Vuoden komeetan vauhti vain kiihtyy

29.4.2019 - 8:43 | Ville Toivonen Artikkelit

Timo Korvenheimo on niittänyt huimaa menestystä etenkin nuorilla valmennettavillaan. Kuva: Anu Leppänen

Timo Korvenheimo palkittiin tammikuisessa Ravigaalassa viime vuoden komeettana, mutta se ei tarkoita vauhdin hiipuvan tällä kaudella. Päinvastoin, orimattilalainen on marssittamassa radoille melkoista kattausta suvukkaita varsoja.

Korvenheimo, 35, on ravivalmentajana lievästi outo lintu, sillä hänellä ei ole takanaan taustaa kenenkään toisen ammattivalmentajan palveluksessa. Ravikartalle hän pompsahti ensimmäisen kerran seitsemän vuotta sitten, kun hänen valmennettavansa juoksivat 88 starttia ja kävivät mm. voittamassa Solvallassa.

Kausi 2013 oli suvantovuosi, mutta sen jälkeen vauhti on kiihtynyt rajua tahtia, ja viime vuosi oli Korvenheimolle fantastinen. Hänen valmennettavansa ansaitsivat lähes 300 000 euroa, ja menestystä tuli mm. Kymenlaakso-Ajon kaksoisvoiton sekä kaksivuotiaiden Hevosenomistajapokaalin kolmoisvoiton muodossa.

Myös kausi 2019 on alkanut Korvenheimon tallilta hyvin. 85 starttia ovat tuoneet yli 90 000 euroa palkintorahoja ja voittoja on jo 17.

”Alkuvuosi on mennyt paremmin kuin vuodenvaihteessa ajattelin”, Korvenheimo iloitsee. ”Ollaan keskitytty pääasiassa treenaamaan varsoja ja kilpaa on ajettu vähemmän, mutta tallista on löytynyt positiivisia yllättäjiä, jotka ovat menestyneet paremmin kuin olisin osannut ajatella. Cyrius d’Ariane tietysti päällimmäisenä, siitähän on paljastunut hirmu hyvä hevonen.”

Ranskalaisruuna Cyrius d’Ariane on tosiaan ollut alkuvuoden menestyjiä. Sillä on tältä kaudelta jo viisi voittoa, ja varsinkin pitkillä matkoilla se vaikuttaa sarjoihinsa liki pysäyttämättömältä. Seuraavaksi Cyrius d’Ariane kilpailee Finlandia-päivän pitkällä matkalla.

”Sen startin jälkeen katsotaan jatkosuunnitelmia. Oslo GP -päivän pitkälle matkalle sitä on jo kutsuttu, ja sinne ollaan mielellään lähdössä, mutta Vermon jälkeen päätetään, yritetäänkö myös Solvallan Harper Hanoveriin. Ranskaan palatakseen Cyrius d’Arianen pitäisi vielä yli tuplata voittosummansa, mutta jos se sen tekee, sitten omistajataholla on harkinnan paikka. Nyt sen ravi alkaa varmaan olla sellaista, että sen voisi jo laittaakin Ranskaan.”

Cyrius d’Ariane on ollut Korvenheimon alkuvuoden menestyshevonen. Kuva: Anu Leppänen

Korvenheimon tallin pääpaino kuitenkin on nuoressa kalustossa. Treenilistalla on 43 hevosta, joista 12 on kolmevuotiaita ja kaksivuotiaita peräti 16.

”Kolmevuotiaat ovat kehittyneet tosi hyvin. Sahara True Lies petraa koko ajan ja sille tulee varmaan hyvä kausi. First Class Lady kuitenkin treenaa ihan älyttömän hyvin, ja se on treenien perusteella tallista selvä ykköskortti kolmevuotiskisoissa”, Korvenheimo vertaa. ”Siellä on myös monta mielenkiintoista varsaa, joilla ei ole vielä ajettu ollenkaan kilpaa. Aika näyttää, mitä niistä kilpahevosina tulee, mutta varmaan kahdeksan varsaa juoksee kokeen kuukauden sisään. Sen jälkeen aloitetaankin jo ajamaan kokeita kaksivuotiailla. Niiden kanssa odotetaan hyvää syksyä.”

 

Korvenheimo on uudistanut toimintaansa niin, että hevosia on nyt Orimattilan Sepänjoella olevan kotitallin lisäksi myös Orimattilan hevoskylässä. Kimmo Tinnilän tallissa on tällä hetkellä 11 valmennettavaa.

”Siellä on nyt vain kaksivuotiaita. Hevoskylän systeemi on ollut tosi toimiva. Siellä on rata ja muutenkin hyvät olosuhteet treenata nuoria hevosia, ja on hyvä ottaa varsat alkuun sinne”, Korvenheimo kehuu.

Korvenheimon toiminta on paisunut vauhdikkaasti, mutta hän näkee tallilla olevan edelleen kasvun varaa.

”Jos vuoden päästä olisi 50 hevosta, se olisi ehkä sopiva kehityksen tahti”, valmentaja hahmottelee. ”Uusia varsoja täytyy saada tarpeeksi sisään, mutta myös aikuisia kilpahevosia pitää olla edelleen. Nyt on maailmalla jonkin verran hevosia odottamassa, että niille olisi tilaa.”

Jukka Torvinen kannusti First Class Ladyn Junnustartti-finaalissa voittoon ohi tallikaveri Sahara True Liesin. Kuva: Anu Leppänen

Hevosmäärän kasvattaminen on edellyttänyt paitsi menestystä, myös oma-aloitteisuutta. Korvenheimo on ollut aktiivinen hevosten hankkimisessa.

”Koetan katsella mieluisia varsoja ja sitten tarjota niille vanhoille hevosenomistajatahoille tai kerätä kimppoja. Sitä kautta tässä on alettu pärjäämään paremmin, kun olen koettanut hankkia mieleisiä hevosia”, Korvenheimo summaa. ”Jonkin verran olen ottanut itsekin riskiä, kun olen hankkinut hevosia. Jos osuudet laskee yhteen, omia on nyt ehkä yhteensä neljä.”

Timo Korvenheimon toimintatapoihin kuuluu myös aktiivinen yhteydenpito asiakkaisiin. Eräs pitkän linjan hevosenomistaja ja Korvenheimon nykyinen asiakas kertoi, ettei ole koskaan tavannut Korvenheimoa, mutta tämä on soittanut hänelle 20-30 kertaa hevosen kuulumisista.

”Sitä yritän tehdä aina, kun vaan on aikaa. Olen kokenut, että se on tärkeä osa-alue, ja pyrin siihen, että kaikille omistajille informoisin heidän hevostensa kuulumisista mahdollisimman hyvin. Ei siinä aina onnistu, ja säännöllisesti tulee palautetta, ettei informaatiota ole tullut tarpeeksi, mutta ainakin yritän tehdä sen niin hyvin kuin pystyn. Yhteydenpito on tärkeää varsinkin silloin, jos hevoset ovat tauolla.”

Valmentajan työpäivät ovat muuttuneet hevosmäärän kasvaessa.

”Nyt se menee niin, että päivät ajetaan vain hevosia ja illalla hoidetaan niitä muita asioita, mitä ennen ehti tehdä ajamisten välissä. Yleisiä firman toimintaan liittyviä kuvioita on aika paljon, ja ne vievät koko ajan enemmän aikaa, kun hevosmäärä on kasvanut”, Korvenheimo kuvailee. ”Sen on huomannut, että oma vapaa-aika on vähentynyt huomattavasti. Ei se kuitenkaan ainakaan vielä tunnu pahalta, kun homma on niin mieleistä.”

 

Timo Korvenheimon hevosille leimallista on ollut, että ne kilpailevat varsin paljon. Yhtä syytä isoille starttimäärille valmentaja ei osaa äkkiä kertoa.

”Siinä pitää koputtaa puuta, että hevoset ovat pysyneet hyvin terveinä. Täällä kotona hevoset eivät ole vuosiin sairastelleet”, hän aloittaa. ”Tietysti meillä on hyvät alustat missä treenataan ja mäkisessä maastossa treenien vastus tulee luonnostaan. En myöskään ilmoita hevosta koskaan puolivalmiina starttiin, vaan niitä on aina treenattu sillä mielellä, että ne kestävät sen homman. Kuvittelen, että ne ovat aika hyvässä lihaskunnossa, ja sitä myötä kantavat itsensä hyvin ja kestävät ajaa kilpaa. Ei yksikään ainakaan ole startteihin pyörtynyt.”

 

Toiminta on Korvenheimon mukaan jalostunut vuosien varrella.

”Arkihoitamiseen on panostettu paljon enemmän kuin alun perin. Niitä tarkkaillaan kotona ja hoidetaan paremmin. Yritetään treenata sopivassa suhteessa, mutta suurin huomio on perushyvinvoinnissa”, hän kuvailee. ”Välillä treenattiin kovempaakin, mutta olen hakenut sellaista kultaista keskitietä. Meillä on tosiaan hirmu mäkiset maastot, ja varsinkin alkuun treenasin täällä liikaakin, kun en tajunnut kuinka kova rasitus mäet ovat hevosille. Kun on tultu pari askelta alaspäin treeneissä, hevoset ovat alkaneet kulkea paljon aiempaa paremmin.”

 

 

Timo Korvenheimo palkittiin Ravigaalassa viime vuoden komeettana. Kuva: Anu Leppänen

 

Jaa artikkeli:

Artikkelit