Viikon vieras: puheenjohtaja Juha Rehulalla selkeä näkemys tulevaisuudesta

23.10.2019 - 12:53 | Riku Niittynen Artikkelit Suomi

Viikon vieras Juha Rehula on nyt "melkein täysipäivänen Hippoksen mies". Kuvat: Ville Toivonen

Tämän viikon vieraana Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula kertoo suoraan, mistäpäin hevosjärjestössä ja raveissa, sekä toisaalta miehen elämässä, tuulee.

Entistä ministeriä kohtasi yllättävä isku viime eduskuntavaaleissa. Hollolalainen on putosi täpärästi Arkadianmäeltä ja on nyt ”täyspäiväinen harrastelija”. Tämä saattaa olla alan onni, sillä Rehula vaikuttaa erittäin motivoituneelta luotsaamaan hevosalaa ja raveja tulevaisuuteen. Onni sikäli, että kyseessä on ihminen, jolla on kontakteja yhteiskunnan ja Euroopan huipulla, sekä nyt siis myös aikaa.

”Hevosmiesten tietotoimisto välittää kyllä nopeasti, jos ei tässä hommassa ole tukea takana”, Rehula naurahtaa.

”Toistaiseksi tuntuu, että olemme tekemässä tätä yhdessä, mutta kaikki voi tietenkin muuttua nopeasti. Raviurheilussa joskus tuntuu, että juuri muutoksia ei aistita tai ne sivuutetaan. ’Näin on aina tehty’ on liian usein kuultu puheenparsi. Maailma muuttuu meidän ympärillämme, ja on selvää, että meidänkin on muututtava. Voimme tehdä sen oman suunnitelman mukaisesti omalla tyylillämme tai sitten se voi tulla hallitsemattomanakin. Voimme onneksi itse vaikuttaa. Liikaa minun makuuni puhutaan säännöistä ja niiden muuttamisesta. Me kaikki harrastajat ja ammattilaiset olemme raviurheilu. Kyse on ihmisten välisestä toiminnasta, ja meidän täytyy vain yhdessä tehdä tätä muutosta, eikä siinä ensimäiseksi sääntömuutoksia tarvita, vaan asennemuutoksia.”

Me jokainen annamme kasvot tälle toiminnallamme ja asenteillamme. Koitetaan tehdä tästä hyvä.

”Kyllähän siinä eduskuntavaalituloksessa oli minulle aika lailla nielemistä, mutta olen kokenut toisaalta onnena, että tuli tämä Hippoksen luottamustoimi. Minulla oli selkeä ennakkokuva siitä. En lähtenyt Hippokseen soitellen sotaan. Kaksi asiaa urani aikana ovat olleet niin isoja, että on pitänyt kysyä vaimo-Johannalta. Vuonna 2012 oli tapetilla Keskustan puheenjohtajuus. Siinä päädyttiin vaimon kanssa ratkaisuun, että pyrin varapuheenjohtajaksi. Hippoksen puheenjohtajuuteen tuli vihreää valoa yllättävän helposti: ’ethän sinä muutenkaan ole koskaan kotona’.”

”Koitetaan tehdä tästä hyvä.”

Rehula on tullut ravien pariin monivaiheisesti. Vuoden 1977 Suur-Hollolasta Lahden vanhalta montulta löytyy ensimmäinen muistikuva.

”Papan kanssa tultiin raveihin. Leo Räisänen ja Dim Song veivät muistaakseni 50000 markan suuruiset ykkösrahat, kauhea summa silloin.”

Seuraava tuleminen tapahtui vuonna 1992 Suur-Hollolan Best Ladyyn, joka ajettiin silloin syksyllä.

”Paras ystäväni Ilkka Talasranta sanoi, ettei mennä raveihin enää ’sitten joskus’, vaan nyt mennään. Ja se oli menoa. Tosi aktiivinen harrastus siitä tuli, kovimpina vuosina tosi montakymmentä ravipäivää paikanpäällä. Kimppapelaamista 20 vuotta joka keskiviikko ja joka lauantai Ilkan kanssa. Kimpassa tehden tuli ensin liian kalliita lappuja, kun ei aina oltu samaa mieltä, ja päädyttiin tekemään vuoroviikoin. Välillä Ilkka soitti, että ootko nyt katsonut oikean päivän listoja, ja ainakin kerran kritiikki oli aiheellista. Olin tehnyt pelin väärän päivän lähtölistoilla.”

Rehulan koulukaveri sanaseppo, käsikirjoitaja ja sanoittaja, Talasranta menehtyi yllättäen elokuussa 2013.

”Se oli kova paikka. Hevosissa olen ollut mukana yhdessä ja erikseen Ilkan kanssa varmaan melkein 30:ssa. Juuri nyt ei ole yhtään, mutta mahtavia hetkiä on koettu: Sanda Spiritin voitto Käpylä Grand Prixissä, Axel Laukon Derbyn nelonen ja mikä tahansa voitto.

Ei sitä voi ymmärtää kukaan, joka ei ole sitä kokenut, niitä ihmeen isoja tunteita.

Minne Hippos on tällä hetkellä menossa, puheenjohtajan näkemyksen mukaan?

”Minulla on kolme teemaa ylitse muiden. Tosi tärkeänä tässä on rahoituksen notifiointi. Miten maksaa palkintoja ja miten ylläpitää ravirataverkkoa? Harrastuksen täytyy jatkua, ja sen täytyy jatkua koko maassa. Tätä työstetään parhaillaan uuteen uskoon, ja vuoden 2022 alusta pitäisi olla uusi malli käytössä.”

”Toinen on Hippoksen uskottavuuden ylläpitäminen. Hippoksella on sellaisia rooleja, joka muissa maissa saattavat olla viranomaisten hoidettavana. Hevosten hyvinvoinnin valvonta ja dopingvalvonta esimerkiksi. Sellaista ei voi eikä saa hoitaa, jollei luottamus kaikilta puolilta ole vahva. Henkilökunnan ja lajiväen on siksi oltava täsmälleen samalla sivulla, jotta toisaalta suuri yleisö, toisaalta valtio, voi luottaa toiminnan vankkaan tasoon.”

Kolmantena ja tärkeimpänä teemana on hevosen hyvinvointi. Se on paljon rahaakin tärkeämpää.

”Se on kaiken lähtökohta, ja pitää meidät yleisessä mielipiteessäkin oikealla puolella. Jos tämän onnistumme viestimään, emme tarvitse kalliimpia viestintästrategioita. Mutta tässä on hyvä esimerkki asiasta, joka lähtee jokaisesta yksittäisestä toimijasta itsestään. Tämän täytyy näkyä kaikessa kehittämisessä, ja kaikkien nuolien täytyy osoittaa samaan suuntaan.”

”Hevosen hyvinvointi on tärkein teema.” Kuva: Anu Leppänen

Puheenjohtaja näkee kuninkuusravit hyvänä esimerkkinä siitä, miten kun maailma muuttuu, lajinkin on pysyttävä muutoksessa mukana.

”Tiedän, että vertailua Jukolan viestiin kammoksutaan, mutta se on saman kokoluokan tapahtuma, jossa on samanlaisia piirteitä. Jukolassa on tapahtunut viime aikoina mm. että satoi koko ajan ja toiseen tapahtumaan tuli trombi homman keskipisteeseen. Sadetapauksessa parkkeeraussuunnitelmat menivät totaalisen uusiksi, kun pellot eivät kantaneet – ei tuloja sieltä, yhdessä tapauksessa kaikki ruokamyynti jäi tekemättä. Tästä eteenpäin Jukolat järjestetäänkin valmiilla alustoilla, joissa pysäköinti toimii, esimerkiksi raviradoilla tai lentokentillä. Ensi vuonna se järjestetään Rovaniemen raviradalla.”

”Nyt valitaan kohta taas uusia kuninkuusravipaikkakuntia, ja vaatimustaso on korkea meilläkin. Suuri yleisö vaatii ennen kaikkea ruokaa sujuvasti, liikenteen toimivuutta ja vessoja. Mutta yksityiskohtia on miljoona, organisaatio on olemassa vain yhtä viikonloppua varten ja toisaalta epäonnistua ei saa. Jos sama rata saisi järjestää monta vuotta peräkkäin, seuraavista kisoista tulisi paremmat. Mutta ei voi vedota siihen, että kyllä me 20 vuotta sitten onnistuttiin. Maailma on muuttunut paljon siinä 20 vuodessa. Onneksi järjestävät organisaatiot ovat jo omaehtoisestikin tiivistäneet yhteistyötään, ja tässä on varmasti edelleen rakentamista.”

”Olen ollut esimerkiksi urheilun järjestötoiminnassa aikaisemminkin aktiivisesti mukana, ja siitä kokemuksesta on varmasti hyötyä. Voin esimerkiksi joissain asioissa sanoa, että ei lähdetä nyt sinne suuntaan, olen käynyt siellä jo.”

”Toisaalta olen myös sanonut jo osalle väkeä, että ensin yritän tarkkailla ja opiskella. Kohta on varmasti aktiivisemmankin roolin aika, mutta puheenjohtajan virka on sellainen läsnäolijan ja kuuntelijan homma minusta. Olen koittanut olla raveissa, ja kohta varmaan moititaan, että joka paikkaan se tunkee näkösälle. Mutta ennen kaikkea pitää luottaa ihmisiin ja organisaatioon. En minä voi alkaa säätää käytännön asioissa, vaan homman pitää mennä kunkin töiden mukaisesti. Minä luotan ihmisiin, jotka niitä hoitavat.”

”Tätä luottamusta siihen, että asioita osataan hoitaa, kuuluttaisinkin nyt kentältäkin. Tässä hevoshommassa on ehkä ollut sitä ongelmaa, että on teilattu päätöksiä jo ennen kuin ne on jalkautettu. On alettu vaatia kompensaatiota siitä ja tästä ennen kuin peli on edes käynnistynyt ja toisaalta vanhojen sopimusten mukaan. Kohta ei ole enää yhtään hengissä, joka ’ne’ sopimukset oikeasti muistaisi. Nyt toivoisin, että kun uusia linjauksia esimerkiksi tulevaisuustyössä tulee, luotettaisiin tähän yhteiseen näkemyksen ja oikeaan toimintaan.”

Jaksettaisiin katsoa vähän pitemmälle ja luottaa, että hyvä siitä tulee.

Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi