Viikon vieras: ”Neljäs kerta toden sanoo”

18.6.2019 - 21:38 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit Suomi

Pekka Kaidesojan kesä on raviurheilua täynnä. Siitä pitävät huolen työt Nordic Kingin tiedotusvastaavana ja Vermon EM-ravien projektipäällikkönä sekä oma hevonen Lewis Ale. Kuva: Ville Toivonen

Nordic Kingin viestintävastaava Pekka Kaidesoja nauttii täysin siemauksin tämänvuotisesta kilpailusta, mutta hakeutuu heti sen ratkettua TotoTV:n ääreen.

Pekka Kaidesoja on ollut mukana kokoamassa Nordic Kingiä sen alusta lähtien. Lähtö on ollut aina hienotasoinen, mutta kahtena ensimmäisenä vuonna ulkomaisia vieraita ei saatu mukaan ihan niin paljon kuin olisi toivottu.

Nyt saatiin. Tänä lauantaina Suomen parhaimmiston haastavat Powerparkin radalla Elitkampenin voittaja Tangen Haap, Oslo GP –päivän Alm Svartenin lähdön voittaja Odd Herakles sekä neljä muuta kovaa kylmäveristä Norjasta ja Ruotsista.

”Nyt on todellakin tarjolla maailman parasta kylmäveriurheilua, kuten Nordic Kingin ideoija Pekka Lillbacka on alusta lähtien tavoitellut. Säännöissä on varattu kuusi paikkaa ulkomaalaisille hevosille, ja enemmänkin olisi ollut tulossa”, Pekka Kaidesoja iloitsee.

”Joku voi totta kai sanoa, että Costello tai joku muu yksittäinen hevonen puuttuu, mutta niin se on aina ja kaikessa urheilussa. Harva maa saa jalkapallon MM-kisoihinkaan absoluuttisesti parasta joukkuetta, aina on joku loukkaantunut tai toipilaana.”

”Se on harmin paikka, mutta realismia. Suomesta ovat mukana kaikki parhaat tällä hetkellä täydessä kunnossa olevat hevoset”, Kaidesoja näkee.

Jo viime vuoden Nordic King oli vauhtijuhla vailla vertaa. Neljä hevosta paineli alle 1.20:n: Costello (2), Välähdys (1), Månprinsen A.M. ja Lome Brage. Kuvat: Anu Leppänen.

Ulkomaalaiset tähtivieraat eivät lähde 50 000 euron ykköspalkinnollakaan ajettavaan kilpailuun automaattisesti, se on huomattu. Tämänvuotisen onnistumisen takana on monen vuoden työ.

”On kierretty Solvallassa ja Oslossa sekä muissakin Ruotsin ja Norjan ravitapahtumissa puhumassa kilpailun puolesta ja tapaamassa ihmisiä. Ja Lillbackan Pekka, jolla on ollut hevosia treenissä Ruotsissa ja on kaksi hevosta Norjassa tälläkin hetkellä, on pitänyt kilpailua esillä kaikessa yhteydenpidossa”, Pekka Kaidesoja selvittää.

”Voit soitella ja lähettää sähköposteja, mutta ihmisten tapaaminen ja aito kontakti on se juttu. Pystyy vaihtamaan näkemyksiä ja kuuntelemaan puolin ja toisin, mitä toisella on sanottavaa.”

Jos ovat suhteet ja verkostot kolmen vuoden aikana kehittyneet, niin ovat kilpailun puitteetkin.

”Juuri eilen katseltiin Lillbackan Pekan kanssa ensimmäisen vuoden kilpailua ja naurettiin, miltä paikat näyttivät tähän päivään verrattuna. Oli suoranainen ihme, että paikat saatiin rakennettua ensimmäiseksi vuodeksi tyhjästä ja koko kilpailuruljanssi vietyä läpi”, Kaidesoja huokaa.

”Paljon on rakennettu sen jälkeen lisää ja puitteisiin on tullut lillbackalaista lookia, mutta ei rata valmis ole vieläkään. Aina löytyy jotain uutta ja parannettavaa, mutta siitä ei puhuta. Tehdään vaan ja näytetään sitten, että tällaistakin tehtiin.”

PowerParkin ravirata tarjoaa puittteet vaikka minkälaiselle ravijuhlalle. Moni toivoisi sinne jopa Kuninkuusraveja.

Raviurheilusta Pekka Kaidesoja ei saa lomaa sittenkään, kun Nordic King on ajettu. Siitä pitää huolen työ Vermon EM-ravien projektipäällikkönä.

”Vastaan kokonaisuudesta ja siitä, että kaikelle on tekijät, mutten tee missään nimessä kaikkea itse”, Pekka kuvailee tehtäväänsä.

U.E.T. Grand Prix on Suomessa järjestetty aikaisemminkin, mutta tämän vuoden EM-projektissa on kyse paljosta muustakin.

”Pelkkä iso ravilähtö voitaisiin ajaa vaikka jo viikon päästä, siihen on valtava rutiini. Mutta nyt halutaan järjestää tapahtuma, joka on enemmän kuin pelkät ravit, ja näyttää koko Euroopalle, mitä suomalainen raviurheilu parhaimmillaan on. Siksi Hippos on vahvasti mukana”, Pekka Kaidesoja painottaa.

”On U.E.T:n (Euroopan raviliitto) kokous ja kasvatusseminaari kansainvälisine alustajineen. Perjantain ravit tehdään yrityksille ja yritysten ehdoilla – ei niin kuin yleensä, että järjestetään ravit kuten aina, ja yritykset tulee niihin, jos on tullakseen. Lauantain ravit huipentuvat Supertuntiin, jonka aikana ratkeavat 4-vuotiaiden U.E.T. Grand Prix ja 3- ja 5-vuotiaiden Euroopan mestaruudet.”

Pekka Kaidesoja otti palkinnot vastaan, kun Härmän PowerParkin rata palkittiin sen perustamisvuonna 2106 Vuoden kesäratana.

Oman pikantin mausteensa Pekka Kaidesojan ravikesään tuo oma hevonen, viime syksyn kriteriumvoittaja Lewis Ale.

”Tunnen kasvattaja Antti Lehtisalon jo RUK:n ajoilta, ja ollaan oltu sieltä lähtien ystäviä. Kun näin Hevosurheilussa hänen ilmoituksensa osuuksiksi myytävästä 1-vuotiaasta Lewis Alesta, soitin heti ja kysyin, että ei kai kaikki osuudet ole vielä myyty. Osuudet menivät päivässä, mutta ehdin onneksi mukaan”, Pekka muistelee.

Vaikka ilmoituksessa kysyttiin, haluatko harrastaa raviurheilua Euroopan huipulla, Kaidesoja ei 30 vuoden raviharrastuksen ja yhden aikaisemman kimppahevosen kokemuksella pitänyt asiaa itsestään selvänä. Näin kuitenkin tapahtui.

”Kaikki on mennyt kuin elokuvissa. Moni voi yrittää vuosia päästä mukaan klassisen ikäluokkakilpailun finalistiin eikä välttämättä onnistu, vaikka omistaisi huippuhevosiakin. Täytyy olla todella onnekas, että saa jo toisesta hevosesta kriteriumvoittajan”, Pekka muistuttaa.

Odotukset ovat korkealla 4-vuotiskaudestakin, joka starttaa lauantaina Ruotsin Rättvikissä – heti Nordic Kingin ratkeamisen jälkeen.

”Nordic Kingin seremoniat saattaa olla Härmässä menossa, kun lähtö Rättvikissä starttaa”, Pekka laskee.

Kun hän kuuli kauden alkavan samana päivänä kuin Nordic King ajetaan, Pekka tilasi lentoliput Tukholmaan ja kävi viime viikolla katsomassa toisen osaomistajan kanssa Lewis Alen ratahiitin Solvallassa. Ja piti näkemästään.

”Jos iso, yli 170-senttinen hevonen oli vielä viime vuonna vähän honkkeli, se on saanut talven aikana lisää lihaksia ja mittasuhteet on tasapainottuneet. Hienolta hevonen näytti”, Kaidesoja kehaisee.

”Ei se vielä lauantaina parhaimmillaan ole. Derbyn karsintoihin on lauantaista kaksi kuukautta, ja Derby on suuri tähtäin. Mutta totta kai U.E.T. Grand Prix’kin ajetaan, jos kaikki on sen aikaan kunnossa.”

Pekka Kaidesojan ei ole tarvinnut katua lähtemistä kasvattaja Antti Lehtisalon kanssa Lewis Alen kimppaan.
Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi