Viikon vieras superkasvatistaan: ”En osaa vielä volttia heittää”

23.4.2019 - 13:48 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit Suomi

Mascate Match - hevonen kuin unelma, Kasvattajilleen, joista kuvassa Markku Punkari, se ei ole kuitenkaan vielä ollut sellainen kultakimpale kuin äkkiseltään luulisi. Kuva: Anu Leppänen

Markku Punkari seuraa Maini ja Saku Mikkolan kanssa kasvattamansa Mascate Matchin startit toistaiseksi tyynesti kotisohvalta käsin.

Ravinetin gallupissa kysyttiin viime viikolla, mistä hevosesta tulee Suomen seuraava kansainvälinen lämminveritähti. Enemmistö eli yli 30 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Mascate Matchista.

Pekka Korven valmennuksessa ja Helsingin IFK:n raviliigajoukkueen omistuksessa kilpaileva superlupaus on voittanut kaikki neljä starttiaan ja kaksi viimeisintä Ruotsissa tavalla, jonka ansiosta nimi on nyt kaikkien huulilla koko Pohjolassakin. Kasvattajan unelman täyttymys?

”Semmoista hevosta tietysti aina tavoitellaan, joka menee helposti ja viitsii tehdä töitä, ja Mascate Match näyttää kyllä hyvältä”, Markku Punkari aloittaa.

”Mutta en osaa silti vielä volttia heittää. Katsotaan syksyllä, mitä on saatu.”

Käytännössä Punkarin tyyneys näkyy niin, että livenä paikan päällä hän ei ole nähnyt vielä yhtään Mascate Matchin starttia.

”Viime Ruotsin startin kävin katsomassa Helsingin Casinolla, minne IFK:n raviliigajoukkueelle oli järjestetty yhteinen tilaisuus.”

”Teivossa ja Vermossa tulee lähtöjä varmaan tulevaisuudessa nähtyä, mutta pidemmissä reissuissa on omat hankaluutensa, kun on kotona hevosia ja alkaa tammojen varsomiset ja siementämiset. Siitä ei ihan niin vaan lähdetä reissuun”, Punkari naurahtaa.

Kymmenen varsan ikäluokka tulossa

Hevosista tuli osa Markku Punkarin elämään jo 1970-luvulla. Hänen isällään oli talli Seinäjoen raviradan lähellä, ja lisäksi hän osallistui radalla kaverinsa Esa Nurmelan kanssa tämän isän Ossi Nurmelan hevosten treenaamiseen Seinäjoella. Tie vei Ypäjän hevostalouskouluun ja sittemmin maatalousopistoon.

Ensimmäisen oman hevosen Baltic Flickan hän hankki vuonna 1990 ostettuaan Janakkalasta maatilan, jolla vieläkin asuu.

”Ensin tuli yksi karsina, sitten toinen, sitten kolmas… Nyt niitä on kahdeksan, mutta enää ei tule yhtään lisää”, Punkari nauraa.

Siitostammojen määrä on kasvanut samaa tahtia niin, että tänä keväänä varsoja odotetaan erilaisilla omistus-comboilla yhteensä kymmentä!

”Kyllähän määrä on nyt sellainen, että kasvattaa sitä ei enää voi. Loppuu karsinat kesken”, Punkari sanoo.

Osa tammoista on jo nyt kimppakavereilla Maini ja Saku Mikkolalla ja Katri Rantalalla. Punkarilla on kotona kahdeksan tammaa ja viisi 1-vuotiasta orivarsaa.

Kasvatuksen ohessa Punkari myös valmentaa yhtä tai kahta hevosta kerrallaan. Mukavasti menestyneen Overfun Matchin siirtyessä siitokseen työn alle jäävät sen 4-vuotias pikkusisko Maze Match sekä 5-vuotias liisingläinen tamma Lisanoora.

”Treenaamaan hevoset ehtii kyllä, mutta sitten kun niillä pitää käydä raveissa, meinaa aika loppua kesken”, myyntipäällikkönä Vapolla siviilissä työskentelevä Punkari toteaa.

”Pyrin hoitamaan hevoset pitkälti työn ohessa itse, ja viikon pari kotitoimistopäivää helpottavat asiaa. Ja pidempien reissujen varalle löytyy tuurausapua.”

Markku Punkari kasvattaa Janakkalassa Match-varsoja. ”Siinä ei ole sen kummempaa tarinaa, tuli joskus nimettyä pari Matchia peräjälkeen ja se vaan sitten jäi”, hän kertoo. Kuva: Ville Toivonen

”Suku kiinnosti tolkuttomasti”

Työn vaatimat reissut ovat yleensä päiväreissuja eteläisessä Suomessa, mutta hevosharrastus vie Markun säännöllisesti rapakon taakse huutokauppoihin. Sieltä alkoi myös hedelmälliseksi osoittautunut yhteistyö Mikkoloiden kanssa.

”Osuttiin yhdellä Harrisburgin reissulla Sakun kanssa samaan autoon, minä ajoin ja Saku luki karttaa. Seuraavana vuonna kummankin piti ostaa yksi tamma, mutta niitä huudettiinkin yhteensä kolme. Yksi jätettiin sitten kimppatammaksi”, Punkari muistelee.

Nyt yhteisiä tammoja on jo kahdeksan, joista viisi Markulla ja kolme Mikkoloilla. Yksi niistä on Mascate Matchin emä Captivation.

”Sen emä Flirtin Miss oli juossut melkein puoli miljoonaa dollaria ja mennyt 3-vuotiaana 11,5, ja sukukin kiinnosti tolkuttomasti, kun isä oli Cantab Hall. Kun ensimmäiset varsat Glidemasterista ja Yankee Glidesta ei olleet kuitenkaan esittäneet ihmeitä, saatiin tamma ostaa Muscle Massista kantavana sopivasti.”

Ja heti tärppäsi. Emän mahassa tuli Suomeen Mascate Match.

Seuraavana vuonna Captivation sai S.J.’s Caviarista tammavarsa Motive Matchin, jonka omistaa nykyään Pekka Korven Star-Racing Oy yhdessä Smokewalley Oy:n. Sitten Captivation vietti välivuoden jäätyään tyhjäksi Mavens Waysta, ja näinä päivinä siitä odotetaan Punkarin tilalla varsaa ranskalaisesta Brillantissimesta.

Huutokauppa toimiva myyntikanava

Rahan ansaitsemiskeinona ravihevosten kasvatus ei ole kovin hyvässä huudossa. Miljonäärejä sen vitsaillaan tehneen vain aikaisemmista monimiljonääreistä. Markku Punkari vahvistaa kokemuksen rintaäänellä lajin haastavuuden.

”Tällä hetkellä tilanne on onneksi sillä lailla hyvä, että siitostammat on hyväsukuisia ja hyvin pärjänneitä ja joillain on jo jälkeläisnäyttöjäkin. Tähän tilanteeseen pääseminen on kestänyt parikymmentä vuotta”, hän aloittaa.

”Mutta jos jostain varsasta saa myydessä muutaman tonnin yli varsamaksun, niin siitä kun vähentää yhtään kuluja niin miinuksellehan se menee – vaikka on itsellä tallit ja laitumet eikä tarvitse sillä lailla hoitomaksuja maksaa kuin hevosia vieraalla pitäessä.”

”Siitä täytyy olla tyytyväinen, että melkein kaikki varsat on saatu 1,5-vuotiaina myytyä”, Punkari lisää.

Myyntikanavana hän luottaa Ypäjän varsahuutokauppaan.

”Kivahan se tietysti olisi, jos varsat tultaisiin kotoa hakemaan, mutta harvoin se niin menee. Ja juhannuksesta huutokauppaan varsakauppa on käytännössä jumissa, kun ostajat haluaa katsoa, mitä Ypäjältä löytyy. Kaikki haluaisi tietysti kolmella tonnilla Graceful Swampin”, Markku Punkari naurahtaa.

”Kun ilmoittaa varsan huutokauppaan, ei tarvitse tyrkyttää kenellekään tai vongata ketään katsomaan. Ja hinta on aina oikea, sen päivän hinta.”

Peräti neljä Punkarin Match-kasvattia meni toissa vuoden huutokaupassa raviliigavarsoiksi. Sitä, minkä verran Raviliiga näkyi niiden hinnoissa, kasvattaja ei osaa arvioida.

”Arvioin paikan päällä huutokaupassa, että kokonaismyyntiä Raviliiga nosti noin satatuhatta euroa, mutta miten se jakautui eri varsojen kesken, sitä on mahdoton sanoa.”

”Se oli tietysti hienoa, että niin moni päätyi liigavarsoiksi ja saa täyden mahdollisuuden. Kasvattajan kannalta olisi ehdottoman tärkeää saada varsinkin emien ensimmäisiä varsoja tavoitteelliseen treeniin – muuten voi olla käsissä 4-5 varsaa, jotka ei kiinnosta ketään”, Punkari tietää.

Kasvattajakruunulla menee hyvin

Myyntipäällikön työ, kymmenen siitostammaa, varsat ja pari valmennettavaa… Eikä siinä vielä kaikki. Kaiken muun ohessa Markku Punkari on myös Kasvattajakruunu ry:n toiminnanjohtaja!

”Kasvattajakruunulle kuuluu hyvää. Oriita maksetaan mukaan hyvin, eikä varsamäärissäkään ole vielä pahemmin näkynyt, että syntyvien varsojen määrä vuodessa on pudonnut huippuaikojen 1600:sta noin 1000:een.”

”Siinä mielessä profiilia pitäisi ehkä nostaa ja näkyvyyttä lisätä, että Kasvattajakruunun lähdöissä maksetaan joka vuosi 500-600 tuhatta euroa palkintoja ja koko vuoden ravikilpailujen palkintopotistakin osuus on ihan merkittävä. Ja kilpailusarja on sillä lailla hyvä, että sairastumisen tai loukkaantumisen sattuessa se ei mene samalla lailla sivu suun kuin Kriterium tai Derby vaan mahdollisuuden saa monena vuonna.”

”Jonain vuonna yritettiin samanlaista yhteistä välieräpäivää kuin Ruotsin Breeders Crownissa, mutta se ei silloin kalenteriteknisistä syistä onnistunut. Mutta sitä ja muita tapoja nostaa profiilia mietitään edelleen”, Markku Punkari lupaa.

Markku Punkari (oik.) oli palkitsemassa Whole Lotta Lovea 3- vuotiaiden Kasvattajakruunun voitosta sekä Kasvattajakruunun että sponsori Vapon edustajana.
Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi