Viikon vieras sidottuna sohvaan – silti elämä hymyilee

25.6.2019 - 21:14 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit

Vakavasta loukkaantumisesta huoimatta Veijo Heiskanen on elämäänsä tyytyväinen. "En voisi olla onnellisempi", hän vakuuttaa. Kuva: Anu Leppänen

Veijo Heiskasen piti ajaa Benjamin Evo ensi viikonloppuna Suur-Hollola-voittoon, mutta sitten kohtalo puuttui peliin.

”Kaunis päivä, hevoset treenattu ja menneet hyvin, enää yksi ajamatta ja vielä sellainen, jonka kanssa ei ole koskaan ollut mitään ongelmia… Koskaan ei tiedä, missä se vaara piilee”, Veijo Heiskanen aloittaa.

Hän ehti ajaa hevosella tallista 20-30 metriä, kun se alkoi pukitella.

”Heti tunsi, että nyt homma ei ole yhtään hallinnassa ja nyt voi sattua mitä tahansa. Hevonen yritti tiputtaa minut kärryiltä samaan tapaan kuin ratsu yrittää heittää joskus ratsastajan satulasta.”

Siinä se onnistuikin. Pahaksi onnekseen Veijo tippui maahan lonkka edellä, ja lonkka murtui. Mutta vieläkin pahemmin olisi voinut käydä.

”Jäin maahan makaamaan, ja hevonen alkoi pakittaa suoraan päin. Onneksi onnistuin raahautumaan pois alta eikä hevonenkaan lähtenyt karkuun vaan jäi haastamaan riitaa oriiden kanssa. Sitten naapuritallin tytöt kuulivat huutoni ja tulivat apuun.”

Veijolla on selkeä teoria, mistä hevosen hurjistuminen johtui.

”Laitoin sille kokolaput, joita sillä ei ollut ollut kuin varsana. Ei se silloin niistä huonoa tykännyt, mutta nyt se jostain syystä sekosi niistä. Enää kokolappuja ei ole laitettu, ja hevonen on toiminut ihan normaalisti.”

 

Vakava loukkaantuminen pisti Veijo Heiskasen kesäsuunnitelmat uusiksi. Viimemaanantaista leikkausta seuraavat 6 viikkoa hän on käytännössä petipotilaana, vaikka pääsikin nopeasti kotihoitoon.

”Makaan nytkin sohvalla enkä voi liikkua kuin rullatuolin avulla. Jaloille ei saa varata painoa juuri yhtään, ja tarvitsen apua melkein kaikessa. Arki on kivuliasta ja hankalaa”, Heiskanen kuvailee.

Helppoa ei ole henkisestikään. Odottavan aika on pitkä, myös paranemista odottavan.

”Sehän tässä onkin, aika ei meinaa kulua millään. Ei voi kuin tv:tä katsella, lehtiä lukea ja välillä tallille soitella. Onneksi on sekä Ruotsissa että Suomessa hyviä raveja, joita katsella. Hevoset tulee ilmoitettua varmasti oikein, kun sarjalehden osaa jo ulkoa”, Veijo nauraa.

”Ja lääkärin antamaa treeniohjelmaa tulee tietysti tehtyä. Parantua tästä pitäisi täysin, kunhan ei itse tyri. Mutta miten kauan se kestää, sitä ei kukaan osaa tarkkaan sanoa. Viiden viikon päästä on kontrolli, jonka jälkeen tiedetään enemmän.”

 

Ensi viikonloppuna Veijo Heiskasen piti ajaa Suur-Hollola-ajossa Benjamin Evoa. Ori oli alkuerissä siihen nähden käsittämättömän hyvä, että kilpaili ensi kertaa sitten vuoden 2017 derbyvoittonsa.

”Olin tosi tyytyväinen hevoseen, ja startin jälkeenkin on treeneistä pelkkää hyvää kerrottavaa. En vaihtaisi hevosta kenenkään kanssa”, Veijo pamauttaa.

Välierissä hevosta ajaa Mika Forss. Se sai lähtörata-arvonnassa ykkösradan.

”Se ei ole toivepaikka, mutta parempi se on kuin seiska tai kasi tai takarivin paikat”, Veijo Heiskanen arvioi.

”Keuloja Benjamin Evo ei varmaan pysty pitämään, eikä se ole tarpeenkaan. Lähtö ei ole kiihdytyksen jälkeen ohi .”

Lisätehoja Veijo Heiskanen saattaa hakea jenkkikärryistä.

”Niistä ori on mennyt hyvin, mutta ne ovat aika kapeat tällaiselle pullukkahevoselle juosta. Toivotaan, että reissussa putoaa muutama kymmenen kiloa pois ja ori mahtuu niihin.”

”Jos finaaliin päästään, niin kahden peräkkäisen startin juokseminen kengittä ei ole ongelma. Kaviot on hyvässä kunnossa, onhan niitä kohta kaksi vuotta kasvateltukin”, Veijo nauraa.

Kilpailusysteemi häntä ei sen sijaan naurata.

”Hevosten kannalta ei voi olla idioottimaisempaa systeemiä”, Heiskanen jyrähtää.

”Kenellekään se ei ole etu, se on varmaa, ja vähiten Benjamin Evolle. Sillä on ollut jalkojen kanssa vaikka minkälaista ongelmaa, ja vuorokausi on silloin pahin mahdollinen starttiväli.”

”Mutta toki sen jo ilmoittaessa tiesi”, Veijo lisää.

Benjamin Evoa juhlittiin Suuren Suomalaisen Derbyn voittajana kaksi vuotta sitten. Kuva: Anu Leppänen

 

Veijo Heiskasen talliin kuuluu periaatteessa hyvää, mutta…

”Hevosia saisi meidän porukalla treenattua enemmänkin. Vuosi sitten niitä oli 50, mutta nyt on 20 lähtenyt ilman että on tullut uusia tilalle. Välillä tulee vaan tällaisia aikoja, vaikka menestyskin on ollut hyvää.”

”Muutaman olen ostanut itsekin, ja ihan hyvin onnistunutkin. Viimeksi ostin Tanskasta Corleonen – ihan tavallinen hevonen, mutta mennyt hyviä aikoja ja pärjännytkin ja tulee amatööriltä. Jotain pitää koittaa”, Veijo painottaa.

”Hevosille kuuluu hyvää. Kaikki on siinä kunnossa, että pystyy voittamaan, kun ilmoittautumiset ja juoksut vaan onnistuu.”

Suomalaisomistajienkin hevosia tallista löytyy. Niistä Viking Olympic juoksee torstaina tänä torstaina Åbyssä Nordic Monté Trophyn finaalissa 300 000 kruunun ykköspalkinnolla.

”Jos se samanlainen on kuin Vermon karsinnassa, niin odotan hyvää sijoitusta. Välissä oli kaviossa pientä sanomista ja Kouvolan Kymi GP -päivän startti jäi ajamatta, mutta nyt kaikki on taas kunnossa.”

”Samana päivänä juoksee myös Quickstep Sox. Sen taulu pääsi huonoon kuntoon, kun ilmoittelin huonosti ja oli huonoa tuuriakin, mutta hevonen on riviään parempi”, Heiskanen vakuuttaa.

Ensi tiistaina Axevallassa starttaa 4-vuotias Suomessa syntynyt Canarsie.

”Sillä tähdätään Villinmiehen Tammakilpaan, ja se voi hyvinkin olla sen finalisteja.”

Joyride Cane voitti viimeksi monté-lähdön. Sen jälkeen sitä pikkuisen huollettiin, kun keväällä tuli rankkoja startteja, mutta nyt se on jo normaalitreenissä ja jatkaa puolentoista viikon päästä Sprintterimestaruus-torstaina Halmstadissa. Sitten jatketaan taas montéssa”, Heiskanen suunnittelee.

Zizou on mennyt hienosti ja voitti viimeksi Norjan V75-lähdön Oslo GP -raveissa. Se jatkaa kahden viikon päästä Klass I -lähdössä Halmstadissa.”

 

Henkilökohtaisestikin Veijo Heiskasella menee lonkkamurtumaa lukuun ottamatta hienosti. Rinnalle on löytynyt elämänkumppaniksi Henna Halme.

”Olen tosi onnellinen. En voisi olla onnellisempi”, Veijo hehkuttaa.

Joko kohta kuuluu hääkellojen soittoa?

”Periaatteessa siitäkin on sovittu, mutta odotetaan että kuntoudun sen verran, että pääsee häätanssit tanssimaan.”

Veijo Heiskanen juhli Zizoun Norjan V75-voittoa elämänkumppaninsa Henna Halmeen ja osaomistaja Ensio Mäntylän kanssa kaksi viikkoa sitten Bjerkessä. Kuva: Jari-Pekka Rättyä

 

Jaa artikkeli:

Artikkelit