Viikon vieras on nainen ravikuningattaren takaa – kesä moninkertaistaa hevosmäärän

7.8.2019 - 7:27 | Kaijaleena Runsten Artikkelit

Vieskerin Virva ja Sanna Päivike taitavat jo pohtia ensi kesän ohjelmaa. Takana on varsalaitumen hoidettavia. Kuva: Rami Marjamäki

Sanna Päivike on kolunnut Vieskerin Virvan kanssa ojanpohjiakin. Lahdessa vaivat palkittiin, ja jaksava tamma vei ravikuningattaren pystin Kankaanpäähän.

”Ainahan suomenhevosihminen pyrkii kuningatar- tai kuninkuuskisaan ja sen voittoon. Nyt se on saatu, niin onhan se ihan mahtavaa”, Sanna Päivike kuvasi tuoreeltaan Jokimaalla Vieskerin Virvan voittoa.

Kun kotiin oli päästy, niin onnittelurumbaa piisasi. Päivike nauroi, että varmaan on kohta kännykkä liimautunut kiinni käteen – ”Mutta nautitaan nyt, kun voidaan.”

Virva yöpyi kotitallissa myös kunkkarien välisen yön, mikä oli voiton kannalta tärkeää. Laitumelle se pääsi heti maanantaina aamusta ja saa siellä nautiskellakin tämän viikon.

”Ruoka on maistunut hyvin. Hyvin rennolta ja rauhalliselta vaikuttaa”, valmentaja kuvasi maanantaina illalla.

Jatkoa ei ole kovasti ajateltu. Viikonloppu oli raskas, joten mahdollisia startteja tälle vuodelle pohditaan vasta pienen huilin jälkeen.

”Se saa vain vetää henkeä ja kerätä massaa takaisin. Vaikka se nyt söi ja joi koko viikonlopun hyvin, kyllä siitä näkee, että rankka kisa on.”

Onnittelijat ovat jo kysyneet, nähdäänkö Virva esittäytymässä Niinisalon paikallisravien Marinka-ajon yhteydessä elokuun viimeisenä sunnuntaina. ”Tämä on mahdollista, jos järjestäjä niin toivoo.”

Virva saa huilata laitumella ainakin viikon. Kuva on maanantailta.

Vieskerin Virva on isänsä tavoin omapäiseksi hevoseksi tiedetty. Tamma tuli Sanna Päivikkeelle kolmivuotiskeväällä.

”Hirmu kiltti se on. Mahtava luonne, mutta voimakastahtoinen”, valmentaja kuvaillee.

Jokimaalla hän kertoi tamman testaavan taluttajan hoksottimia ainakin kerran viikossa, kun lähdetään laitumelle tai sieltä pois.

”Sillä on hyvin vahva tahto – se ei vain ehdota, vaan menee myös.”

Myös ajettavana 9-vuotias tamma on ”virkeä, ei missään nimessä rauhallinen”. Ongelmatilanteita ei ole – enää.

”Joskus nuorena, jos se oli näkevinään jotain vaarallista, silloin koetin vain pysyä kyydissä.”

Ojanpohjiakin on siis aikanaan kolisteltu, kuitenkin aina ilman haavereita.

Tamma on kilpaillut tasaisesti 4-vuotiaasta asti. 5-vuotiskauden lopulla plakkarissa oli ensimmäinen kymppitonni. 2017 Vermon kuningatarkisassa kokonaissijoitus oli 7-vuotiaalle ensikertalaiselle hyvä 5.

Viime vuonna Rovaniemellä odotukset olivat korkealla, mutta helle ja pitkä matka pois kotitallista hyydyttivät herkän tamman ruokahalut. Kokonaissijoitus oli 7.

Mailin jälkeen Sanna Päivike myöntää ajatelleensa, että pitäisikö vain luovuttaa, kun sekä hän että ohjastaja Mika Forss totesivat Virvan suorittaneen huonosti.

”Niin oli ristiriitaiset tunteet. Vaikka maili ei ole koskaan ollut sen juttu. Niin aina miettii hevosen parasta. Jos hevosella olisi jotain huonosti, siinä puntaroi, että se ei vain menisi toisesta startista huonommaksi.”

Valmiiksi oli kuitenkin mietitty pari valttikorttia, kun lauantaina illalla oli katseltu päivän kisaa useaan kertaan. Niinpä päätettiin, ettei sovi jättää kesken vaan ajetaan loppuun asti.

”Pienet varustemuutokset toivat virkeystilan uudestaan. Virvalla on aina ollut vedettävät pallot ja huput, nyt huput jätettiin pois ja vedettävät kokolaput laitettiin puolikkaiden tilalle. Lisäksi jätettiin kengät ja kaikki suojat pois.”

Tamma syttyi. Se suorastaan lensi takakaarteesta loppuun tavalla, joka jää kuninkuusraviyleisön verkkokalvoille varmasti yhtä voimakkaana kuin oriiden hurjavauhtinen viimeinen kierroskin. Vieskerin Virva oli ennen kolmeatonnia 3,2 sekuntia perässä johtavaa Virin Camillaa. Välissä oli peräti kuusi tammaa.

”Sinne voittajarinkiin mennessä oli olotila, että ei sitä väliä vaan voitu saada kurottua.”

”Oli ihan mahdoton, kuinka se voitti koko kisan.”

Sanna Päivike on 1500-luvulta asti jatkuneen suvun 16. viljelijä. Hevostalous on tilan päätuotantosuunta.

”Isällä oli lehmiä, mutta loppuaikana hänkin piti vain hevosia. Vuonna 2002 tehtiin sukupolvenvaihdos ja siitä asti olen pitänyt tilaa, hevoskasvatusta, valmennusta ja varsalaidunhommaa.”

Kunkkariyleisö sai kuulla Päivikkeen kiitokset ”Vaarille”, joka on kotimiehenä pitänyt huolta ”tontilla olevista 50 hevosesta”.

”Kun meillä on varsalaitumia, niillä on 40 varsaa. Tulevat kesäkuun alkupäivinä ja ovat elokuun loppuun”, Sanna Päivike selventää isoa lukemaa.

Varsoja on yhtä kesää lukuun ottamatta ollut tilalla vieraina vuodesta 1990.

Valmennuksessa on vajaa kymmenen ravuria, joista pari vierasta. ”Omilla kasvateilla on koetettu harrastaa.”

Hevosmäärää säätelee lapsiperheen arki. 2- ja 4-vuotiaat tyttäret tarvitsevat osansa.

”On tuntunut, että omia hevosia on liikaa, onhan se sellaista sumplimista”, äiti tunnustaa.

Entä jos nyt Virvan menestys poikii kyselyitä?

”Sillä ajatuksella on omia tässä nyt koettanut vähentää. Jos joku haluaisi tuoda treeniin, niin olisi siihen mahdollisuus.”

Olosuhteet ovat kohdallaan valmentamiseen. Tilan mailla on  parin kilometrin ajolenkki, jossa on myös sopivasti mäkeä. Kankaanpään ravirata Niinisalossa on vajaan 10 kilometrin päässä.

”Siellä voi käydä hiitillä ja nuorilla ajamassa porukassa. On myös uittomahdollisuus. Rata on hienossa kunnossa vuoden ympäri, vaikka sataisikin”, Päivike kiittää.

Vaikka Sanna Päivike on se, joka päättää Virvan uran kulun, on omistajaperhe kuitenkin täysillä hommassa mukana. Talli Vanhahongon ”tallipäällikkö” Pasi Vanhahonko kiittelee Päivikkeen hyviä valmennusolosuhteita ja tämän osaamista sekä Mika Forssin sitoutumista tamman uraan.

”Seinäjoki on oikein suomenhevosseutua. Siellä nähdään, jos tamma pysyy terveenä”, Pasi Vanhahonko vastaa kysymykseen, joko on ajatuksia jatkosta.

Vanhahongon haastattelu ilmestyi keskiviikkona MT:ssä. (Juttu on luettavissa kirjautumalla kahden viikon ilmaiselle koejaksolle.)

Katso myös viikonloppuna Jokimaalta kuvattu MT Ravit, josta näkyy muun muassa Vieskerin Virvan hieno lopetus.

Vieskerin Virvaa ja sen taustajoukkoja juhlitaan kakkukahvein Porin raveissa lauantaina 24. elokuuta.

Jaa artikkeli:

Artikkelit