Viikon vieras: ”Hevosista pidetään hyvää huolta, mutta aina sitä ei ole osattu viestiä”

9.7.2019 - 21:45 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit Suomi

Martti Tala on toiminut vuodenvaihteesta lähtien Suomen Hippoksen eläinlääkärinä ja on mielissään, että pääsee oppimaan vielä uusia asioita. Kuva: Ville Toivonen

Suomen Hippoksen eläinlääkäri Martti Tala ei lämpene ajatuksille kengittä ajamisen tai piiskan käytön kieltämisestä.

Hevosen hyvinvoinnista ja sen valvonnasta puhutaan tällä hetkellä paljon. Suomen Hippoksen eläinlääkäri Martti Tala ei koe, että se johtuisi ulkopuolisesta paineesta.

”Enemmänkin kyse on siitä, että lajin pitää vaan muuttua yhteiskunnan mukana”, hän näkee.

Kuten vanha totuus kuuluu, asiat eivät ole vain sitä mitä ne ovat vaan myös sitä, miltä ne näyttävät.

”Me sisäpiirissä tiedetään, että hevosista pidetään hyvää huolta, mutta aina sitä ei ole osattu viestiä.”

 

Yhtenä toimenpiteenä julkisuuskuvan parantamiseksi aloitettiin heinäkuun alussa hevosten hyvinvointitarkastukset raveissa viidellä radalla ja Kuninkuusraveissa. Aloite tuli Suomen Hippoksen varustetyöryhmältä, johon Tala itsekin kuuluu. Ensimmäiset tarkastukset tehtiin jo viime viikonloppuna Kaustisella.

”Palaute oli kahdella tapaa hyvää. Ensinnäkin hevoset havaittiin hyväkuntoisiksi, ja toisekseen niiden valmentajat ja hoitajat näkivät hyvänä asiana, että tarkastuksia tehdään. Näin ainakin minulle asti tulleen palautteen perusteella”, Martti Tala iloitsee.

”Keskimäärin asiat ovat nähdäkseni kohtalaisen hyvin. Toisaalta tämä on pilottihanke, ja syksyn aikana saatavien kokemusten ja faktatiedon perusteella pystytään resursseja suuntaamaan niihin osa-alueisiin, joihin tarvitsee kiinnittää huomiota.”

Eniten huomautuksia aiheutti viime viikonloppuna passien puuttuminen.

”Vaikka on puhuttu ja informoitu kuinka paljon, että passin täytyy kulkea aina hevosen mukana, se tuntuu vaan helposti unohtuvan. Jatkossa pitää varmaan tarkistaa sääntöjä”, Martti Tala pohtii.

Henkilökohtaisesti häntä työllistää tällä hetkellä näytteenotto radoilla.

”Tavoitteena on kehittää ja yhtenäistää sabluunaa, jolla näytteenotto tapahtuu. Suurempia puutteita en ole siinäkään asiassa ratoja kiertäessäni havainnut.”

 

Tänä keväänä on keskusteltu paljon piiskan käytöstä. Netissä levinneet videot piiskan käytöstä Italiassa saivat monet vaatimaan piiskan kieltämistä ravilähdöistä meillä kokonaan, mutta Martti Tala ei lämpene ajatukselle.

”Se johtaa ohjilla käskemiseen, kuten Norjassa nähdään, eikä ole miellyttävän näköistä sekään. Parempana vaihtoehtona näen ruotsalaisen tyylikkään ajotavan piiskan kanssa.”

”Keskimäärin ajaminen on kyllä Suomessakin tyylikästä. Ja jos ajotaparangaistuksia annetaan, käydään tarkistamassa, näkyykö hevosessa epäasiallisen käsittelyn merkkejä”, Tala mainitsee.

Toinen kestokeskustelunaihe on kengittä ajaminen. Riku Niittynen ehdotti vastikään blogissaan kengittä ajamisesta luopumista kokonaan, mutta eläinlääkinnällisiä perusteita Martti Tala ei sille näe.

”Kengittä ajo ei tunnu olevan enää niin muodikasta kuin aiemmin, ja monet omistajat ja valmentajat ajavat muutenkin herkemmin kengät jalassa varsinkin radan pinnan ollessa karkea. Tässäkin asiassa mennään paremmin hevonen edellä.”

”Hyvä asia kuitenkin on, että asiaa tarkkaillaan ja kavioiden kuntoa valvotaan”, Tala lisää.

Lue myös Riku Niittysen blogi: Ravien tulevaisuus: eläinsuojelu, vedonlyönti ja hauskuus?

 

Martti Tala kiinnostui raveista ja hevosista jo poikasena.

Ala-Seppälän Martin ja Pärssisen Joukon kanssa ruvettiin käymään raveissa, kun oltiin toisella kymmenellä ja välillä samassa koulussakin”, Tala muistelee.

”Sekin oli varmaan omiaan lisäämään innostusta, kun viereisessä pulpetissa istui Ojanperän Jukka. Hän pääsi sittemmin ajamaan Charme Asserdalia.”

Tala opiskeli eläinlääkäriksi ja erikoistui hevosiin eikä ole myöhemmällä työurallaan juuri muita eläimiä hoitanutkaan.

”Isommista eläimistä eksoottisin on ollut vesipuhveli, joita kävin operoimassa kehitysapuprojektin puitteissa Egyptissä. Pieneläimille alkaisin olla nykyään varmaan jo vaarallinen”, Martti Tala nauraa.

 

Valmistuttuaan eläinlääkäriksi vuonna 1985 hän työskenteli ensi viisi vuotta yliopistoklinikalla. Sen jälkeen hän piti parikymmentä vuotta omaa klinikkaa Lahdessa, minkä jälkeen työskenteli klinikoilla eri puolilla Suomea ja Pohjois-Ruotsissakin, kunnes aloitti viime vuodenvaihteessa Hippoksen eläinlääkärinä.

”Päätös ei ollut helppo, mutta tässä kohtaa uraa ja elämää se oli hyvä juttu. Saa tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin ja oppia vielä joka päivä uutta”, Tala kiittää.

”Liksaa tietysti jokainen toivoisi enemmän, mutta tärkeämpää on, että kokonaisuus toimii. Osa sitä on mahdollisuus tehdä pari päivää viikossa etätöitä kotona Lahdessa. Eri juttu olisi, jos joka päivä pitäisi istua tunti mennen tullen junassa.”

Martti Tala on klassinen esimerkki siitä, miten työ ja harrastus sekoittuvat toisiinsa.

”Mutta se on oma valinta, turha valittaa.”

Se tarkoittaa myös, että kotiradan Kuninkuusravit ovat ensi kuun alussa Martille puhtaasti työtä. Syksyllä vapaalle päästessään hänellä on muita suunnitelmia.

”Sitten on suunnitteilla pojan kanssa jalkapalloreissu Englantiin. Siellä on käyty katsomassa lukemattomia liigamatseja, se on meidän juttu.”’

Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi