimmista hevosperheistä ja –suvuista kasvaneena hevoset ovat olleet Hannu-Pekka Korvelle aina koko elämä. Korven Tallin hevoset hän on ilmoittanut startteihin jo 15 vuoden ajan, ja Pekan oltua monta vuotta alkuviikot Ruotsin etätallilla rooli kotona kasvoi entisestään.

Pikkuveli Janne Korven lopetettua 1,5 vuotta sitten lumilautailu-uransa ja otettua vastuun Ruotsin tallista Hannu-Pekalle tuli taka-askeleen aika. Pekka alkoi vierailla Ruotsin tallilla enää satunnaisesti ja otti Vihdissä takaisen hänelle luontojaan kuuluvan roolin tallin päänä.

”Pekka on tehnyt selväksi, että jatkaa valmentamista niin kauan kuin terveyttä riittää, ja hyvä niin”, Hannu-Pekka aloittaa.

”Itselleni se tarkoittaa kuitenkin roolin pienenemistä siitä, mitä se välillä oli. Ilmoitan hevoset edelleen startteihin, kengitän niitä ja treenaan omia ns. passihevosiani, mutta Pekka suunnittelee tallin treenit ja kilpailuttamisen ja vetää isommat varsaryhmät, kun on paikalla.”

”Tuntuu siltä, että nyt jos koskaan on oikea hetki kokeilla omiakin siipiä. On hieno asia, että Pekka on vielä neuvomassa yrityksen pyörittämiseen liittyvissä ja muissakin asioissa. Helpompi aloittaa nyt kuin perunkirjoituksista”, Hannu-Pekka murjaisee.

”Vaikka klassisen ikäluokkakilpailun voittajan joskus saisikin, sellaisen saamisessa voi mennä vuosia. Siksi voi olla liian myöhäistä aloittaa yrittäminen vasta viisikymppisenä.”

Hannu-Pekka Korpi pyöritti Pekka Korven Vihdin tallia varsin itsenäisesti Pekan sukkuloidessa Suomen ja Ruotsin väliä. Kuva: Ville Toivonen

 

Äkkiseltään voisi päätellä, että Hannu-Pekka ja Pekka ovat huonoissa väleissä, mutta siitä ei Hannu-Pekan mukaan ole kyse.

”Ainahan kun aikuiset ihmiset tekee töitä yhdessä, tulee näkemyseroja ja erimielisyyksiä, ja joskus haluaisi olla tietysti se joka sanoo viimeisen sanan. Meidän tapauksessa se on tietysti Pekka.”

”Kaikki jotka on työskennelleet isänsä kanssa tietää, ettei se ole aina pelkkää juhlaa. Isän ja pojan suhteen pitäisi olla ihan muuta kuin pomon ja alaisen suhde”, Hannu-Pekka jatkaa.

”Sillä lailla tilanne on nyt hyvä, että 3-vuotiaat ja 2-vuotiaatkin on parempia kuin välillä. Erimielisyyksiähän tulee silloin enemmän, jos hevoset ei pärjää niin kuin toivotaan.”

Millaisia näkemyseroja Hannu-Pekan ja Pekan välillä sitten on?

”Varsojen kanssa ollaan aika samoilla linjoilla, mutta vanhempia hevosia treenaisin vähän vähemmän, mutta omasta mielestä laadukkaammin. Jannen kanssa ollaan tässä aika samoilla linjoilla”, Hannu-Pekka valaisee.

Toistaiseksi hänen valmennettavansa mahtuvat hyvin Pekan talliin, mutta miten jatkossa, jos hevosmäärä merkittävästi kasvaa?

”Niin pitkälle en ole vielä miettinyt. Tässä tilanteessa on tietysti se hyvä puoli, että voin edelleen kengittää ja voidaan autella ja tarvittaessa tuurata puolin ja toisin”, Hannu-Pekka pohtii.

Hannu-Pekka Korpi on saanut parhaan mahdollisen hevosmiesopin isältään Pekka Korvelta. Kuva: Ville Toivonen

 

Ensimmäiset askeleet itsenäisenä valmentajana Hannu-Pekka Korpi on jo ottanut. Hänellä on omissa nimissään valmennuksessa neljä hevosta: 2-vuotiaat Arctic Bride ja Lucas la Renta, 3-vuotias She Rains ja Die Kaiserin, 6.

”Lucas la Renta on avovaimon ja Arctic Bride kaveriporukan varsa, ja She Rainsia olen alusta asti laitellut”, Hannu-Pekka taustoittaa.

”Die Kaiserinista Lehterän Tero kysyi, että otatko syksyyn asti kokeiltavaksi. Minä kysyin että minä vai Pekka, ja Tero vastasi, että kyllä säkin voit ottaa.”

”Mutta missään nimessä ei ole tarkoitus ruveta puhuttamaan Pekalta hevosia treenistä. Jos itselle tarjotaan hevosia, niin mielelläni niitä otan”, Hannu-Pekka linjaa.

Kiirettä tai pakkoa omien hevosten määrän kasvattamiseen hänellä ei ole, vaikka läpimurtohevonen omalta listalta vielä ehkä puuttuu.

”Varsat on asiallisia, ja She Rains toivottavasti jatkaa sillä tasolla millä on ollut eli ikäluokan tammalähdöissä kärjen tuntumassa. Mutta sellainen tunne on, että sitä isoa tähteä ei vielä näissä hevosissa ole.”

”Riittävän hyvät vanhemmat hevosetkin tietysti kiinnostaa, mutta erityisesti toivoisin treeniin varsoja. On ihana nähdä, miten ne kehittyy ja menee eteenpäin”, Hannu-Pekka hehkuttaa.

”Mutta hyviä varsoja on tietysti vain rajallinen määrä, ja nehän menee melkein kaikki Niemisen Markulle. Täytyy toivoa, että ajat paranee ja syntyvien varsojen määrät kasvaa.”

Sunnuntaina Mikkelissä starttaava Die Kaiserin on Hannu-Pekalla kokeiltavana syksyyn asti. Kuva: Anu Leppänen

 

Eilisen teeren poika varsavalmentajana Hannu-Pekka Korpi ei ole. Mm. Express Duo, Boulder Classico ja Old Maid Hall ovat hevosia, joiden rakentamisessa Hannu-Pekalla oli paljon isompi rooli kuin hoitajalla yleensä.

”Myös Arctic Passionista jäi tunne, että onnistuttiin erityisen hyvin. Se ei ollut ikäluokkansa paras hevonen, mutta Kriteriumissa sen päivän kunto oli paras.”

Vaikka vastuu ja rooli Pekka Korven tallilla ovat toistaiseksi pienentyneet, joutilaaksi Hannu-Pekka Korpi ei ole jäänyt. Siitä pitää huolen 2,5 vuoden ikäinen Emmi-tytär.

”Illat menee melkein lapsen kanssa puuhatessa Olen kiertänyt raveissa ja ajanut kilpaa paljon vähemmän kuin ennen, mutta vapaa-aikaa ei näissä hommissa hirveästi jää. Golfkentällä tulee joskus käytyä, ja voisi käydä enemmänkin, jos aikaa olisi”, Hannu-Pekka paljastaa.

Hannu-Pekka Korvella oli iso rooli Arctic Passionin rakentamisessa kriteriumvoittajaksi. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Artikkelit