Viikon vieras: ”Se on nyt mietinnän paikka”

3.9.2019 - 17:26 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit Suomi

"Se on kilpahevoseksi ostettu, niin lasketaan nyt kilpaa", Hannu Korpi toteaa Guilty Pleasuresta, joka starttaa keskiviikkona Vermossa ja lauantaina Jokimaalla. Kuva: Miika Lähdeniemi

Ollako paloesimies, ravivalmentaja vai molempia? Siinäpä vasta kysymys!

Hannu Korpi ei ole ohjastajana mikään eilisen teeren poika – onhan hän amatööristatuksestaan huolimatta ehtinyt voittamaan muun muassa Kriteriumin, K.G. Bertmarkin Muistoajon ja amatööriohjastajien Pohjoismaiden mestaruuden. Silti viime keskiviikon Vermon kolme peräkkäistä Toto64-voittoa olivat miehelle jotain erikoista.

”Kolme voittoa samana päivänä olin ajanut aikaisemminkin, mutta vain Maarianhaminassa. Nyt hevoset oli sellaiset, että etukäteen siitä saattoi haaveilla, mutta silti olo oli kolmannen kerran voittajaesittelyyn palatessa puolityhjä”, Hannu Korpi kuvailee.

”Kaikki kolme vielä omia valmennettavia. Kyllähän se antoi uskoa tekemiseen.”

Niinpä mies lähti itsevarmuutta uhkuen Ulk Delle Selvellä tämänvuotiseen K.G. Bertmarkin Muistoajoon Malmöön, mutta siellä voitonhaaveet eivät toteutuneet. Keulaan ei ollut asiaa, kun sisäpuolelta lähti niin ikään lujaa kolmen hevosen tasainen viuhka, ja toisesta parista ulkoa pitkä kiri kantoi vain neljänneksi.

”Jäätiin kaarteeseen ulos, eikä kaarrejuoksu ole Ulk Delle Selven vahvimpia puolia, ja sitten tuli vielä häiriötä, kun edessä laukkasi hevonen”, Hannu Korpi kertaa juoksun alkuvaiheita.

”Mutta ei hevonenkaan ollut ehkä ihan parhaimmillaan, päivä kuljetusautossa antaa paikallisille tasoitusta. Mutta sitkeästi se silti kiersi, ja omistajakin oli tyytyväinen.”

Grainfield Aiden oli ensimmäinen Hannu Korven voittajista viime keskiviikkona Vermossa. Arkistokuva

 

Siviilissä Hannu Korpi on tehnyt kohta 30-vuotisen uran Tampereen pelastuslaitoksella: ensin ambulanssinkuljettajana ja palomiehenä, ja viimeiset toistakymmentä vuotta esimiestehtävissä. Reilut kymmenen vuotta miehellä on ollut myös oma hevostila Pirkkalassa.

”Se oli sellainen Ryysyranta, kun sen ostin, mutta pikkuhiljaa olen rakennellut sitä mieleisekseni. Nyt se on jo sellainen paratiisi, ettei radalla tarvitse käydä kuin joskus varsoilla. Viihtyy hevoset ja ihmiset”, Korpi hehkuttaa.

Mieli teki silti vieraille maille, kun Hannu suuntasi hevosineen turneelle Ruotsiin. 6,5 viikon keikka oli huippumenestys ja tuotti pienellä kalustolla noin 50 000 euroa!

”Neljä hevosta oli mukana koko ajan, Leon vähän aikaa ja Gashaw Boko yhden startin verran. Se oli tosi hyvä tili”, Hannu Korpi myhäilee.

Niinpä ensi talvena on suunnitteilla mittavampi turnee.

”Upplands-Väsbystä on alustavasti varattuna joulukuun alusta kolmeksi kuukaudeksi talli 12 karsinalla ja 3 ulkokarsinalla. Puolet karsinoista on omille hevosille, mutta puolet olisi tarjolla vieraille. Kannattaa soitella, jos on intoa kokeilla”, Korpi vinkkaa.

Ajankohta on mietitty Ruotsin kengityspakon ajaksi.

”Ruotsalaiset ovat tottuneet ajamaan ilman kenkiä, ja meille kengillä juoksemisesta on suhteellisesti etua. Muutenkin samanrahaisilla suomalaishevosilla on enemmän rutiinia kuin ruotsalaisilla, ja keskitalvella taso on Ruotsissa alimmillaan.”

”Ja nythän meillä on Forssin Mikakin talvella käytettävissä kuskina”, Korpi lisää viime päivien uutisointiin viitaten.

Hannu Korpi ajaa mielellään kilpaa, mutta aikoo käyttää myös Mika Forssin ja muiden ammattikúskien palveluksia Ruotsissa. Arkistokuva: Anu Leppänen

 

Mahdollisuus yhdistää paloesimiehen työ ja ravivalmentaminen tässä mittakaavassa – valmennuslistalla 10 hevosta – perustuu työn rytmittymiseen ja työnantajan sekä työkaverien myötämielisyyteen.

”Vuorokausi töitä, yksi nukkumispäivä ja kaksi vuorokautta vapaata sopii rytminä hyvin sivutoimiseen hevosten valmentamiseen, ja tähän asti on pystytty vaihtamaan vuoroja tarpeen mukaan”, Korpi perustelee.

Viimeaikaiset menestykset ovat pistäneet miehen miettimään, millaista olisi pystyä keskittymään täysillä raviurheiluun.

”Tykkään työstäni, ja tuohan se perusvarmuutta elämään, kun on virka ja kuukausipalkka.  Mutta ei tämä mun systeemi laiskan miehen hommaa ole”, Hannu Korpi huokaa.

Ravivalmentajan ammatti ja mahdollinen asemapaikka Ruotsissa alkoivat kiinnostaa entistä enemmän. Hän pääsi vierailemaan viime viikonloppuna Sofia Aronssonin tallilla Bjertorpin valmennuskeskuksessa, missä Ville Karhulahtikin nykyään vaikuttaa.

”Treenipaikat oli viimeisen päälle, ja ne pidetään hienolla hiekalla läpi talven. Se on nyt mietinnän paikka”, Hannu myöntää.

Sanavalmis Hannu Korpi pärjää nykyään hyvin ruotsinkielisissäkin voittajahaastatteluissa. Arkistokuva: Ville Toivonen

 

Pikku hiljaa Hannu Korpi lataa joka tapauksessa kalustonsa akkuja jo sovittua kolmen kuukauden Ruotsin turneeta varten. Osa hevosista on jo tauolla ja osa on jäänyt tai jäämässä sellaiselle.

”Tarkoitus on, että kun Ruotsiin mennään, hevoset on virkeitä ja jaksaa juosta tiheään kilpaa niin kuin viime keväänä. Mutta ensin ajetaan torstaina kaksi voittoa Kouvolassa ja sunnuntaina jatketaan Porissa ja tiistaina Teivossa. Sitten katsotaan jatkoa sen mukaan, miltä hevoset tuntuu”, Korpi maalailee lähitulevaisuuden ohjelmaa.

Välillä mies ehtii rentoutumaankin, sillä lauantaina hänen tilallaan Pirkkalassa vietetään kuudennen kerran jo perinteeksi muodostuneita kesäjuhlia – tällä kertaa A. Aallon Rytmiorkesterin tahtiin.

”Elämä on kivempaa kaverien kanssa kuin yksin, ja jostain tuli idea järjestää tällaiset juhlat. Hevosihmisiä, työkavereita ja normaalejakin ihmisiä”, Hannu kuvailee kutsuvieraslistaa.

Viime vuonna osallistujia oli peräti 170, kun isäntä vietti samalla 50-vuotisjuhliaan.

”Paras syntymäpäivälahja oli, kun Korven Pekkakin kävi onnittelemassa”, Hannu Korpi kiittää.

Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi