Viikon vieras: ”Meillä on Tammavaltikassa pitkät perinteet”

17.9.2019 - 12:14 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit

Petri Salmelan hymy ei helpolla hyydy, vaikka yhteensä 70 hevosen tallin pyörittäminen kahdessa eri paikassa on vaativaa työtä. Kuva: Anu Leppänen

Petri Salmelan ei tarvinnut miettiä aloitusstarttia pitkään hänen saatuaan talliinsa Ultimaluna Grifin.

Ultimaluna Grifin ja kahden muun Alessandro Gocciadoron hevosen tulo Petri Salmelan Tukholman yksikköön tuli hänelle puskista.

”Yhden hevosen oli sovittu menevän Björn Goopille, mutta kahden muun Ruotsiin jäävän hevosen sijoituspaikka oli auki siihen asti, kun muut hevoset toissa torstaina lähtivät Italiaan. Gocciadoron henkilökunta oli varmaan suositellut omistajille meidän tallia naapurissa, mutta minuun ei otettu yhteyttä ennen kuin torstai-iltana”, Salmela kertoo.

Talliin tulivat Rosario Ivaronen omistamat Ultimaluna Grif ja Zelante O.P. ja lisäksi kolmantena Italiasta tullut 3-vuotias aloittelija Anita Your Sm (Love You).

”Tosi mielenkiintoinen hevonen, jolla on vasta 5-6 starttia ja pari tonnia rahaa. Ainoassa startissaan, jossa se meni ravia, se oli huhtikuussa 15-ajalla toinen. Kyseessä on tosi hyvä hevonen, jos sen saa vain ravaamaan”, Salmela tietää.

Petri Salmela sai tallinaapuriltaan Alessando Gocciadorolta mieluisan ”läksiäislahjan” – kolme hevosta talveksi treeniin. Kuva: Antti Savolainen

 

Kolmikosta ensimmäisenä aloittavan Ultimaluna Grifin mahdollisuudet Forssan Tammavaltikassa täytyy arvioida vanhojen näyttöjen perusteella.

”Hienostihan se on mennyt, toivottavasti ei ole ehditty sitä pilata”, uusi valmentaja naurahtaa.

”Itse en ole sitä vielä ajanut, mutta mitä Anne (Raatikainen, hoitaja) on laittanut viestiä, tosi hyvältä se tuntuu. Ja hienolta se näytti, kun sen näin. Torstaina ehkä ajan ensi kertaa itsekin, ennen kuin se lähtee Gloria Webin kanssa kohti Suomea.”

”Lähtö on tosi kova, kaikki Suomen parhaat ja lisäksi Gloria Web, jota pidän kapasiteetiltaan tosi kovana. Mutta kova on Ultimaluna Grifkin, ja pärjäämään ilman muuta lähdetään.”

”Meillä on Tammavaltikassa pitkät perinteet ja tuore voittokin (Dionne Sisu) parin vuoden takaa puolustettavana.  Ensimmäisiä kertoja käytiin jo 80-luvulla, ja Plant The Seedillä 90-luvulla kahdestikin, mutta ihan ei onnistuttu voittamaan”, Petri muistelee.

”Olen aina puhunut, että tammoille pitää olla omia suurkilpailuja – ja pitäisi olla enemmänkin. Silloin kun niitä järjestetään, haluan olla ilman muuta mukana.”

Tomi Haapio pääsi tuulettamaan Dionne Sisun yllätysvoittoa Forssan Tammavaltikassa toissa vuonna. Kuva: Anu Leppänen

 

Petri Salmelan tallilla menee kovaa. Mikäli loppukausi sujuu yhtään odotusten mukaisesti, kaudesta tulee tallin kaikkien aikojen paras.

”Kausi käynnistyi hyvin, tammi-helmikuussa ei ole ajettu varmaan koskaan niin paljon voittoja 1,5 kuukaudessa”, Petri Salmela aloittaa.

”Sitten hevoset sairastuivat, ja koko Tukholman talli seisoi 2 kuukautta. Mutta sen jälkeen hevoset tulivat entistä ehompina takaisin ja ovat pärjänneet tosi hyvin.”

Muutaman viikon viivästyi myös Makethemarkin aloitus, mutta sen jälkeen meno on ollut hurjaa.

”Ihan uskomaton kausi, ei oikeastaan yhtään tavallista kultadivisioonaa ja aina huippuesityksiä ennen viime lauantain Bollnäsiä”, valmentaja ihastelee.

Bollnäsissä Makethemark joutui tyytymään keulasta viidenteen sijaan.

”Mitään muuta syytä ole keksitty kuin keulajuoksu. Makethemark on juossut aikuisiällään vain kahdesti keulassa ja hävinnyt molemmilla kerroilla. Takaa se on tullut viimeisen tuhannen monesti 08-09:n väliin – nyt se tuli sen keulasta 10,2, vaikka aloitus ei ollut mitenkään ylivauhtinen. Ainakin sekunti oli kateissa”, Petri Salmela ihmettelee.

”Muuten ori tuntui paremmalta kuin yhtenäkään kilpailupäivänä koko kaudella, joten ei kausi vielä tässä ollut. Kriteriumviikonlopun finaali ajetaan, jos siihen päästään mukaan, ja ainakin Ruotsin mestaruus.”

”Minusta tuntuu, että kuolemanpaikkakin käy oriille tällä hetkellä paremmin kuin keula. On meillä sellaisia hevosia ollut ennenkin, joilla ei ole keulasta voinut ajaa. Victoria Sisu oli sellainen. Tender Bride ei pärjännyt Tornion illassa edes Cas Willille, jos ajettiin keulasta, vaikka oli voittanut Breeders Crownin”, Petri Salmela veistelee.

Makethemark täytti Petri Salmelan unelman St Michel -voitosta. Mukana seremonioissa oli myös hoitaja Anne Raatikainen. Kuva: Terhi Piispa-Helisten

”3-vuotiaissa ei ole isoa ikäluokkahevosta, vaikka joku saattaa finaalipaikan saadakin. Muutaman hyvän aloitus menee 4-vuotiskaudellekin.”

”2-vuotiaista yksi juoksi sunnuntaina ja 4 juoksee torstaina, ja muutama muukin saattaa aloittaa tänä syksynä. 1-vuotiaat eivät ole vielä listalla, mutta niitä on jo 18. Tallia on renssattu vanhemmista hevosista, ja balanssi varsojen ja starttihevosten määrän välillä on hyvä”, Petri Salmela iloitsee.

”Pelkästään starttihevosilla ei näin isoa systeemiä varmaan  jaksaisi pyörittääkään.”

 

Noin 70 hevosen tallin pyörittäminen kahdessa eri yksikössä Bodenissa ja Tukholmassa on vaativaa puuhaa – varsinkin, kun koti sijaitsee edelleen Torniossa.

”Maanantai on suunnittelu- ja konttoripäivä Torniossa. Soitellaan ja suunnitellaan viikon treenit ja mietitään kilpailuohjelmia vähän pidemmällekin”, Petri Salmela aloittaa.

”Tiistaina lähden puoli kuuden maissa kohti Bodenia ja olen siellä kuuden maissa Ruotsin aikaa. Iltapäivällä Tukholmaan, siellä ravit tiistaina ja aika usein keskiviikkonakin, ja välissä treenataan hevosia. Torstaina takaisin Bodeniin, missä on tällä viikolla torstaina ravitkin, ja perjantaina kotiin Tornioon.”

”Makethemarkin kanssa on tullut käytyä raveissa aina kun se starttaa, mutta muuten pyrin pääsemään aina viikonlopuksi Tornioon. Ei tunnu oikealta, jos perjantai-iltana ei ole kotona”, Petri Salmela painottaa.

Akkujaan hän lataa kotona – kuinkas muuten kuin hevosten parissa.

”Mulla on Torniossa 2-3 hevosta, joita käyn ajamassa ja joiden karsinoita käyn putsaamassa. Pitkään tuli käytyä perjantai-iltaisin pelaamassa lentopalloa, mutta nyt sekin on jäänyt. Vaimon kanssa käydään yleensä sunnuntaisin pitkällä pyörä- tai kävelylenkillä,  mutta enempikin pitäisi fyysisiä aktiviteetteja olla.”

Forssan Tammavaltikkaan Petri Salmela ei näin ikään lähde…

”Ellen sitten innostu hyppäämään perjantaina junaan ja katsomaan Ilves-Kärpät-peliä ja jatka Tampereelta Forssaan. Nuorempi poika pelaa toista kauttaan Ilveksessä, ja pelejä tulee käytyä silloin tällöin katsomassa.”

”Mutta tuskin tulee lähdettyä, kun Nurmoksen Timokin tulee pitkästä aikaa Tornioon. Siitä on kauan kun on viimeksi ehditty istua iltaa”, Petri lisää.

Lexingtonin huutokauppa on kuulunut Petri Salmelan syystraditioihin jo 15 vuoden ajan. Siellä saattaa törmätä vaikka Martti Ala-Seppälään, tässä miehet vuosi sitten Ypäjällä. Kuva: Anu Leppänen

Katso myös: MT TalkKari tapaa Bodenin raviradalla Petri Salmelan

Katso myös: Petri Salmelan syvähaastattelu Makethemarkin St Michel -voiton jälkeen

Jaa artikkeli:

Artikkelit