Viikon vieras kahden vaiheilla – ”Ei ole ihan helppoa lopettaakaan”

12.3.2019 - 9:11 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit Suomi

Minna Piirosen kaikki 13 lämminerikasvattia ovat startanneet ja voittaneet, ja yhteensä ne ovat tienanneet pitkästi yli puoli miljoonaa euroa. Kuva: Ville Toivonen

Nurmeslainen Minna Piironen on tottunut menestymään omilla kasvateillaan, mutta nyt niitä ei ole syntynyt kohta kuuteen vuoteen. Aloittaako kasvatus uudelleen vai eikö aloittaa, siinäpä kysymys.

Viime viikko oli Minna Piiroselle upea. Minto’s Don Juan ravasi ensin Kuopiossa Toto65-voiton, joka jäi aikakirjoihin Henri Bollströmin tuhannentena voittona, ja jatkoi Toto75-voitolla Joensuussa.

”Fiilikset oli sanoin kuvaamattomat, kun oli pelkkää harmitusta ja takapakkia alla”, Minna Piironen huokaa.

Minto’s Don Juanille ja Minto’s Daisy Starille oli sattunut molemmille samoihin aikoihin haaverit, joista Daisy Starin tarhassa saama hankosidevamma oli sen verran vakava, että koko ura on vaakalaudalla.

”Don Juanin kohdalla ilostuttaa pelkästään se, että pääsee kilpailemaan. Sillä ei ole mennyt yhtään kautta ilman vastoinkäymisiä, ja sen voi sanoa olevan jatkoajan jatkoajalla.”

”Jo 2-vuotiaana tunsi, että se oli erityisen lahjakas hevonen, mutta se kasvoi vielä 3-vuotiaanakin aika paljon ja oli sillä lailla myöhäinen. Ikäluokkalähdöissä ei päästy edes kokeilemaan. Ilman vastoinkäymisiä voittosumma voisi olla jotain ihan muuta kuin se nyt on”, Minna huokaa.

Omat kasvatit lähinnä sydäntä

Kokonaisuutena Minna Piirosen kasvattien menestystä voi luonnehtia uskomattomaksi. Erityisesti River’s Zirconin ja sen ensimmäisen varsan ja samalla Minnan ensimmäisen oman lämminverikasvatin Mighty Barbosan jälkeläiset ovat onnistuneet kaikki hienosti, kirkkaimpina tähtinä 218 480 euroa tienannut Minto’s Romeo ja yli sata tuhatta juossut Swing King.

Vieraita hevosia Minna ei ole juurikaan ostellut.

”Kaikkiin hevosiin tietysti kiintyy, mutta jotenkin eri lailla sitä kiintyy vielä sellaisiin, jotka on itse kasvatettu, joiden kanssa tekeminen on aloitettu ihan nollasta ja joiden kehittymisen on nähnyt”, hän perustelee.

”Ja sitten jos pärjyytä tulee, tuntee tehneensä jotain oikein orivalinnasta lähtien.”

Daisy Starilla hankosidevamma

Viime vuodet Minna Piirosen kasvatustoiminta on ollut jäissä. 6-vuotiaaksi kääntynyt Villinmiehen Tammakilvan karsintavoittaja Minto’s Daisy Star on hänen toistaiseksi viimeisin kasvattinsa.

”Sen emä Mighty Barbosa kuoli syksyllä 2014 kantavana suolikierteeseen, ja kun sen varsoista Minto’s Mindaa ei saatu lukuisita yrityksistä huolimatta kantavaksi, sen kanssa nostettiin kädet pystyyn pari vuotta sitten. Tammat sitten vaan loppui”, Piironen kertoo.

Nyt sukua olisi teoriassa hyvinkin valmis jatkamaan Minto’s Daisy Star, mutta sen suhteen Minna vielä empii.

”Se loukkasi tarhassa hankositeensä – ei pahasti, mutta sen verran kuitenkin, että eläinlääkäri suositteli kilpailutaukoa kesään asti. Jos se niin pitkälle menee, olisi melkein sama aloittaa siementäminen hyvissä ajoin keväällä”, hän pohtii.

”Mutta kipeältä jalka ei vaikuta, ja pari kertaa olen käynyt nätisti jo ajamassakin. Ennen lopullisen päätöksen tekemistä haluan kuulla vielä toisenkin eläinlääkärin mielipiteen.”

”Leivän syrjässä on pysytty”

Isossa kuvassa kyse on enemmästä kuin pelkästä yhden tamman astuttamisesta tai astuttamatta jättämisestä: jatkaako kasvatus- ja valmennustoimintaa ylipäänsä?`

”Onko se ikä vai mikä, mutta ei kiinnostus tähän hommaan enää ihan samanlaista ole kuin se oli joskus ennen. Reissutkin on välillä raskaita.”

”Mutta ei se ihan helppoa ole lopettaakaan. Vaikkei tässä rikastumaan ole päässyt, niin leivän syrjässä on pysytty. Ja jos ei tätä tekisi, niin tilalle pitäisi keksiä jotain muuta”, Minna miettii.

”Aina tekevälle töitä löytyy, siitä en ole huolissani, mutta mihinkään seitsemästä neljään hommaan ei enää haluaisi ruveta. Ei vaikka tämäkin omalla tavallaan säännöllistä on.”

Kovin äkkiä Minnan raviurheileminen ei ole pahimmassakaan tapauksessa loppumassa. Siitä pitää huolen hänen vastikään ostamansa 3-vuotias Bollinger A.F. jonka tähtäin on kesässä.

Lue myös: Itä-Suomen teräsruunan ura ohi

 

Jorma Kontio ohjasti Minto’s Daisy Starin Villinmiehen Tammakilvan karsintavoittoon, mutta finaalissa tuli harmittava laukka. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi