Viikon vieras Kaustisen hengestä: ”Enemmän nauretaan kuin murehditaan”

2.7.2019 - 11:30 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit Suomi

Jyri Ahonen valmistautuu toisiin Festivaaliraveihinsa järjestäjän ja isännän roolissa. Kuva: Anu Leppänen

Kaustisen raviradan toiminnanjohtaja Jyri Ahonen selailee ylpeänä Festivaaliravien lähtölistoja.

”Erityisesti ilahduttaa, että Pikkupelimanniin saatiin karsinnat ja sitä kautta kunnon finaali. Se luo kisalle ihan erilaisen tunnelman kuin suora finaali ja antaa uskoa tulevaisuuteen tilanteessa, jossa ikäluokat on olleet pienenemään päin”, Ahonen aloittaa.

”Kova karkelo on myös perjantain Isla-ajo. Atupem meni siinä viime vuonna Suomen ennätyksen, ja kovaa pitää mennä nytkin, jos meinaa olla ykkösenä paalulla.”

Lauantaina viikonloppu jatkuu Toto75-raveilla.

”Kaikki 75-lähdöt on tietysti hienoja, mutta erityisesti niistä ilahduttaa Festivaaliajo. Harvoin saadaan kymppitonnin lähtöön Elitloppet-viikonlopun menestyshevosia.”

Festivaaliajo sattui tosiaan sopivasti Elitloppet-finalisti Next Directionille ja Sweden Cupin kakkoselle Chief Orlandolle viimeistelystartiksi St Michel –ajoon.

”Nyt jos koskaan kannattaa tulla paikan päälle – vaikka VIP-vieraaksi. Katettuun VIP-telttaan pääsee kuka tahansa 35 euron hintaan”, Ahonen vihjaa.

 

Jyri Ahonen aloitti Kaustisen toiminnanjohtajana viime toukokuussa, pari kuukautta ennen viime vuoden Festivaaliraveja. Ravien maailma oli hänelle kimppahevosten ja raviohjastajaveli Panu Ahosen kautta hyvinkin tuttu, mutta uudessa roolissa riitti silti paljonopittavaa.

”Sillä lailla oli helppo aloittaa. että radalla oli tosi hyvä ja kokenut kilpailusihteeri Helena Balac ja muu henkilökunta, joilla on valtava rutiini isojenkin ravien järjestämisestä”, Ahonen kiittää.

”Itsellenikin tapahtumien järjestäminen on aikaisemmalta työuralta tuttua, mutta suurravien järjestämisessä tuli vastaan monta yllätystä, joihin en olisi osannut varautua. Kaikki meni hienosti, mutta nyt toisella kerralla on etukäteen paljon turvallisempi ja luottavaisempi olo.”

Ainakaan toistaiseksi hyppäys Kemoran moottoriradan toimitusjohtajan paikalta raviradan luotsiksi ei ole Jyri Ahosta kaduttanut.

”Se on tullut yllätyksenä, miten paljon resursseja tukien kanssa pelaaminen tämän päivän raviurheilussa vaatii. Mieluummin olisi keskittynyt itse urheiluun ja ravien järjestämiseen, mutta nyt tukimaailmaankin on päässyt onneksi jo sisälle”, hän huokaa.

”Pienenä ratana meidän kustannusrakenne ja tapa toimia eivät ole tukijärjestelmään istuneet, ja se aiheuttaa isoja haasteita, mutta niiden kanssa täytyy vain yrittää tulla toimeen.”

”Asiaa auttaa, että meillä henki on sekä henkilökunnan että johtokunnan kesken aidosti hyvä. Tekeminen pienellä porukalla vaatii pilkettä silmäkulmaan, ja sitä meillä on. Enemmän nauretaan kuin murehditaan”, Ahonen vakuuttaa.

Se henki välittyy Kaustisella aina myös ravivieraalle.

 

Hienosti ovat Kaustisella viihtyneet myös kuninkuusravivieraat. Mutta viimeksi niinkin kauan sitten kuin vuonna 2002!

Lahden, Seinäjoen ja Forssan ”ohitettua” jo järjestämisvuoroissa Kaustisen moni oletti radan hakevan ilman muuta Kuninkuusraveja ja saavankin sellaiset seuraavassa, ensi kevään 2020 haussa vuosille 2022-24. Siksi tuli yllätyksenä, että juhannuksen Nordic King –raveissa ilmoitettiin radan hakevan Kuninkuusraveja PowerParkiin yhdessä Lillbacka Powerco Oy:n ja Härmän Ravirata Oy:n kanssa.

”Meillä ei ole nykyisen tukipolitiikan puitteissa mahdollista tehdä Kuninkuusravien vaatimia satsauksia infraan, mutta kilpailujen järjestämiseen kapasiteettia ja halukkuutta kyllä löytyy. Siksi innostuttiin kovasti, kun PowerParkista otettiin keväällä yhteyttä ja ehdotettiin voimien yhdistämistä”, Jyri Ahonen selvittää.

”Siellä puitteet on kunnossa, ja mitä Kuninkuusraveja varten tarvitaan lisää, se rakennetaan. PowerParkin kanssa ollaan tehty paljon hyvää yhteistyötä ennenkin, ja se on meille tosi mieluisa ja luonteva kumppani.”

Tavoitteena on toki myös taloudellista tuottoa. Että osa siitä menisi yksityiselle, kovasti raviurheiluun satsanneelle taholle, sitä Jyri Ahonen ei koe ongelmana.

”Kyllähän mahdollinen tuotto jakaantuu monen eri tahon kesken silloinkin, kun järjestäjänä on yksittäinen maakuntaratakin”, hän muistuttaa.

 

Kaksospojat Kaapo ja Kasperi Ahonen ovat nuoresta iästään (7) huolimatta jo henkeen ja vereen moottoriurheilumiehiä. Kuva: Jyri Ahonen

Festivaaliravien järjestämisen lomassa ja niiden jälkeen Jyri Ahonen ehtii nauttimaan kesästäkin. Vapaa-aikaa vietetään pitkälti perheen ehdoilla.

”7-vuotiaat kaksospojat ajaa molemmat crosskart-autoilla, ja viikonloput menee tiiviiisti kisoja kiertäessä. Kesämökillä Vetelissä käytiin pari viikkoa sitten ensimmäisen kerran kahteen vuoteen”, Ahonen nauraa.

”Ponia ei ole vielä laitettu, vaikka tytär sellaista kovasti haluaisi. Hän onkin vasta 3.”

Jyri Ahosen oma moottoriharrastus on jäänyt lasten harrastusten varjoon, vaikka hän edelleen Kemoran moottoriradan osaomistaja onkin.

”Ennen tuli harrastettua rata- ja rallihommia paljonkin, mutta nyt ne on jääneet muutamaan kertaan vuodessa. Viime vuonna käytiin voittamassa joukkueella jokamiesluokan SM-pronssia Oulussa”, Ahonen mainitsee.

Festivaaliravit järjestetään Kaustisella tämän viikon perjantaina ja lauantaina 5.-6. heinäkuuta.

Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi